Happy Days: Art Deco in Tienen

Afgelopen weekend organiseerde de Tiense Gidsenbond een Art Deco-wandeling door de stad, onder vakkundige leiding van stadsgids Jacques Natens. Op zich geen enorm verwonderlijk feit, maar toen ik in de lokale pers een foto van mijn hand bij de aankondiging zag staan, was ik meer dan getriggerd. Een beetje zoals in de spiegel kijken zeker?Een kleine oproep later bevond ik me in zeer aangenaam gezelschap om aan de wandeling te beginnen. Dat we door onze aanwezigheid de gemiddelde leeftijd van de te gidsen groep aanzienlijk naar beneden trokken lieten we niet aan ons hart komen, want jong geleerd is oud gedaan, toch?

Onder leiding van krasse knar Jacques Natens verkenden we, samen met zijn volgelingen, de Tiense binnenstad. Zeer veel respect trouwens voor deze man, want ik ken weinig mensen die op bejaarde leeftijd nog zo enthousiast kunnen vertellen over hun passie. Dat de totale som van al die vertellementen de vooropgestelde totale duur van de wandeling ruimschoots zou overschrijden, lieten we evenmin aan ons hart komen. Want dat gezapige tempo bood de perfecte gelegenheid om wat foto's te maken. Win-win!

Kijk maar mee:


De grootste concentratie Art Deco vind je in de buurt van de Strijdersstraat en de Ijzerstraat. Slechts een handvol gevels blijkt beschermd, maar een stevige dosis gezond verstand van de bewoners zorgt er gelukkig voor dat van architecturale mismatch in deze straten bijzonder weinig sprake is. Oef.


O ja, in Tienen wandelen zonder wegenwerken tegen te komen, dat is niet zo'n evidentie. Maar dat betekent wel dat het hier op een mooie dag allemaal spic-and-span zal zijn. Ooit... gewoon nog wat geduld hebben :-)


Verder onthou ik vooral dat je Art Deco-woningen vaak per gespiegelde twee aantreft (check), dat ze bestaan uit een samenspel van ronde vormen en strakke lijnen (check) en dat gebogen ramen het geheel afmaken (check). Echt, als je goed rondkijkt kan je heuse pareltjes ontdekken.


Helaas tref je onderweg ook een aantal panden aan die de Art Deco-longlist net niet haalden, ahum. Zoals deze halfopen woning naast een appartementsblok. Ugly Belgian Houses, waar ben je?


Deze nieuwbouw beantwoordt uiteraard evenmin aan de standaarden van Art Deco. Maar zie dat rode beestje op het terras! Zou ik er ook zo eentje in mijn veranda zetten?Puntdaken, natuursteen, ronde ramen,... jawel de Art Deco-buit is bijzonder rijk in Tienen!Tot slot kwamen we op het einde van de wandeling dit pareltje tegen. Met een schitterende naam (Happy Days klinkt toch zoveel beter dan Westenwind of Ons Huis, niet?) die wat mij betreft ook de perfecte samenvatting van de dag vormde. Een lazy sunday met zon, een wandeling en nog wat apr├Ęs op een terras: meer moet dat toch niet zijn? Tevreden jong, zeer tevreden!

0 Comments