Julies Aha-Moment: Freakonomics

Wat gebeurt er wanneer Julie een boek over economie in haar handen krijgt? Eerst een klein beetje traantjes, en dan... dolle pret! Ik leg jullie even uit waarom ik zo van Freakonomics genoten heb.


Want voor de duidelijkheid: genieten van een economieboek, het kan. Vooral omdat Freakonomics niet de hard core materie behandelt, maar ogenschijnlijk banale feiten uit het dagelijkse leven. En hebben die dan iets met economie te maken? Zeker, the hidden side of everything noemen de auteurs dat dan. En laat dat uitgangspunt, banaliteit staven met wat wetenschappelijk materiaal, nu toevallig mijn dada zijn.

Denk er maar eens over na: echt álles heeft een verborgen kant waar je nog nooit bij stilstond. De reden waarom drugdealers nog bij hun ouders wonen? Het verband tussen leerkrachten en sumoworstelaars? Het feit dat de Ku Klux Clan zich als een bende immo-makelaars gedraagt? Steven Levitt & Stephen Dubner leggen je haarfijn uit hoe dat komt. En ook al zijn dit misschien niet de eerste vragen die je je stelt als je wakker wordt (bij mij vallen die meer onder de categorie 'waar is de koffie?'), is het wel reuzefijn om het antwoord te kennen. Wat aha-erlebnissen, ik vind dat tof.

Het boek krijgt wel de kritiek nogal weinig samenhang te vertonen, en daar ga ik mee akkoord. Want het feit dat de auteurs allemaal losse thema's behandelen mag dan wel prettig weglezen, soms laat het je een beetje met een 'en dan?'-gevoel achter. Maar ach, veel meer dan detailkritiek is dit niet. En nee, ik ga me verder echt niet uitlaten over de mate waarin een lap tekst samenhang moet vertonen. Echt niet :-)

Conclusie: Freakonomics is een origineel, geestig en zeer vlot geschreven boek dat perfect geschikt is voor nieuwsgierige mensen die hun leergierigheid graag in kleine blokjes botvieren. En voor wie meer wil is er zelfs een heuse Freakonomics-blog voorhanden. Hopla!

En kijk, dat laatste zet me aan het denken. Want als economen er in slagen om alledaagse feiten tot semi-wetenschappelijke literatuur te verheffen, zijn andere disciplines - met name zij die het alledaagse en voorspelbare tot hun core business rekenen - dan niet minstens even goed in staat om de analyse van Freakonomics op hun eigen domein toe te passen? Hmmm, laat ons daar maar eens over denken :-)

0 Comments