Staycation: yay or nay?


Aaaaaaah, januari, de maand waarin de vroegboekkortingen lonken en de eerste reisplannen voor het nieuwe jaar worden gesmeed. Wat bij ons altijd het klassieke dilemma 'ver weg naar het buitenland of staycation aan de costa veranda?' oproept.

In de zomer van 2023 won de staycation het pleit. Volgens velen een saaie keuze en vooral iets voor gepensioneerden, maar ik heb er veel plezier aan beleefd. Ik vermoed door de afwisseling tussen nuttige dingen doen, mensen zien en nieuwe plaatsen ontdekken, zonder dat je een valies moet maken of moet wachten op een vertraagde vlucht.

Veel in Leuven rondgehangen, voor koffie, brunch en het straffere werk ;-)

Op een manier voelde ik me terug in mijn studententijd. Blijven hangen op terrassen zonder me druk te maken over de tijd of de typische 'ik moet morgen vroeg opstaan'-toestanden, en alles gewoon extra traag doen. 't Is een open deur, maar ik verschoot er toch van hoeveel tijd ik opeens had toen ik even vrij was van mijn fulltime job.

Die staycation was trouwens verrassend sociaal. Waar ik vaak kieskeurig ben (geworden) als het op evenementen aankomt, gooide ik dat principe tijdens het verlof met plezier overboord. Weekdagen in september blijken trouwens het ideale moment om bij te kletsen met ouders van jonge kinderen, omdat die 's avonds en in het weekend vaak minder tijd en/of energie hebben. Wel opletten dat je voor het einde van de schooldag afrondt, maar ook dat ritme kreeg ik na wat oefenen vlot onder de knie.

Four Kings of the Sea bij de Oesterput in Blankenberge en het terras van ONA by 't Werftje in Zeebrugge: er zijn ergere plaatsen

Was heel die periode dan vrij van tijdsdruk? Nee, toch niet. Er werden aan een stevig tempo zolders, dozen en kasten uitgemest (werkt enorm bevrijdend, amai), en tijdens de laatste dagen voelden we die typische rush om er nog het maximum uit te halen, 'want volgende week is daar geen tijd meer voor'. Ironisch eigenlijk dat we zelfs onze vrije tijd zo efficiƫnt mogelijk willen indelen.

Uiteraard hebben we de staycation afgekruid met de nodige culinaire accenten. Werden getest en goedgekeurd:


Sightseeing: check!

Is dat dan alleen maar voordelen, zo'n staycation? Op budgettair, sociaal en culinair vlak zeker wel, maar het blijft natuurlijk allemaal wat onder de kerktoren. Belgiƫ kent veel mooie plekken die het bezoeken waard zijn, maar volledig deconnecteren lukt net iets beter op een desolate bergtop of een idyllisch strand, die vaak ook indrukwekkender zijn dan het gemiddelde lokale natuurgebied. Daar wil ik graag eerlijk in zijn.

Het hangt er dus wat vanaf waar je interesse ligt. Als je bij elke vakantie iets exotisch wil ontdekken, gaat een staycation je niet blij maken. Maar als je graag geniet van kleine dingen en 'het goede leven', zit je dichtbij huis zeker niet slecht. Ik besefte trouwens dat ik voor een keer niet zat te fantaseren over een parallel leven op mijn reisbestemming (een reflex die ik telkens heb in het buitenland), omdat ik gewoon heel blij was met mijn eigen leven hier. Melig, maar toch ook betekenisvol.

Heel benieuwd wat 2024 zal bieden op vakantievlak. Wat het ook wordt, 't gaat de moeite zijn!

0 Comments