Solo travel in Amsterdam


Ik vermeldde het al in mijn jaaroverzicht: eind 2021 ben ik een paar dagen naar Amsterdam geweest. In m'n eentje. Eerder deed ik dat ook al in Londen en Parijs, dus kon Amsterdam toch niet ontbreken?

Wie me al een tijdje volgt weet dat zo'n solotrip in mijn geval helemaal geen reden tot paniek is: ik heb geen ruzie met mijn lief en ben perfect in staat om vier dagen in gezelschap van vrienden of familie door te brengen, maar hou er soms gewoon van om alleen rond te dwalen, op het tempo en langs de plaatsen die ik wil. Nergens een compromis te sluiten, heerlijk.

Chillen in mijn 'kot':
leve rookworst en kaascrackers uit de Albert Heijn

Dankzij mijn eerdere ervaringen in Londen en Parijs kon ik mijn plan van aanpak trouwens verder optimaliseren. Klinkt heel ernstig, maar eigenlijk bedoel ik vooral dat ik een mooie logeerplek heb uitgezocht waar ik het rijk voor mij alleen had en geen keuken moest delen met huisgenoten. Sommige mensen vinden dat socializen net de meerwaarde van alleen reizen, maar voor mij hoeft dat niet noodzakelijk.

Ik was dus zeer blij met mijn keuze voor Premier Suites Plus (niet gesponsord :-p): ik had er de anonimiteit van een hotel en het comfort van een eigen appartement. En kom, dat mooie uitzicht kon mij ook wel bekoren :-) Zo'n locaties hebben natuurlijk wel hun prijs, maar 'dankzij' c*r*n* en het fel geminderde zakentoerisme kan je soms wel een goede deal doen door een businessflat te boeken. Ik onthoud het alvast voor mijn volgende reizen!

Mijn appartement lag op de 15de verdieping in dit Hourglass building.
Niet voor mensen met hoogtevrees ;-)

Wat heb ik dan allemaal gedaan in Amsterdam, behalve van het uitzicht genieten?

Veel gewandeld, uiteraard! Ik had op voorhand een paar stadswandelingen gedownload en koos op het moment zelf welke wijk ik wilde verkennen. Een obligaat toertje door het toeristisch centrum kon uiteraard niet ontbreken (het was makkelijk 10 jaar geleden dat ik er nog eens kwam), maar het meest was ik onder de indruk van Amsterdam-Zuid. Voor velen een kakbuurt met kleinburgerlijke mensen, maar ik vond de planmatige architectuur (o.a. van de Amsterdamse School) er erg knap. Dat het die dag zonnig en zacht was, speelt mogelijk ook mee ;-)

Geen Amsterdam zonder wandeling langs de grachten

Amsterdam-Zuid: bootjes, mooie gevels en het Amsterdams Lyceum
(fans van de serie Klem zullen dat laatste wel herkennen)

Tussendoor deed ik uiteraard de nodige dutjes, om af te sluiten met een film in Theater Tuschinski en een bezoek aan de A'DAM Lookout Tower. Qua timing zat dat net goed, want kort nadien ging Nederland terug in lockdown. Blij dus dat ik toch wat cultuur heb kunnen meepikken op enigszins normale wijze.

Over de beste restaurants kan ik je trouwens niets zeggen, want daar had ik in mijn eentje geen zin in. Dat is trouwens nog een les die ik, behalve mijn voorkeur voor logement voor mij alleen, na Londen en Parijs leerde: alleen rondwandelen vind ik prima en zelfs heerlijk, maar in mijn eentje op restaurant vind ik echt niet leuk. Vandaar dat mijn bevoorrading vooral uit de Albert Heijn kwam, op z'n eigen manier ook een vorm van lokale gastronomie.

Theater Tushinski en A'DAM Lookout

Mijn verdict na vier dagen solotrippen in Amsterdam?

Zeer blij dat ik dit kon doen, want die vorige solotripjes dateren alweer van vijf jaar geleden. Ook de stad in vol ornaat meemaken, kort voor alles terug op slot ging, vond ik uiteraard heel aangenaam. Je kan je erover blijven verbazen/opjagen hoe we vandaag moeten leven met onvoorspelbaarheid en moeilijk te maken plannen, maar ik neem me voor om het moment nog meer te grijpen (of nog beter, zelf te creëren) als de kans zich voordoet. Net omdat de windows of opportunity dezer dagen heel kort kunnen zijn.

Aan goede voornemens doe ik meestal niet mee, maar als ik er toch een maak voor 2022 is het wel dat: vollenbak kansen grijpen en creëren, jaaaaaaaa! Een ander plannetje voor 2022 is af en toe op workation gaan, zoals ik dat het afgelopen jaar al een paar keer deed. Als ik daarvoor naar Amsterdam zou trekken, ken ik alvast een plekje dat gegarandeerd een mooie zoom-achtergrond oplevert :-)

0 Comments