Corona getaway in La Rochelle

La Rochelle - Vieux Port

Ik haalde het al aan in mijn maandoverzicht van augustus: de zomer van 2020 zou er eigenlijk een van staycation worden, totdat de drang om het huis te verlaten ergens midden augustus té groot werd. Normaal gezien ben ik blij als ik tijdens mijn verlof 'eens thuis kan zijn', maar corona en het vele thuiswerken beslisten daar duidelijk anders over. Dus werden weerkaart, coronakaart en Google Maps netjes naast elkaar gelegd, met als uitkomst het zonnige La Rochelle langs de Franse westkust. Een bestemming waar ik met plezier een autorit van ruim 800 kilometer voor overhad en die, niet onbelangrijk, op dat moment een groene coronazone was.

La Rochelle


Een uitgekiend plan of zorgvuldig samengestelde lijst met bezienswaardigheden hadden we niet, even uitwaaien met wat zon erbij was het hoofddoel (naast lekker eten, uiteraard ;-)). Om dat plan uit te voeren volstonden een smartphone en een handvol blogposts en Instagramfoto's ruimschoots. We deden ter plekke telkens dus wat research voor de dag erna, en deden verder vooral keihard onze goesting. Soms leidde dat naar mooie plekken (hallo oude haven van La Rochelle), soms naar armoedige steden (beste Rochefort, je bent veel aangenamer om te drinken dan in rond te wandelen ;-)) en soms naar openlijke tourist traps (hallo boottocht rond Fort Boyard). Waar we trouwens met veel plezier intrapten, want het was tenslotte vakantie. En vooral: typisch toeristische dingen doen gaf me een gevoel van normaliteit, iets wat gemakkelijk al een paar maanden geleden was.

La Rochelle

Wat stond er dan zoal op het toeristische programma? Een stadswandeling in La Rochelle zelf, een roadtripje langs de kust, fietsen op Ile De Ré (tijdens de laatste zondag van augustus, samen met de rest van West-Frankrijk: aanrader, haha), rondrijden op Ile D'Oléron, bootje varen richting Fort Boyard en Ile D'Aix (waar we, omdat we de smaak te pakken hadden, nog maar eens een fiets huurden) en naar goede gewoonte veel te veel eten (vooral aan de pizza met Camembert uit de Bella Donna heb ik nog dagenlang plezier beleefd, burps). Niks spectaculairs dus, maar net daarom meer dan goed.

Ile De Ré

Ile D'Oléron

Ile D'Oléron: klein beetje vergane glorie

Ile D'Aix

Maarre... hoe zat dat dan met dat fameuze Fort Boyard? Wel, iedereen die in de jaren 80 of vroeger geboren is, herinnert zich dit legendarische avonturenprogramma op tv vast nog. Per aflevering moesten twee ploegen opdrachten uitvoeren in verschillende cellen, raadsels oplossen bij een oude man in een toren, sleutels verzamelen en aan het einde een schat opdiepen in het water. Volgens mij was er ook iets met tijgers, maar dat herinner ik me niet meer zo goed. In elk geval, de Vlaams-Nederlandse versie van Fort Boyard heeft maar een paar seizoenen gelopen ergens begin jaren 90, terwijl er in heel wat andere landen tientallen seizoenen geproduceerd zijn, met Frankrijk als absolute koploper waar in september seizoen 31 van start is gegaan. Gevolg is dus dat als je het toeristenbootje naar Fort Boyard neemt, je Franse medepassagiers quasi extatisch worden zodra dat fort nog maar in de verte opdoemt, terwijl jij vooral erg diep in je geheugen moet graven om je überhaupt nog iets van het programma voor de geest te halen. Best amusant om mee te maken vond ik, en bovenal een erg leuke manier om 1 september 2020 door te brengen ;-)

Fort Boyard met Franse fans

Fort Boyard zonder Franse fans

Nu de herfst zich volop laat voelen lijkt dit (na)zomerse reisje al weer zo lang geleden, maar af en toe door de foto's bladeren maakt mij telkens opnieuw weer heel blij. Met een beetje geluk kan ik hier nog een paar maanden op teren, woohoo ;-) Nu, ik ben ook erg blij om opnieuw thuis te zijn (eerlijk waar!), want uiteraard is het thuis comfortabeler dan in een krappe hotelkamer, en uiteraard zit je je thuis niet ziek te eten in vettige pizza's. Maar toch zijn net die kleine weerhaakjes voor mij de charme van een vakantie, die dit jaar nog een tikje meer het verschil maakten. Intussen heb ik de herfst helemaal omarmd en me opnieuw geïnstalleerd in mijn thuiswerkcocon, heel benieuwd naar wat de komende maanden gaan brengen. Zolang ik het dag per dag bekijk, vind ik het eigenlijk allemaal prima.

0 Comments