10 nutteloze talenten owned by Julie

Soms, als ik met ernstige mensen in gesprek ben en net zo ernstig probeer te antwoorden, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat we allemaal maar wat zeggen. Zeer clevere dingen, daar niet van, maar vaak te herleiden tot eenzelfde trucje: het opsmukken van de persoonlijke verwezenlijkingen en talenten. Die zaken maken de conversatie er misschien wel eleganter op (een foto wordt per slot van rekening ook eerst door photoshop gehaald voor ie in de krant komt), maar ze laten mij vaak achter met de drang naar serieus wat korrels zout.

En omdat ik al graag eens voor wat tegengewicht zorg (en op momenten dat zaken té ernstig worden vooral de neiging heb om de boel onderuit te halen door overdreven relativisme) stel ik u met plezier het lijstje met mijn 10 nutteloze talenten en vaardigheden voor. Ik kom er ongetwijfeld geen meter ver mee in het echte leven, maar pret garanderen ze zeker wel. En de kleine dingen, is dat eigenlijk niet waar het om draait?

Alzo, hier gaan we:

1. Jongleren met drie balletjes. Ooit moeten oefenen voor een schoolfeest en sindsdien nooit meer verleerd. Best wel niet met mandarijntjes proberen, want dat maakt plekken.

2. Achterwaarts schaatsen en parallel skiën. Het eerste menigmaal geoefend op de schaatsbaan in Liedekerke (discoschaatsen, wat een uitvinding!), het tweede op diverse locaties. Ik stam nog uit de generatie die niet weet wat aan te vangen met carving ski's. Lange latten jong, meer hebt ge niet nodig!

Ongelooflijk ook wat een attitude ik als jong grut aan de dag wist te leggen. Aan de skibotten te zien moet het om een Intersocvakantie uit lang vervlogen tijden gaan.


3. In het bezit van een diploma volksmuziek. Kan doedelzak spelen op commando. Wel 24 uur op voorhand aan te vragen, alarmering van de buren inbegrepen.


4. Overbodige details onthouden. Vooral van zaken die er écht niet toe doen. Jaartallen van Olympische Spelen, om maar wat te zeggen. Ooit win ik daar een caféquiz mee, geloof me.


5. Smalltalken met burgemeesters en schepenen in diverse steden en gemeenten. Geen idee hoe het komt eigenlijk, maar die mensen spreken mij aan en leiden mij vervolgens rond langs boomgaarden, muziekscholen en stadhuizen. En als ik word aangesproken, dan antwoord ik :-) 't Kan maar goed zijn voor mijn integratie!

6. Muziekintro's binnen de 3 seconden herkennen. Nu ook weer niet alles, maar toch veel. Kleine tip: de frequentie van de beginnoot doet veel. Caféquiz? Caféquiz!

7. Dienstregelingen van trein en bus onthouden en te gepasten tijde uit het hoofd debiteren. Een vaardigheid die in tijden van internet op gsm's wat in onbruik is geraakt, maar die mij en anderen meerdere keren van een te dure taxirit naar huis gered heeft.

8. Woorden oprakelen uit de eigen of andere talen waarvan niemand (ook ik niet) het bestaan vermoedde. En die toch in het woordenboek blijken te staan. Zeer handige troef bij wijnproeverijen in Frankrijk, niet in het minst om te maskeren dat ge eigenlijk niets van wijn kent.


9. Kinderen en bejaarden entertainen (hoewel ik ze zelden in mijn dagelijks bestaan tegenkom) met ballonnen, stickers en vlaggetjes. Op vriendelijk verzoek kan deze dienst aangevuld worden met het in recordtempo aankleden van feestzalen met banners en spandoeken, en het spelen van onschuldige hand bij diverse tombola's. Kortom, de ideale voorbereiding van al uw feestgedruis! Hmm, misschien toch nog een handige vaardigheid, bij nader inzien?


10. Blijven plakken. Aan een toog, op een receptie, op het werk, op de trein, in mijn bed,... Overal. Houdt allicht verband met het smalltalken beschreven in punt 5, en geeft vooral aan dat een lichaam in rust ook het best in rust blijft. Hetzelfde geldt natuurlijk voor beweging, eerlijk is eerlijk. Ongelooflijk hoe hard ik soms de tijd uit het oog kan verliezen. En twee haltes te laat afstappen, bijvoorbeeld.

't Is duidelijk: allemaal kleine vaardigheden waar ik meestal niets mee ben, maar die me op dit eigenste moment toch even doen lachen. Allez, laat die quiz en dat bejaardenbal maar komen, ik ben er klaar voor!

2 Comments