Mijn 12 foto's van 2020

instagram.com/chezmademoisellejulie

Over 2020 is al heel wat inkt gevloeid, da's geen verrassing. Een grote nood om de impact van de coronacrisis op de mensheid te analyseren voel ik niet, maar een traditionele blik op de 12 foto's die mijn jaar kleurden vind ik wél heel tof. Ook al was 2020 niet het gemakkelijkste jaar, er zaten best wat mooie momenten tussen. Kijk maar mee!

JANUARI


In alle onwetendheid en optimisme startte ik het jaar vanuit de hoogte, met dank aan het reuzenrad dat Stad Tienen op de Grote Markt had neergepoot. Omdat ik een mooi panorama altijd kan appreciëren, vond ik deze blik op eigen stad extra leuk.

FEBRUARI


Feestgedruis in een après-skibar... Wat begin februari 2020 nog normaal leek, kreeg een aantal weken later een heel andere connotatie. Ook al is dit beeld nu veel beladener dan toen ik het maakte, toch kijk ik met plezier terug op die skivakantie in Zürs. Als ik op een dag opnieuw kan gaan skiën zal ik uiteraard heel blij zijn, maar voor nu hou ik die boot wijselijk af. Wie heeft er de Alpen nodig als je de Hoge Venen hebt? :-)

MAART


En toen gingen we in lockdown... Een ingrijpende gebeurtenis die mij de eerste weken persoonlijk heel veel deugd deed. Geen 3 uur per dag meer pendelen, geen landschapsbureau meer, stralende zon op de achtergrond,... Een periode die ik nooit zal 'vergeten'. Zoveel maanden later bekijk ik het natuurlijk door een andere bril, want dat tijdelijke heeft al lang plaats gemaakt voor iets van onbepaalde duur, maar toch blijf ik oog hebben voor de mooie kanten van deze gekke periode. Ook vandaag nog.

APRIL


In april waagde ik me aan een photochallenge: elke dag maakte ik één foto binnen een opgelegd thema, wat aan het einde van de maand een kleurrijke collectie huis-, tuin- en keukenbeelden opleverde. Het was niet altijd evident om elke dag inspiratie te vinden (niet-essentiële verplaatsingen waren toen verboden), maar ik ben heel tevreden dat het toch maar mooi gelukt is.

MEI


Toen in mei niet-essentiële verplaatsingen opnieuw mogelijk waren, was ik toch opgelucht. Zoals zo vaak besef ik pas dat ik iets mis zodra ik het terug kan doen, en dat bleek bij verplaatsingen en daguitstapjes niet anders. Niet dat ik elke dag per se honderden kilometers wil afleggen, maar een beetje verandering qua decor doet toch altijd deugd. Mijn foto van de zwevende kapel in Helshoven staat dus zo'n beetje symbool voor de wandelperiode die toen startte :-)

JUNI


Jawel, wandelen dus, ook in juni! Ben je nog op zoek naar inspiratie? Check dan zeker mijn 10 favoriete coronawandelingen.

JULI


Juli herinner ik me als de maand waarin heel veel dingen terug mochten (bij nader inzien iets té veel...), waaronder naar de kapper gaan. Ik ben in 2020 de volle 3 keer bij de kapper geraakt (hierboven zie je het resultaat van de 2de keer) en ga ervan uit dat het in 2021 ook nog wel even zal duren voor ik mijn lokken terug kan laten trimmen. Ik heb mijn rekkertjes en speldjes terug uit de kast gehaald en oefen alvast op het maken van een kopvlecht :-)

AUGUSTUS


Lang gedacht dat we de zomer in eigen land zouden doorbrengen, maar eind augustus werd de lokroep van zuiderse oorden té sterk. Dus zetten we koers richting La Rochelle langs de Franse westkust, een welgekome afwisseling met de lokale uitstapjes. Wandelen, bootje varen, te veel eten op restaurant,... het voelde allemaal heel normaal aan, en deed om die reden enorm veel deugd.

SEPTEMBER


Streekbieren met kazekes na een wandeling: altijd goed! Eigenlijk dient zo'n wandeling louter ter opwarming voor den après, haha. Ik denk trouwens dat het daar in Averbode een van mijn laatste terrasmomenten van de zomer was: in oktober begon het wat frisjes te worden en, o ja, ging de horeca terug dicht. Maakt de herinnering aan dit momentje extra mooi natuurlijk.

OKTOBER


Van oktober herinner ik me niet zoveel. Het blijkt ook een periode waarin ik vrij weinig foto's nam, behalve dit ingetogen kiekje van het meer van Bütgenbach. Wandelingen waren er in oktober zeker bij hoor, maar de goesting om alles uitgebreid te documenteren was even weg. Bij mij meestal een teken dat mijn batterijen leeggeraken, in dit geval vooral door werkgerelateerde stress.

NOVEMBER


Ook november is vaag in mijn geheugen, op een heerlijk lang weekend in de Ardennen na. We boekten een huisje in regio Houffalize en deden een stevige wandeling langs het meer van Nisramont, samen met honderden andere Instagrammers. Die ene pittoreske chalet die je op heel veel foto's ziet is in het echt trouwens maar een veredelde garage met lelijke sectionaalpoort, maar verder vond ik het echt een mooie omgeving. Ik overweeg zelfs om er in januari opnieuw heen te gaan, dat geklauter langs de Ourthe bracht me duidelijk tot rust :-)

DECEMBER


Het jaar beginnen met een panorama? Het jaar eindigen met een panorama! Ik heb zeer blij dat ik de voorbije maanden leuke wandeldates heb gehad, maar voel soms toch de nood om er alleen op uit te trekken. Dus reed ik begin december richting Rivière tussen Namen en Dinant, voor een pittige klim langs de Maas. Slechts een klein beetje knikkende knieën toen ik boven op de rots stond, maar vooral massa's zuurstof getankt.

Hoe 2021 er zal uitzien weet niemand (dat weet je trouwens over geen enkel jaar, niets nieuws op dat vlak dus). Je kan hopen op verandering en verbetering, maar ik geloof nog altijd het meest in zelf dingen ondernemen binnen de huidige mogelijkheden, in plaats van zitten afwachten in de zetel. Ook in 2021 ga ik lustig op trot door het hele land (zwaai gerust als je me ziet passeren!) en stuur ik mijn bootje verder in de richting die best bij mij past. 't Wordt boeiend en ik heb er zin in, dat volstaat. Gelukkig nieuwjaar iedereen!

Check je graag mijn vorige jaaroverzichten? Klikken maar!

0 Comments