Belgique, c'est chique // Mijn 10 favoriete coronawandelingen (2)


We blijven wandelen
! Zolang de horeca dicht blijft en de bubbels klein, zit er niet veel anders op dan de wandelschoenen aantrekken voor een dosis buitenlucht/beweging/daglicht/sociaal contact/vakantiegevoel. Of hoe wandelen, bij gebrek aan enige concurrentie, dé activiteit van het voorbije jaar is geworden.

Eerlijk? Ik vind dat prima. Waar ik pre-corona al geregeld op wandel ging, heb ik de smaak nu helemaal te pakken. Minder vermoeiend dan lopen, makkelijker in te plannen want je moet geen uren wachten na je laatste maaltijd, veel variatie qua decors en ondergrond, en - als je wil - een sociale activiteit, ook al geniet ik even hard van een wandeling alleen.

Vorige zomer deelde ik al een overzicht met mijn favoriete coronawandelingen, maar ook in de tweede helft van 2020 en begin 2021 zat ik niet stil. En met de lente in het verschiet gaan we natuurlijk vrolijk door! Net als in mijn vorige overzicht vind je de meeste bestemmingen op maximaal anderhalf uur rijden van Tienen: winter, koude en een gebrek aan toiletten vormen duidelijk een beperking voor mijn actieradius, maar nu de dagen lengen zie ik een verdere tocht ook wel een keer zitten. Met een sanitaire stop in een tankstation of in de bosjes lukt dat ongetwijfeld.

Welke zijn mijn 10 favoriete coronawandelingen van de voorbije maanden? Scrollen maar!

VLAAMS-BRABANT

1. Vlooybergtoren


Deze zwevende trap werd vooral bekend dankzij de serie Callboys (ik hoorde heel de tijd 'Wind of Change' in mijn hoofd toen ik naar boven wandelde, hihi), maar is in de ruime regio al langer een klassieker. Tot mijn grote schaamte was ik er nog niet eerder geraakt, maar begin januari heb ik dat goedgemaakt. En ja hoor, heerlijk uitzicht daarboven!

Wandeling: Alsbergwandeling
Startpunt: Huize Hageland, Tielt
Afstand: 6,4 km

2. Houwaartse Berg


Niet zo ver van de Vlooybergtoren, maar toch dat tikje anders. Wijnranken kom je niet overal tegen, maar in Houwaart dus wél. Elk jaar in september stellen de lokale wijnboeren hun domein open voor bezoek en degustatie, een ideaal moment om naar de Hagelandse heuvels af te zakken dus. Nu maar hopen dat het allemaal kan doorgaan.

Startpunt: Sint-Denijskerk Houwaart
Afstand: 9,4 km (inkorting mogelijk door meteen van knooppunt 225 naar 153 te gaan in plaats van langs 155 en 154)

3. Averbode Bos & Heide


Jarenlang associeerde ik Averbode met de uitgeverij van educatieve kinderboekjes, maar je kan er dus ook geweldig mooi wandelen en achteraf een streekbier drinken in Abdijcafé Het Moment. Ik heb er al een paar tochten gedaan, maar de route 'Ontdek Tessenderlo' vond ik tot nu toe de mooiste. De naam van de wandeling klinkt misschien wat verwarrend als je eigenlijk naar Averbode wil, maar omdat ze in Tessenderlo start is die keuze eigenlijk perfect logisch :-)

Startpunt: Kantine Gerhagenvijver, Tessenderlo
Afstand: 7,8 km

4. Tumulus van Betz


Ook wel Tumulus Bortombe of Bartombe genoemd. In de regio Tienen-Landen-Zuid-Limburg vind je wel vaker zo'n oude grafheuvels, die elk de nodige 'smoel' geven aan het landschap. Deze trok mijn aandacht omdat Imke Courtois 'm vermeldde in de aflevering over Vlaams-Brabant van Reizen Waes. Bij deze geef ik eerlijk toe dat ik soms ongegeneerd meedoe met hypes, zeker als ze een mooi uitzicht opleveren :-)

Startpunt: Sint-Jan-De-Doperkerk, Walsbets
Afstand: 10,3 km (inkorting mogelijk door meteen van knooppunt 621 naar 620 te gaan in plaats van langs 622)

LIMBURG

5. De Teut


Een gevarieerd gebied dat heel het jaar door een aanrader is, maar eind augustus/begin september nog dat tikje specialer is dankzij de purperen heide die dan mooi in bloei staat. Terwil de écht gemotiveerden in die periode 's morgens vroeg opstaan om de ultieme foto te maken, arriveerde ik naar goede gewoonte nadat mijn middagkoffie een beetje was gezakt. Ook nog altijd de moeite hoor!

Wandeling: De Teut Zonhoven
Startpunt: Hondenuitlaatzone, Teutseweg, Zonhoven
Afstand: 7 km

LUIK

6. Meer van Bütgenbach


Ik merk dat ik graag in de buurt van water wandel. Omdat het een kalmerend effect heeft, mooi contrasteert met de rest van het landschap en mij vaag het gevoel geeft dat ik helemaal 'into the wild' ben :-) Dus mag een klassieker als deze niet ontbreken! Wij waren er in oktober en zagen dat het er aangenaam kalm was. Als je wat meer leven in de brouwerij wil raad ik je aan om in de zomer te gaan, wanneer het watersportseizoen met bijhorend beach life volop aan de gang is. Misschien keer ik dan ook nog wel eens terug. Zei er iemand 'barbecue'?

Startpunt: Parkeerplaats Worriken
Afstand: 10,2 km

7. Esneux


Een van mijn recentere wapenfeiten, tijdens de vroege lentedagen eind februari. Ik koos voor een niet te lange tocht langs de oevers van de Ourthe, maar als je voor de langere lus van 10 km gaat klim je helemaal naar de Roche aux Faucons, waar je naar 't schijnt kan genieten van een prachtig panorma. Ik had niet zo veel zin in klimwerk en besloot dat de 'benedenkant' langs de Ourthe ook al mooi was.

Wandeling: Esneux
Startpunt: Avenue Montefiore, Esneux
Afstand: 7,4 km

NAMEN

8. Les 7 Meuses


Nog eentje voor de panoramaliefhebbers! Dit kan ik in alle eerlijkheid bevestigen, want tijdens deze tocht heb ik wél het nodige klimwerk verricht om mij te kunnen vergapen aan het uitzicht. Als de aanpalende brasserie terug opent, installeer ik me er met plezier op het terras om naar de voorbijglijdende parapentes te kijken.

Startpunt: Chaussée de Dinant, Rivière
Afstand: 7,5 km

LUXEMBURG

9. Meer van Nisramont


Het meer van Nisramont is in een sneltempo uitgegroeid tot een ware Instahotspot, met dank aan de plaatselijke houten cabine langs de stuwdam die de indruk wekt dat je ergens in Canada bent. Dat die cabine aan de achterkant een lelijke sectionaalpoort heeft zie je meestal niet op de foto's, maar verder is het echt een mooie plaats. Onze route bevatte wel een grillig stuk langs de Ourthe dat enig gevloek veroorzaakte (met als hoogtepunten 'zeker dat dit een wandelpad is?', 'oei, ik schuif weg' en 'is 't nog ver?'), maar daardoor smaakte het aperitief achteraf extra goed.

Startpunt: Stuwdam van Nisramont
Afstand: 7 km

10. Vielsalm


Mijn sneeuw- en treinmoment van deze winter! In deze blogpost-met-vlog vertel ik er alles over.

Startpunt: station Vielsalm
Afstand: 7,3 km

Als een volleerde globetrotter pin ik natuurlijk al mijn 'afgevinkte' bestemmingen vast op mijn België-kaart. Wil je graag snuisteren in de hotspots die ik de voorbije tijd aandeed? Hieronder is 't te doen!


Heb je zelf wandelsuggesties in de aanbieding? Plaats ze dan gerust in de comments!

0 Comments