Blogboost najaarschallenge // Achter de schermen: hoe blog ik?


Een goede challenge van tijd tot tijd, ik kan daar veel plezier aan beleven (check hier hoe ik juli en augustus lustig documenteerde met dagelijkse foto's). Toen de dames van BlogBoost deze mooie najaarschallenge lanceerden om de bloggoesting terug wat aan te wakkeren, twijfelde ik geen seconde om me in te schrijven. Alleen was het er tot nu toe niet van gekomen om ook daadwerkelijk een post te publiceren... Maar omdat laat nog altijd beter is dan nooit, gooi ik mijn bijdrage voor het thema 'Achter de schermen' met veel plezier in de ether!

Laat ons beginnen met de plek waar ik blog:

Groetjes uit Chez Julies headquarter!

Een aparte ruimte met deftig bureau vind ik toch wel belangrijk om helemaal in the zone te zijn. Tot voor een paar maanden beschouwde ik dit als het schrijfhok waar ik af en toe een keer ging zitten, maar sinds de coronacrisis is deze ruimte getransformeerd tot fulltime home office. Ik heb al meerdere keren mijn twee pollekes gekust dat we überhaupt zo'n ruimte hebben, want van heel de tijd aan de livingtafel moeten werken zou ik stekezot worden. Omdat ik zo veel uren in dit bureau doorbreng voelt het jammer genoeg steeds minder als mijn veilige cocon (ik hoor zelfs dat Teams-belletje in mijn hoofd als ik nog maar op die stoel ga zitten), maar kom, dat extra scherm dat ik voor het werk in huis haalde blijkt tegelijk ook zeer handig voor het bloggen. En zeg nu zelf, zo'n halve controlekamer ziet er toch gewoon super professioneel uit? :-)

Qua tools heb ik buiten mijn twee schermen (haha) niet veel nodig om te bloggen. Een computer met degelijke internetverbinding, een fototoestel of smartphone en fotobewerkingssoftware. Ik blijf als een oude krokodil bij Picasa zweren: niet zozeer omdat ik dit programma geweldig vind, maar vooral omdat de macht der gewoonte het vaak wint bij mij (Picasa is intussen zelfs niet meer te downloaden, dat zegt genoeg :-)). Laat me gerust weten welke software jij gebruikt, ik sta steeds open voor alternatieven!

Speciale playlists zet ik zelden op, en ook mysterieuze superfoods of drankjes zal je niet gauw aantreffen op mijn bureau. Behalve koffie natuurlijk!

Zie mij eens shinen zeg!

Hoe ga ik dan te werk om een blogpost te schrijven?

Wel, ik heb standaard een lijst met ideeën in een notitie-app staan, die ik zowel op mijn smartphone als computer kan openen (Een geweldig idee wanneer ik aan de kassa in de winkel sta? Snel genoteerd voor later!). Soms zijn die ideeën per maand gerangschikt, maar heel vaak is het een thematische of zelfs willekeurige lijst. Een strakke planning volg ik dus niet, maar als ik zin heb in een blogmoment werk ik een van die ideeën uit. Op die manier vermijd ik dat ik té lang naar een knipperende cursor in een wit tekstveld zit te kijken, ik heb altijd wel iets achter de hand.

Eens het idee in mijn hoofd zit, noteer ik de grote lijnen van het verhaal. Ik schrijf altijd eerst quick & dirty, om mijn tekst nadien properkes uit te werken en van foto's te voorzien. Als ik een post met veel foto's wil maken (bijvoorbeeld van een reis), werk ik trouwens vaak omgekeerd: ik selecteer de foto's die ik wil posten en brouw daar dan mijn verhaal rond. Ik probeer in elk geval altijd voldoende aandacht te besteden aan mooie beelden, ik beschouw  ze echt als eyecatcher van mijn artikel.

Na een rondje schrijven en schrappen, druk ik uiteindelijk op 'publiceren'. Meestal doe ik dat meteen, zonder dat ik mijn post inplan op een bepaald uur. Op Facebook doe ik dat soms wel, omdat geen kat je bericht leest als je het om elf uur 's avonds lanceert. Via dat kanaal plan ik mijn bericht vaak tegen de ochtend in, zodat de mensen iets te lezen hebben bij hun ontbijt :-) 's Middags en 's avonds neem ik dan wat tijd om de binnengekomen reacties te beantwoorden.


En voilà, zo ga ik steeds maar door. Intussen heb ik al 8 blogjaren op de teller, wat ik best een mooie prestatie vind. En omdat lijstjes altijd leuk zijn, deel ik jullie bij wijze van afsluiter mijn 5 meest gelezen blogposts:
  1. Dag mémé
  2. Dag mémé
  3. Solo travel in Parijs
  4. Solo travel in Londen
  5. Belgique, c'est chique // Wintertijd in Leuven
Zoals je ziet hebben mijn twee meest gelezen berichten dezelfde titel... Twee berichten die op korte tijd heel wat losmaakten, niet in het minst bij mezelf. Ook nu nog doen alle hartverwarmende reacties die ik toen kreeg, nog erg veel deugd.

Van een ander kaliber zijn mijn twee posts over solo travel naar Londen en Parijs. Toen ik ze schreef had ik het niet verwacht, maar ook deze twee leverden heel wat respons op. In coronatijden is het misschien wat wrang om het over reizen te hebben, maar mocht je ooit de kans hebben om er even alleen op uit te trekken: zeker doen! Het is niet altijd even comfortabel, maar ik vond het superboeiend. Als het terug mag, wil ik trouwens graag een keer van solo travel doen in Amsterdam.

Fijn dat jullie jaar na jaar met steeds meer komen lezen, Chez Julie dankt jullie!

0 Comments