10 routines die ik recent wijzigde

Ik ben op heel veel vlakken een gewoontedier. Vaak in die mate dat ik bij elke vorm van nakende verandering reflexmatig denk: 'Jamaar, het is nu zo, waarom moet ik het dan veranderen?' Dat kan gaan van een deur verven over een huis zoeken tot een statistische techniek uitvoeren.

Gelukkig probeer ik daar aan te werken, en nog gelukkiger werpt dat soms zijn vruchten af. Uiteraard geleidelijk aan, want een gewoontedier heeft tijd nodig om zich aan te passen :-)

Dus dacht ik: laat ik eens oplijsten welke routines ik recent allemaal gewijzigd heb. Niet altijd bijzonder spectaculair, maar voor mezelf wel nuttig als spiegel der confrontatie. En o ja, niet elke wijziging is positief, trouwens. Maar ook dat hoort er bij.

Daar gaan we!

1. Vroeger opstaan en vroeger gaan slapen


Niet dat deze ingreep van harte is (of dat ooit zal zijn), maar het geeft me wel een ander gevoel over het verloop van de dag. Ik sta nu een tweetal uur vroeger op dan een paar maanden geleden en moet vooral wennen aan het feit dat mijn voormiddag opeens zo lang is. En dat het om 10u echt nog te vroeg is om al aan mijn lunch te beginnen.

Maar toch zal ik altijd het type blijven dat 's avonds haar wekker moet zetten om op tijd te gaan slapen. Want beginnen knikkebollen in de zetel dankzij een ingebouwde klok: dat overkomt me echt heel zelden.

2. Mijn lunch voorbereiden

Nog eentje dat nogal van moetes is (wegens geen bedrijfsrestaurant of lunchbar in de buurt), maar dat mij wel een hoop tijd uitspaart. Hoewel die droge boterhammen inmiddels al behoorlijk mijn strot uitkomen. Iemand wat lunchideeën in de aanbieding?

3. Meer koken

Dit doe ik - eveneens bij gebrek aan bedrijfsrestaurant - al maanden, en het bevalt me prima. Toegegeven, het vraagt wat puzzelwerk en gegoochel met boodschappenlijstjes, maar meestal slaag ik erin mezelf op degelijke wijze te voeden en de overschotten niet té hoog op te stapelen in de frigo. Ik heb even geflirt met HelloFresh, maar ga uiteindelijk liever zelf naar de winkel. Dan mag ik kiezen wat ik eet, zie je? :-)

4. Minder Facebooken en Instagrammen

Social media zijn geweldige plekken, maar als je computerscherm op de werkvloer voor meerdere personen zichtbaar is, is het volgens mij toch niet echt de bedoeling om gezellig alle roddels te zitten lezen. Idem voor de nieuwssites trouwens: ik ben pas tegen het einde van de dag bijgebeend met wat er in de wereld gebeurt. Dat is wel even wennen voor iemand die van maatschappelijke verschijnselen haar voornaamste bekommernis maakt, maar veel is er vrees ik niet aan te doen. Willen jullie me, in geval van belangrijke gebeurtenissen, anders gewoon even bellen? Dan ben ik toch een beetje mee.

5. Meer relaxen wanneer ik 's avonds thuiskom


Nu ik dicht bij huis werk en zeer schappelijke uren heb, kan ik nog even gezellig in de zetel ploffen voor ik aan mijn avondlijke stuff begin. En dat is écht raar voor iemand die jarenlang de hekkensluiter van de avondspits was.

6. Werk en vrije tijd makkelijker van elkaar scheiden

De plek waar je werkt en het type job dat je uitvoert is heel bepalend voor hoe je met je vrije tijd omgaat. Door recent van werk te veranderen belandde ik in een bedrijfscultuur die grotendeels op de uren tussen 9 en 5 gericht is, maar die je daardoor ook vrije tijd gunt na je werkuren. Het feit dat ik geen laptop meer heb en vooral aan afgebakende projecten werk, speelt daar ongetwijfeld ook een grote rol in.

7. Meer met de auto, minder met de trein


Vind ik jammer, omdat ik best graag met de trein reis. Op voorwaarde dat ze rijden en niet te veel vertraging hebben natuurlijk. Een auto biedt je heel wat vrijheid, maar zo wat mijmeren, uit het raampje staren en me vergapen aan Vlaamsche koterij... ik kan daar echt van genieten.

Nu ik op de boerenbuiten werk moet ik ook de drassige ondergrond nog wat gewoon worden. Iemand toevallig een paar rubber laarzen op overschot?

8. Minder boeken en kranten lezen

Een rechtstreeks gevolg van punt 7. Want in de auto een boek lezen en intussen niet beginnen spookrijden is me tot nader order nog niet gelukt (ik heb het ook nog niet geprobeerd hoor, indien jullie zich zorgen zouden maken), terwijl dat in de trein doorgaans toch iets vlotter gaat. De bib moet het voorlopig dus met een lezer minder stellen, maar misschien vind ik binnenkort wel een manier om mezelf terug aan het lezen te krijgen. Audioboeken, zou dat wat zijn?

9. Zekerder van mezelf

De laatste maanden heb ik vrij actief doorgebracht met mezelf positief profileren (zonder te liegen, that is), een kunstje dat je niet onmiddellijk verleert. En maar goed ook, want daardoor kan ik eindelijk in een ronkende volzin antwoorden waar ik zoal mee bezig ben in het dagelijkse leven. Handig tijdens de doorsnee conversatie, vind ik.

10. Positiever ingesteld

Niet in de zin van 'de wereld is mooi en ik ga nu met bloemblaadjes strooien', maar wel volgens het motto 'als ik er niets aan kan veranderen, ga ik er ook niet over zagen.' Een stevige scheut ironie en wat sarcasme zal bij mij wel nooit ontbreken, maar al te zwaar cynisme probeer ik toch uit de weg te gaan. 'Probeer,' zeg ik wel :-)

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het best interessant om even stil te staan bij mijn eigen routines. Laat ik mezelf anderzijds ook niet te veel illusies maken, want dit was ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg. Mijn neiging om alle voorwerpen in mijn onmiddellijke omgeving symmetrisch te schikken of steeds dezelfde parkeerplaats te kiezen: daar valt waarschijnlijk ook nog wat over te zeggen :-)

Hebben jullie ook zo'n vaste routines?

0 Comments