Ski in Tignes: beste winterkuur ooit!


Een paar weken geleden ging ik skiën in de Franse Alpen. Wat mij betreft nog steeds de beste winterkuur na een aantal donkere maanden, waar zelfs het beste voedingssupplement niet tegenop kan. Alle redenen die skiën volgens mij zo leuk maken (je leest ze in deze blogpost) zijn dus nog steeds van tel, zonder twijfel!

Ik neem je mee langs onze tocht door Tignes en Val d'Isère, tijdens een van de beste weken van het seizoen. Want zon én verse sneeuw, dat is gigantisch veel geluk hebben en vooral te zalig voor woorden.Het eerste wat me opviel (nadat m'n ogen wat gewend waren aan het felle licht, haha) is het grote verschil tussen Frankrijk en Italië, onze vorige skibestemming. Omdat ik vroeger al in Frankrijk was gaan skiën kwam dat niet als een verrassing, maar blijkt dat ik de herinneringen aan grote clubhotels, saaie appartementsblokken en gigantische parkings toch behoorlijk verdrongen had :-) Anderzijds, uitgestrekte skigebieden met drie liften aan de voet van je hotel en een zalig skicomfort, ook dát is Frankrijk. En meteen ook de reden waarom we nog eens voor die kant van de Alpen kozen.

Uitzicht vanuit de hotelkamer. Valt wel mee qua afstand tot de piste, niet? (foto: Jurgen Vannoppen)

(foto: Jurgen Vannoppen)

En ja hoor, zeer blij met de keuze! Af en toe viel er een sneeuwvlok, passeerde er een occasionele mistbank en voelde ik m'n vingers niet meer door de koude, maar daar gaan we niet over zagen. Het heet WINTERsport voor iets. Dat de zon het merendeel van de tijd scheen, compenseert dat alles natuurlijk ruimschoots.

Drie sneeuwkiekens en het 'pittoreske' Tignes Val Claret, waar we logeerden. (foto: Jurgen Vannoppen)

Het eerste terrasje van 2019 was een feit. Bij min 7 graden, auwch!

Nog een verschil tussen Frankrijk en de andere skilanden is de definitie van après-ski: waar ze in Oostenrijk hun innerlijke Anton aus Tirol loslaten en in Italië aan de Aperol Spritz gaan, organiseren ze in Frankrijk live optredens en mini-Tomorrowlands. Hoewel je ook hier en daar een bar met lokale drankjes kan spotten. Drie keer raden welke après-skiformule mijn voorkeur wegdraagt ;-)


Après-ski = erop toezien dat er een route voor de volgende dag vakkundig wordt uitgestippeld ;-)

Folie Douce, ofte Tomorrowland in de bergen. Blij dat ik niet meer naar Boom moet om te weten wat het inhoudt ;-)

Telkens opnieuw vind ik het moeilijk om aan niet-skiërs uit te leggen wat skiën zo leuk maakt. Want waarom zou je betalen om in de kou rond te hossen als de Belgische winter al na drie weken je strot uitkomt? Een geheel legitieme vraag, die ik meestal beantwoord met 'licht + lucht + beweging' als heilige drievuldigheid. 'En is dat dan niet koud?' Ja, toch wel. Maar met goede kledij kom je al een heel eind. Op de foto hieronder zie je mijn nieuwe wanten, die ik na dag 1 ben gaan kopen omdat ik mijn vingers niet meer voelde door de koude. Nu al de beste aankoop van het jaar!

Foto's nemen met wanten aan is helaas onmogelijk. Wat een influencer lijden kan :-p (foto: Jurgen Vannoppen)

Nog zo'n zottigheid die moeilijk uit te leggen valt aan niet-skiërs: op tijd opstaan om als eerste bij de lift te zijn, bij min 8 graden! Hoogst onbegrijpelijk voor een avondmens en koukleum als ik, maar toch, die berglucht doet wat met een mens. Als eerste door verse sneeuw kunnen sjeezen terwijl de zon opkomt: daar kan niets aan tippen.

(foto: Jurgen Vannoppen)

Over het skigebied zelf, Espace Killy, kan ik trouwens alleen maar lovend zijn. De boel zit daar echt goed in elkaar, met heel vlotte verbindingen tussen Tignes en Val d'Isère, zonder dat je half wandelend moet sukkelen op zo'n smal, vlak pad. Ook de afwisseling tussen skiën op grote hoogte (gletsjers en panorama's!) en tot in de dorpjes (hallo dennenbomen!) vond ik ronduit heerlijk.

La Grand Motte, de gletsjer in Tignes op 3400 meter hoogte. Letterlijk een adembenemend zicht.

Col de la Fresse in Val d'Isère, ook niet slecht anders.

Een stoeltjeslift die je naar beneden brengt, het bestaat! Veel kriebeltjes in de buik wel. (foto: Jurgen Vannoppen)

Hallo dennenbomen! (foto: Jurgen Vannoppen)

Het summum van de hele Espace Killy? Voor ons was dat zonder twijfel Solaise, een aparte bergkom in Val d'Isère. Net dat tikje anders dan de rest van het gebied, met rustige, gevarieerde pistes en terrassen met schapenvellen op de stoelen. Kon uiteraard op onze grenzeloze sympathie rekenen.

(foto: Jurgen Vannoppen)

(foto: Sandra Van den Broek)

(foto: Jurgen Vannoppen)

En hop, voor je het beseft zit je winterkuur er alweer op. Batterijen opgeladen en het hoofd goed leeggemaakt, maar meteen ook wat heimwee en stiekeme plannen voor een volgende keer. Welk land dat mag worden weten we nog niet, maar als ze er gezellige dorpjes en familiehotels hebben, mooie panorama's, lekker eten, zon én goede sneeuw, dan ga ik overstag. Totaal niet veeleisend, toch? :-)

(foto: Guido Badisco)

0 Comments