De comeback van de citytrip


Lange tijd dacht ik dat die fameuze knaldrang na corona niet aan mij besteed was. Zwaar gaan feesten, van het ene naar het andere event fladderen en me door een massa mensen laten omringen: niets van dat alles vond ik extreem interessant klinken. Waarop ik me nog wat dieper nestelde in de zetel.

Totdat ik door mijn foto's van het afgelopen anderhalf jaar bladerde: citytrippen, dát blijkt mijn vorm van knallen. Sommigen hebben een koopverslaving, anderen hebben fomo,.. en nog anderen zoeken grote steden op ;-)

Amsterdam, november 2021

Misschien een vreemde neiging, omdat steden nogal intens kunnen zijn en ik de betere stilte steeds meer ben gaan appreciëren. En toch hebben die bestemmingen een onmiskenbare aantrekkingskracht, ongetwijfeld omdat zo'n tripje maar een paar dagen duurt. En omdat ik een tijdelijke verandering van decor en buitenlucht altijd verfrissend vind.

Valencia, maart 2022

Meer nog, dat tijdelijk andere decor is mijn definitie van reizen. Het hoeft niet lang, spectaculair of ver te zijn, als het maar ergens anders is. Dat wil absoluut niet zeggen dat ik niet graag thuis ben of dat het op een ander beter is (twee keer integendeel), ik vind het na een portie verse lucht gewoon extra leuk om thuis te komen. Alsof ik dingen na afloop net wat anders bekijk.

Stockholm, september 2022

Ik heb dat vroeger vaak gedaan, citytrippen. Heel mijn twintiger jaren lang ging ik elk jaar wel ergens naartoe met een vriendin, maar na een tijdje had ik het er wat mee gehad. Want eerlijk? Het was vaak gesukkel met plannetjes, met open ogen in tourist traps lopen en sponzige broodjes bestellen uit een vergeeld menu met prentjes. Allemaal boeiende ervaringen, maar op een bepaald punt zoek je meer comfort op. En lopen de levenspaden en prioriteiten uiteen, dat natuurlijk ook.

Dusseldorf, oktober 2022

Maar kijk, na een aantal rustigere vakanties en een paar coronajaren begon het toch opnieuw te kriebelen. Ook omdat ik intussen het plezier van het soloreizen ontdekt had en er niet langer een troostprijs in zag voor als je geen reisgezelschap vindt. Het is gewoon anders dan wanneer je met anderen reist, maar niet noodzakelijk slechter. En dat opent natuurlijk perspectieven, want je kan snel vertrekken zonder compromissen te moeten sluiten volgens ieders voorkeuren en kalender.

Berlijn, november 2022

Of ik nu alleen, met twee of met meer op stap ben, op voorhand even stilstaan bij wat ik wil bezoeken en welk type trip ik wil maken vind ik belangrijker dan ooit. Niet dat ik alles tot in de puntjes vastleg, maar ik download standaard wel een aantal wandelingen, check welke expo's er lopen en welke leuke restaurants er in de buurt zijn. Op die manier heb ik een menu vol opties, waar ik op het moment 'volgens de goesting' uit kan kiezen. Voor mij werkt dat prima, en ook mijn reisgezelschap heb ik nog niet horen klagen :-) Maar iedereen heeft daarin z'n eigen stijl natuurlijk.

Madrid, april 2023

Wat me vaak overvalt als ik in een buitenlandse stad rondwandel, is de gedachte dat ik daar zou kunnen wonen. Niet écht natuurlijk, maar ik begin me wel altijd af te vragen hoe locals hun dagelijks leven leiden en of dat sterk zou verschillen met wat ik doe. Op bepaalde vlakken waarschijnlijk wel, maar mogelijk niet altijd in goede zin (ik denk aan Londen, waar mensen in schoendozen wonen omdat de vastgoedprijzen belachelijk hoog liggen, of Madrid, waar je in de zomer wegsmelt zodra je buitenkomt).

Zelfs op de meest exotische locaties hebben mensen al eens een baaldag of een ontplofte mailbox, wat meteen de reden is waarom ik altijd graag terug naar huis kom. Dan kan ik tenminste vloeken in mijn vertrouwde omgeving en bij de mensen die ik graag heb ;-)

Glasgow, mei 2023

Enfin, die citytrips maken duidelijk iets los, gelukkig vooral in goede zin. Enkel wanneer ik vriendengroepjes gezellig op een terras zie zitten, steekt er soms iets. Uiteraard romantiseer ik dat beeld, want baaldagen zijn er overal, maar gewoon even nakaarten na een werkdag, bijpraten over de lopende zaken of voor mijn part de nakende kiescampagnes inschatten: dat ben ik de afgelopen jaren wat kwijtgespeeld, en dat vind ik best jammer. Maar ik blijf hopen dat op een dag de binnenspeeltuinen en springkastelen verleden tijd zijn, en dat niet alleen de citytrip, maar ook de ononderbroken volwassen conversatie haar comeback maakt.

Londen, juli 2023

In afwachting daarvan wandel en kijk ik rustig verder en neem ik alle indrukken gulzig in mij op, samen met elk soort gezelschap dat er is. Ga je graag een keer mee? Laat gerust van je horen!

0 Comments