Dag mémé

Vorige week overleed mijn mémé, een waar monument.


Ik herinner me vooral de zorgeloze zondagen in en rond haar huis aan de Provincieweg, waar we genoeg hadden aan wat fietsen, een plastieken bolderkar en een handvol ballen en betonnen platen om onszelf een hele namiddag van entertainment te voorzien. Tussendoor even de keuken binnenspringen voor een boterham met choco of, op dagen dat het wat uitgebreider mocht, een dampend bord ossentong in madeirasaus met kroketten. Meer moest dat niet zijn, toen alles nog simpel was.

Ze was een kranige vrouw die 95 jaar op de teller heeft mogen bereiken, waarvan een mooie 90 in relatief goede omstandigheden. Dat ze de laatste vijf jaar op de sukkel was en begon te dementeren, deed ons allemaal beseffen dat niets voor eeuwig is en dat alle mooie momenten die nog restten van onschatbare waarde waren. Die glans in haar ogen jong, niets kon daar tegenop.


Als een vrouw vol levensvreugde, zo zal ze me altijd bijblijven. Zelfs op momenten dat het niet meezat keek ze al reikhalzend uit naar het punt waarop de zon terug ging schijnen. Ze was erin gespecialiseerd om van niets iets te maken en om overal een humoristische noot in te zien of ze er indien nodig eigenhandig in te brengen. Belangrijke levenswaarden waar je als kind, wanneer ze je met een bekertje water en een penseel urenlang vensterbanken liet 'verven', amper bij stilstond, maar die me de laatste jaren steeds betekenisvoller bleken.

Een gangmaker pur sang, die mémé van mij. En nu is ze er niet meer. Nu is het aan ons, neven en nichten, nonkels en tantes, om haar te laten voortleven. Laat ons geregeld samenkomen met een pot ossentong in madeirasaus of een plateau vol kipkap, en laat ons elk jaar op 6 december Sun of Jamaica draaien, wat kaarsen aansteken, met de armen zwaaien en onze twee pollekes kussen dat we zo'n mooi mens hebben mogen kennen.

Of zoals ze het zelf zei: 'Ik heb veel gezongen, gedanst en plezier gemaakt. Ik heb een mooi leven gehad. 't Is goed geweest.' Rust zacht, mémé. We zullen er eentje drinken op je gezondheid.

0 Comments