Belgique, c'est chique // Mijn 10 favoriete coronawandelingen

Dat het een zomer van staycation en uitstappen in eigen land zou worden, is intussen wel duidelijk. Ik doe naar goede gewoonte vrolijk mee (met mijn rubriek 'Belgique, c'est chique' zelfs al voor de coronacrisis, trendsetter die ik ben ;-) ) en ben maar wat blij dat het sinds het begin van de lockdown meestal prima wandelweer was. De eerste weken hield ik me braaf onder de eigen kerktoren bezig, maar zodra niet-essentiële verplaatsingen terug mochten ben ik met plezier de ruimere regio ingedoken.

In deze blogpost toon ik jullie 10 coronawandelingen die ik de voorbije maanden maakte en waar ik telkens veel deugd van had. Ze situeren zich allemaal in de provincies Luik, Limburg en Vlaams-Brabant, omdat dat nu eenmaal het dichtste is als je vanuit Tienen vertrekt. Ik breid mijn selectie wel een keer uit met de andere provincies, maar dat is voor later. Alle wandelingen zijn minder dan 10 kilometer lang (klein beginnen, nietwaar?), waardoor je niet meer dan een halve dag nodig hebt om ze af te leggen.

LUIK

1. Lac de Robertville

Oké, deze wandeling deed ik eigenlijk voor de coronaperiode (in oktober 2019 om precies te zijn), maar omdat het zo'n schoontje is neem ik 'm toch graag op in de lijst. Plezierwandeling nr. 8 neemt je mee in de vallei rond het kasteel van Reinhardstein, met vertrek aan het meer van Robertville. Ik was er op een gouden herfstdag en waande me zelfs een beetje in Canada of Scandinavië. Wegdromen op zondagmiddag? In Robertville kan het.

Wandeling: Plezierwandeling 08 - Robertville
Startpunt: Stuwdam Robertville
Afstand: 5,2 km

2. Theux

Kastelen langs de route: altijd een plus! Deze korte wandeling vertrekt aan le Chateau de Franchimont en leidt je langs de dorpjes Marché en Theux, en dat deels langs de oevers van de Hoëgne. Zeer aardig allemaal.

Wandeling: Trafic moindre à Ardennen
Startpunt: Chateau de Franchimont
Afstand: 4,5 km

3. Luiks Haspengouw (natuurpark Burdinale-Mehaigne)

Een wandeling in de westelijke uithoek van de provincie Luik, ook wel bekend als Luiks Haspengouw. Ook hier een kasteel langs de route, le Chateau de Fallais, en verder een mooie mix van bos- en landwegen. Wel jammer dat een deel van de wandeling langs een drukke baan loopt, waardoor ik niet het gevoel had in een natuurpark te wandelen zoals de toeristische info laat uitschijnen. Laat ik er de volgende keer een andere wandeling proberen, misschien verruimt dat mijn blik op deze verder zeer mooie regio.

Wandeling: Promenade Hubert Krains
Startpunt: Kerk van Fallais
Afstand: 8,9 km

4. Lac de la Gileppe

Stuwmeren, ze kennen er wat van in de provincie Luik. Le Lac de la Gileppe is een erg leuke site waar je verschillende buitensporten kan beoefenen (wel niks op het meer zelf, helaas), terwijl je een licht gevoel van vergane glorie overvalt. Ondanks dat het een drukke en levendige plek is, oogt een deel de infrastructuur very eighties (vooral de panoramatoren). Maar omdat retro in is, hoeft dat misschien niet echt een nadeel te zijn?

Wandeling: Balade du Grand Lys
Startpunt: Panoramatoren Lac de la Gileppe
Afstand: 8,7 km

LIMBURG

5. Limburgs Haspengouw (Groot-Gelmen)

In Limburg zit je altijd goed. Bossen, meren, glooiende heuvels,... ze hebben het er allemaal. Voor wie vroeger fan was van de serie Katarakt: dit zijn de landschappen die je er vaak zag passeren en die ook deel uitmaakten van de heuse Kataraktwandeling die na de serie op poten werd gezet. De tv-hype rond de Limburgse fruitteelt is intussen alweer een aantal jaar gaan liggen, maar dat maakt de streek er niet minder mooi op. Als je onderweg dan ook nog eens vakkundig ingeplante kunst tegenkomt, zoals Helsheaven, de mysterieuze zwevende kapel, dan weet je dat het goed is.

Wandeling: Wandelroute Groot-Gelmen
Startpunt: Kerk Groot-Gelmen
Afstand: 7,7 km

6. De Kevie (Tongeren)

Ik heb lang gedacht dat Tongeren gelijk stond aan antiek en Ambiorix, maar ook op natuurvlak heeft de stad heel wat te bieden. Net buiten het centrum vind je natuurgebied De Kevie, waar het zalig wandelen en fietsen is. Wij kozen voor de korte Molenwandeling van 5,3 km en combineerden dit met een wandeling door Tongeren-centrum en langs de Moerenpoort. Erg gevarieerd, vind ik leuk!

Wandeling: Molenwandeling
Startpunt: Parking Oude Blaarstraat
Afstand: 5,3 km

VLAAMS-BRABANT

7. Het Pajottenland (Vollezele)

Aaaaaaah, het Pajottenland, mijn heimat. Een erg mooie streek die ik pas goed leerde kennen toen ik er niet meer woonde, gek genoeg. 't Is dat ik als tiener niet echt begaan was met mooie wandeltochten of panoramapunten, maar meer met welke optredens er in het weekend plaatsvonden en wie er allemaal naartoe zou gaan. Maar omdat tijden veranderen (niet in het minst voor de evenementensector...) ben ik de schoonheid van de streek steeds meer gaan appreciëren. Zeker de landschappen ten zuiden van de Ninoofsesteenweg zijn dik de moeite waard. Wandelschoenen aan en gaan!

Wandeling: Brillantwandeling
Startpunt: Museum van het Belgisch trekpaard, Vollezele
Afstand: 7 km

8. Rosdel (Hoegaarden)

Flirten met de taalgrens, ik doe dat graag. Niet alleen voor de glooiende landschappen, maar ook omdat je in een strook niemandsland terechtkomt waar je 'hallo' en 'bonjour' vlotjes door elkaar hoort, en waar het meestal erg kalm is (niet onbelangrijk in coronatijden). Het Rosdelgebied, tussen Hoegaarden en l'Ecluse-Beauvechain beantwoordt aan al die criteria, en dat op maar een paar kilometer rijden van bij mij thuis. Combineer dat met een terrasje op het Gemeenteplein van Hoegaarden en je waant je even op vakantie.

Wandeling: Idyllische tocht in Hoegaarden
Startpunt: Gemeenteplein Hoegaarden
Afstand: 7,1 km

9. Rozendaalbeekvallei (Vissenaken)

Op weekdagen probeer ik soms een avondwandeling te maken, ter compensatie voor het vele stilzitten tijdens het thuiswerken (is jullie aantal stappen per dag ook zo drastisch gedaald?). Omdat een avond natuurlijk niet eindeloos is, zoek ik meestal een route die op maximaal een kwartiertje fietsen van huis ligt en niet te lang is. Zo ging ik op een mooie avond in juni op zonsondergangenjacht in de Rozendaalbeekvallei in Vissenaken, me daarbij losjes baserend op een wandeling die ik online vond. Ik kortte ze in tot een kilometer of vijf, zodat ik netjes 'voor den donker' terug thuis was.

Wandeling: Rozendaalbeekvalleiwandeling
Startpunt: Vissenakenstraat 254, 3300 Tienen
Afstand: 7,9 km

10. Tiense velden

Soms mag het ook écht lokaal zijn. Dan trek ik de voordeur achter me dicht en wandel ik gezwind de Tiense velden in, want ook daar vallen mooie zonsondergangen te bewonderen. Niet dat ik op een doorsnee weekavond deze volledige wandeling van 12 kilometer afwerk, maar ze bevat wel stukken waar ik geregeld eens passeer, ook al joggend. Zie het maar als mijn lokale 'best of', als een zone waar ik af en toe ga uitwaaien.

Wandeling: Tienen - Vissenaken - Tienen
Startpunt: Veldstraat Tienen
Afstand: 12 km

Uiteraard doe ik meer dan wandelen alleen. Wil je weten waar in België ik de laatste tijd nog allemaal ben beland? Klik dan zeker wat bolletjes aan op onderstaande kaart:

Heb je zelf nog tips in de aanbieding? Plaatsen in België die ik zeker een keer moet bezoeken? Dé ultieme wandelhotspot? Laat het gerust weten in de comments!

0 Comments