Belgique, c'est chique // Op stap in coronatijden: hoe pak je dat aan?


Met grenzen die nog halvelings gesloten zijn blijft het een hele uitdaging om te reizen, maar gelukkig kan je in België ook best wat moois ontdekken. Ik weet dat veel mensen vloeken op de nietigheid van dit land ('het is zo klein, je bent er zo rap rond'), maar als je een dikke 3 uur nodig hebt om van het meest westelijke naar het meest oostelijke punt te rijden, vind ik het persoonlijk nog wel meevallen met die nietigheid. Voeg hier en daar nog een omweg toe en je bent voorwaar een dag onderweg. Roadtrip baby!

Alleen blijft het allemaal wat behelpen natuurlijk, zonder cafés of restaurants waar je kan verpozen, om nog maar te zwijgen over alle attracties die tot nader order gesloten zijn. En waar moet je in godsnaam naar het toilet?

Die beperkingen maken 'rondreizen' in België zeker niet evident, maar toch blijf ik fan van de aanpak genaamd 'het glas is halfvol'. Binnen de geldende beperkingen zijn er echt wel mogelijkheden, al zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je best op let. Ik leg jullie graag uit hoe ik het 'reizen' in coronatijden aanpak!

1. PLAN OP VOORHAND

Expo 'La Belgique dans tous ses états' - Mundaneum Mons

Niet zo tof voor mensen die graag 'op den bots' vertrekken, maar in tijden waarin je niet goed weet welke hotspot open is en welke regels er gelden, doe ik toch liefst wat research op voorhand. Ik zoek een wandelroute en zet die al klaar op mijn telefoon, ik bekijk de openingsuren van het museum en reserveer mijn plekje, ik check de koffie-opties, enzovoort.

Vroeger ging ik ook al behoorlijk voorbereid te werk, een radicale aanpassing is dit dus niet voor mij. Toch loont het dezer dagen extra hard om niet voor verrassingen te staan, en dat geeft mij heel wat gemoedsrust.

2. CHECK DE SANITAIRE OPTIES

't Viel goed mee qua drukte op de parking in Roeulx-Thieu.
Handig om mijn auto terug te vinden!

Tot ruim een jaar geleden had ik hier eens goed mee gelachen omdat je overal wel snel een café binnenkon, maar intussen heb ik samen met heel wat anderen mijn mening moeten herzien. In een land waarin er amper openbare toiletten te vinden zijn, kan je maar beter wat sanitaire opties achter de hand houden.

Ga je met de trein op stap? Prima, dan heb je meteen een rijdend toilet ter beschikking. Met de auto? Dan zijn tankstations je beste vriend! Het aantal kortingsbonnetjes dat ik al gespaard heb aan de toiletten van tankstations is intussen niet meer te tellen (meestal aanvaardt de koffieautomaat in het winkeltje die bonnetjes niet, boehoe), maar doorgaans ben ik al lang blij dat ik een toilet ter beschikking heb. Met heel veel verbeelding heb ik zelfs het gevoel dat ik op reis ben, haha. Ik raad je wel aan om je te beperken tot tankstations langs de snelweg, langs secundaire wegen zou je wel eens van een kale toiletreis kunnen terugkomen.

3. CHECK DE LOKALE HORECA

Ik ben intussen zeer bedreven geraakt in het consumeren achter het stuur (alleen maar toegestane middelen uiteraard).
Liefst stilstaand, anders hou ik het niet proper :-)

Als je langs een stad of dorpskern passeert kom je met een beetje geluk wel een brasserie tegen die takeaway koffie of ander lekkers aanbiedt. Maar ook daar is het de moeite om op voorhand (via de Facebookpagina van het etablissement bijvoorbeeld) na te kijken waar en wanneer je een shot cafeïne kan tanken. Dat vermijdt pruillipjes als je 10 minuten na sluitingstijd blijkt aan te komen ;-)

En anders, als er geen lokale horeca is: op naar het tankstation! Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar de Q8 in Sprimont is zowaar mijn stamcafé aan het worden. En in Kruibeke heb je een Starbucks, hoera!

4. MAAK JE KNAPZAK


Net nu ik de neiging had afgeleerd om een kleine volksverhuis te organiseren als ik op stap ga ('je moet maar eens ergens belanden waar er geen drank, eten of toilet te vinden is, haha!'), heb ik mijn knapzak terug uit de kast gehaald.

Deze zaken neem ik meestal mee:
  • gevulde drinkbus
  • graanreep, voor als ik hangry word
  • mondmasker + handgel
  • papieren zakdoekjes, je weet wel waarom ;-)
  • GPS (ooit heette ie TomTom, wegens afbrokkelende letters is het intussen omTo)
  • portefeuille
  • telefoon + lader (je telefoon als wandel-GPS gebruiken vreet batterij)
  • oortjes, voor als ik alleen op stap ben en een begeleidend muziekje wil opzetten
  • muts, handschoenen, paraplu, zonnecrème (zelden allemaal tegelijk :-) )

Eventueel ook uit te breiden met kampeerstoeltjes om je eigen terras te creëren op de parking. Met dank aan Séverine voor de tip!

5. EN GA!

Ik zet een playlist of podcast op, start de auto/neem de trein en ben weg. Eigenlijk is het allemaal zo moeilijk niet hoor.

Hoe pakken jullie de 'coronatravels' aan? Deel je tips gerust in de comments!

0 Comments