Een brief aan mijn 10 jaar jongere zelf

In 2010 deed ik ook al aan thuiswerk. Leve poseren voor de webcam ;-)

Dag Julie,

Hoe gaat het met jou, daar in je appartement met knalrode muren? Jong en fris met een hoop clashende kleuren: dat is jouw 25-jarige zelf ten voeten uit. Je bent een goed jaar geleden gaan samenwonen en moet nog volop wennen aan het cocoonen, omdat huiselijkheid in je hoofd niet past bij de grootstedelijke ik die je in gedachten zo graag wil zijn. Diep vanbinnen weet je nochtans al dat er een behoorlijke huismus in je schuilgaat, en geloof me, die cocoonskills zullen je later nog van pas komen. Er is niets mis met 'best of both worlds', echt niet.

2010: het jaar waarin Guitar Hero enorm populair was en ik best een leuk kapsel had

In die prille samenwoonperiode in 2010 besef je ook dat je niet alles wat je thuis leerde, zelf moet beginnen toepassen 'omdat het zo hoort'. Na een paar pogingen tot kaas- en wijnavond met een handvol vrienden zal je beseffen dat de perfecte gastvrouw spelen niet helemaal je ding is, en dat is oké. Niet toevallig begint in die periode je liefde voor het betere restaurant pijlsnel toe te nemen, iets waar de horeca je dankbaar om zal zijn. Vergeet dus niet dat je je favoriete restaurants kan blijven steunen, zelfs wanneer ze door omstandigheden maandenlang gesloten zijn (ik kan hier nu beginnen over een gek virus dat iedereen verplicht thuis te blijven in 2020, maar je zou me toch niet geloven). Steun die restaurants maar volop. Take away for the win!

Toch leef je niet enkel op voorgekookt eten. Tijdens je studententijd heb je even zo'n periode gehad, maar toen je op Erasmus in Glasgow met een studentenkookboek in de hand je eerste gerechten leerde bereiden, kreeg je de smaak voor de betere mise en place al snel te pakken. Niet dat je ooit een echte keukenprinses zal worden (daarvoor ben je te traag en onhandig, zeker als je groenten moet snijden), maar je zal je pepermolen en kruidenrek in de loop der jaren steeds beter weten staan. Met dank aan Dagelijkse Kost en later ook Hello Fresh, jouw vaste leveranciers van bordjes culinair plezier.

Toen ook al een enorme liefhebber van gesmolten kaas

Ondanks je voorliefde voor lekker eten blijf je jarenlang in dezelfde kleren passen, zij het soms met wat minder marge dan bij de initiële aankoop :-) Blijf dus maar flink rondjes joggen, want ook al zal je nooit een sporty spice worden, bewegen in frisse buitenlucht doet je keer op keer deugd. Evenwicht tussen lichaam en geest, je kent het wel. Ook dat besef zal je binnen 10 jaar nog handig van pas komen, wanneer een toertje rond de blok lopen de grootste vorm van vrijheid is die je op dat moment kan bereiken. Klinkt gek he?

Ik doe die jas nog altijd aan!

Skiën, een van je favoriete bezigheden, zal je de komende jaren nog geregeld doen (onder andere in 2017, 2019 en 2020). Totdat je in februari 2020 een après-skibar binnenstapt en een paar weken later te horen krijgt dat je dat beter niet had gedaan. Je hebt geluk en houdt er buiten een wrang gevoel niets aan over, maar het plaatst heel het idee van 'zorgeloos reizen' wel in een ander daglicht. Staycation dan maar? Jij kan dat, je zal binnen een paar jaar merken dat het je bevalt.

Maar voor gekke virussen de wereld op z'n kop zetten, ga jij een aantal fijne jaren tegemoet. Je hebt het naar je zin op het werk, geniet van de vrijheid die je krijgt, hebt een gezellige thuis en een leuke vriendenkring. In de loop der jaren zal je leren vertragen en meer rondom je kijken in plaats van altijd maar vooruit, wat je een pak minder rusteloos en zoekend zal maken. Koester dus maar alle zaadjes voor een gezellig en comfortabel leven die je in 2010 aan het planten bent: cool zijn ze misschien niet, maar ze brengen wel een gouden glans aan je dagen.

Have fun!
Julie

Zin in meer nostalgie? Lees dan zeker ook de brief aan mijn 16-jarige zelf die ik eerder schreef.

0 Comments