5 redenen waarom een skivakantie zo leuk is

Het was al zes jaar geleden, maar dit jaar gingen we er nog eens voor: een week op skivakantie! Voor mij het type vakantie waar je jezelf op trakteert als het even kan, maar die je door een tegenstribbelende combinatie van tijd en budget ook snel opbergt in de - no pun intended - frigo. Voor je het weet ben je een aantal skiloze jaren verder, en discussieer je tijdens de hele heenweg met je reisgenoten hoeveel jaar die laatste skivakantie precies geleden is. Veel te lang dus, zo blijkt :-)

Maar wat maakt skiën dan zo leuk? Een eind rijden om een hele week in de kou door te brengen met het risico je benen te breken: je moet wel goed gek zijn om je daar aan te wagen, toch?

Wel, ik kan enorm genieten van zo'n week wintersport. Ik geef je vijf redenen waarom:

1. Lucht en licht


Omdat ik het grootste deel van mijn dagen doorbreng in een donker en muf bureau is elke vorm van daglicht een surplus, maar dat felle licht dat je enkel in de bergen aantreft... dat is gewoon magisch. Wentel je daar een hele week in, en elke vorm van wintermoeheid verdwijnt - letterlijk - als sneeuw voor de zon.

2. Beweging


In mijn donker bureautje zit ik ook veel te lang stil naar mijn zin, iets wat ik op gewone dagen probeer te verhelpen met een stevige wandeling of een rondje joggen. Maar dagen na elkaar bergen bedwingen op een paar latten: ik kan je verzekeren dat zoiets je spieren pas écht aan het werk zet. Ze noemen het niet voor niets winterSPORT he :-)

3. Een boost voor je bioritmeIk ben van nature geen ochtendmens, maar op skivakantie ontwaak ik met plezier op tijd om de sneeuw te lijf te gaan. Het kostte me wat moeite om het toe te geven, maar die ene dag dat we écht op tijd vertrokken om als eerste de piste af te dalen, die was heerlijk. Als eerste een spoor trekken in een vers geprepareerde piste met heerlijk krakende sneeuw.... aaaaaaaaaaaah!

4. Lokale geneugten
Omdat ik er heilig van overtuigd ben dat inspanning en ontspanning hand in hand gaan, proefde ik als beloning voor mijn sportieve inspanningen volop van de lokale specialiteiten. Oké, mogelijk zit er wat overcompensatie bij richting ontspanning (mensen begonnen ons bezorgd te vragen of we naast een zuipkaart ook een skipas gekocht hadden), maar na een dag skiën is een aperitiefje zowat het beste dat er bestaat. Zeker in Italië, het land dat wij - onder meer om bourgondische redenen - als skibestemming kozen. Pizza en pasta op de piste, afgewisseld met cappuccino's, Bombardino's en een Aperol Spritz: food heaven was nog nooit zo dichtbij.

5. Stijl kent geen grenzen


En ook dat is typisch voor die skiënde Italianen. Geen berghutten met knakworsten en platte frieten, maar een stijlvolle Chalet FIAT met aangepast wagenpark. Ze kunnen er toch wat van, onze zuiderse vrienden :-)

Je ziet het, die heerlijke cocktail van licht, sneeuw, beweging en culinair plezier maakt een zeer blij mens van mij. Zodanig blij, dat ik me alvast afvraag waar ik volgend jaar zal gaan skiën. Maar doe ons eerst maar wat lente, want daar heb ik ook geweldig veel zin in.

Zijn jullie ook skifanaten? Of lijkt een berg afdalen op latten je de gekste bezigheid die er bestaat?

0 Comments