Belgique, c'est chique // Wintertijd in Leuven


Eens Sinterklaas gepasseerd is en de donkerste dagen van het jaar zich aandienen, weet je dat de winter écht gearriveerd is. Misschien niet het meest voor de hand liggende seizoen, maar toch kan ik die duisternis ook best appreciëren. Zeker omdat ze het perfecte decor vormt voor Warme Winterklanken, de sfeervolle wandeling waar VisitLeuven me voor uitnodigde.

Met fototoestel en paraplu in de aanslag trok ik richting Tafelrond, waar een enthousiaste gids me samen met de andere deelnemers opwachtte voor een duistere tocht langs Gregoriaanse gezangen, kerstliedjes en Leuvense rock.


Weet je wat het 'leuke' is aan een stadswandeling op een druilerige, donkere dag? Dat magische sfeertje dat in de lucht hangt. Quasi lege straten met slechts een handvol moedige voorbijgangers, die stuk voor stuk begripvol knikken als ze merken dat jij ook maar wat met je paraplu staat te sukkelen. Ik kan mij daar echt aan verwarmen.


Maar goed, muziek dus! Leuven is een heel muzikale stad, al jarenlang. Lang voor Big Bill z'n intrede deed werd er bijvoorbeeld de eerste wals gedanst (in 1786 om precies te zijn), iets wat tot dan schier verboden was. En briljante pianisten, daar hebben ze in Leuven ook steeds een patent op gehad. Zeker die ene pianist die blind was (niet Stevie Wonder nee) en er wonderwel in slaagde om stomme films te begeleiden in de toenmalige Cinema Alhambra: die moet ongetwijfeld de hoofdprijs voor moed en doorzettingsvermogen in de wacht gesleept hebben :-)


Natuurlijk het was niet al obscure cinema's wat de klok sloeg, want kijk eens naar die fantastische schouwburg! Nog steeds een monumentaal pand, dat ondanks brand en vernielingen tijdens beide wereldoorlogen floreert als nooit tevoren. Wist je trouwens dat de traptreden er extra breed zijn om te vermijden dat je vroeger de enkels van de dames kon zien onder hun jurk? Het moet gezegd: best comfortabel, zo'n trap.


Tijdens de wandeling leerde ik dat ook de Sint-Michielskerk in de Naamsestraat een baken van muziek blijkt. 't Is te zeggen, volop in wording is. Momenteel wordt de kerk grondig gerenoveerd, maar eens dat achter de rug is vormt ze het perfecte decor voor een heus Bachfestival. Voor die gelegenheid is er zelfs een speciaal Contiusorgel in aanbouw dat Bachs werk perfect tot z'n recht zal laten komen. Niet meteen mijn vertrouwde terrein, maar naar de machtige klanken van zo'n orgel ben ik wel benieuwd. Bij deze reserveer ik alvast mijn ticket!


Sinds deze zomer kan je trouwens ook een geniale trompe-l'oeil terugvinden in de Sint-Michielskerk. Destijds bleek het onmogelijk om een geschikte koepel te bouwen, maar met de nodige creativiteit op doek kom je gelukkig ook al een heel eind :-)


Na de devote passage in de Sint-Michielskerk, kon een scheut onvervalste Leuvense rock uiteraard niet ontbreken. Op naar De Libertad, roemrucht rockend café in de Muntstraat! Een keet waar de Leuvense rockscene (denk aan Big Bill, Walter Verdin, Jean-Marie Aerts en Lange Polle) menig uur gesleten heeft, en waar de opvolging nog steeds verzekerd wordt. De ideale stop tussen de vele restaurants die de Muntstraat rijk is.


Om de voetjes wat op te warmen en het opkomend hongerke te stillen, trokken we na de wandeling naar restaurant Kokoon. Lekker eten op een bedje van stijl is hun handelsmerk, en wat mij betreft maken ze dat keer op keer waar. Malse varkenswangetjes, een kom kroketten en een begeleidende Delvaux brachten me helemaal in m'n sas, en ook over de huisgemaakte steak tartaar aan de overkant kon ik geen klachten horen :-)


Op de terugweg genoten we nog van het feeëriek verlichte Ladeuzeplein, dat zich langzaamaan opmaakte voor de nacht. Net als wij trouwens: een beetje onderkoeld, maar vooral heel erg voldaan na een mooie avond in de duistere steegjes van Leuven. Een ervaring die ongetwijfeld nog lang blijft nazinderen.


Wil je de Warme Winterklankenwandeling graag zelf meemaken? Zeker doen! Er zijn nog plaatsen op 22, 24, 28 of 30 december, telkens om 17 uur. Alle info en tickets vind je hier.

MEER INFO?

VisitLeuven
Naamsestraat 3
3000 Leuven

0 Comments