Staycation: wat vind ik ervan?

Twee weken geleden kondigde ik het begin van onze staycation aan. Dat lijkt inmiddels eeuwen geleden, wat maar één ding betekent: het was ferm plezant!

Ik sprak de wens uit om alles tijdens die twee weken op 't gemak te doen en gewoon de auto of trein in te springen op weg naar een mooie dagbestemming. Geen gedoe met péages of toiletzakken, wel eenvoud in alle opzichten. En dat is prima gelukt.

Dit waren mijn 5 hoogtepunten van de staycation:

1. BIOMARKT OP PLACE LUX EN BEZOEK AAN HET EUROPEES PARLEMENT


Omdat we deze zomer geen zin hadden om naar Europa te reizen, hebben we Europa gewoon tot ons laten komen. Je moet weten dat ik nooit vies ben van een beetje internationalisation@home, dus ik was helemaal in mijn sas tijdens deze activiteit. Als je op een dinsdag richting Europese instellingen trekt, kan je voor of na je bezoek verpozen op de gezellige biomarkt op het Luxemburgplein. Bestel een bord oesters, een charcuterieplank of wat gegrilde zeevruchten, neem er een wit wijntje bij en waan je binnen de kortste keren ergens ver ver weg. Leve Europa!

2. BRUSSEL IS EEN PLAIZIER


Nog tot en met 10 september kan je in BOZAR naar Brussel is een Plaizier, een foto-expo met rijk historisch materiaal dat je toont hoe Brussel er de afgelopen decennia uitzag. De foto's zijn gegroepeerd per wijk, waardoor je het gevoel hebt een stadswandeling te maken en je de kans krijgt om de taferelen thematisch te bekijken. Een heuse aanrader voor nostalgici die graag grasduinen in het glorieuze verleden van onze hoofdstad. O, en ga nadien nog iets drinken bij het Goudblommeke in Papier, nog zo'n Brussels monument.

3. BIERTASTING BIJ DUVEL MOORTGAT


Als je graag een biertje drinkt maar het klassieke brouwerijbezoek beu bent: waag je dan eens aan een biertasting. Ervaring is niet nodig, de biersommelier begeleidt je stap voor stap bij je ontdekking van de verschillende bierstijlen. Wij hadden het enorme geluk om een privé-tasting te mogen meemaken (normaal gezien ben je met 15 deelnemers), iets wat extra cachet gaf aan de avond en ons in de mogelijkheid stelde om biersommelier Matthijs helemaal uit te horen over het reilen en zeilen bij Duvel Moortgat. En die Duvel van 't vat die hij ons na afloop aanbood? Wel, de beelden spreken voor zich, denk ik :-)

4. 'T ZEETJE


De zee, altijd een goed idee. Normaal gezien ben ik niet zo'n fan van overbevolkte badplaatsen tijdens de zomermaanden, maar op een licht wisselvallige dag heb je daar amper last van. Een beetje uitwaaien op de dijk, koffietjes drinken en van een sporadische streep zon genieten: meer moet dat niet zijn.

5. PRET IN TIENEN


Op sommige dagen zochten we het écht niet ver en amuseerden we ons gewoon in de achtertuin. Zo genoot ik enorm van de opening van Pand 10 aan het station van Tienen, streek ik een avond neer op Suikerrock en toerde ik op skeelers richting Linter. Achtertuinen zijn tof.

Uiteraard genoten ook onze bourgondische buikjes ruimschoots van deze vakantie, maar om de boel een beetje in balans te houden werd er stevig van HelloFresh gedaan. Normale mensen bestellen zo'n box tijdens drukke dagen, maar wij doen dat net wanneer we eindelijk eens tijd hebben om te koken.


Ik schreef eerder al twee reviews over HelloFresh (hier en hier), maar was deze keer nog aangenamer verrast. Het concept kon me altijd al bekoren, hoewel ik het gebrek aan keuze jammer vond. Dat je inmiddels uit een tiental gerechten per box kan kiezen toont alleen maar aan dat de klantendienst van HelloFresh zeer spitse oren heeft, en dat een maagje als het mijne op deze manier nog rapper gevuld is :-)

Conclusie: wat vond ik nu van die staycation? Wel, met die eigen kleine leefwereld viel het reuze mee, omdat we heel wat leuke dingen gezien en gedaan hebben. Vaak bleken de meest eenvoudige dingen de grootste successen, een zeer leerrijke les wat mij betreft. Jammer genoeg moesten we tijdens deze vakantie ook afscheid nemen van mijn oma, wat al die leuke dingen enigszins in een ander daglicht stelt. Maar we hebben haar een mooi afscheid gegeven waar ze trots op zou zijn, en dat is volgens mij ook heel waardevol.

Betekent deze geslaagde staycation nu dat we nooit nog op reis gaan en voortaan elke zomer thuis blijven? Bijlage niet! Thuis zijn is heel aangenaam, maar er zijn nog zoveel mooie plaatsen te ontdekken dat een permanent huisarrest mij intriest zou maken. Een verdere reis afgewisseld met een staycation, daar zie ik weer wel wat in. Costa Veranda of Timboektoe? We nemen het zoals het komt!

0 Comments