Belgique, c'est chique // Sneeuwwandeling in Vielsalm - met vlog!


Ik had ze al meermaals zien passeren, de idyllische winterbeelden van jan en alleman die naar de Hoge Venen of Ardennen waren afgezakt voor een portie sneeuw. Een prima plan in een jaar zonder skivakantie, behalve dat het absoluut afgeraden was om er tijdens een weekend heen te trekken. Heel terecht trouwens, want drukte opzoeken tijdens coronatijden: niet bepaald verstandig.

Gelukkig was daar een verloren maandag (tevens dé verloren maandag, voor de Antwerpenaren onder ons), die me de kans bood om ook een keer in de sneeuw te gaan spelen. Er helemaal alleen op uittrekken in de hoop geen levende ziel tegen te komen? Ik kan dat als de beste! Omdat ik liever niet met mijn auto in de sneeuw wilde ploegen (ik ben zo'n gierig iemand dat heel het jaar door op zomerbanden rijdt), koos ik een bestemming die bereikbaar was met de trein: Vielsalm city! Meteen ook de ideale gelegenheid om eindelijk mijn Hello Belgium Railpass eens te gebruiken.

Coronaproof op de trein. Zou het lukken om de modder van mijn schoenen te spoelen met een portie sneeuw?

Ja maar, met de trein naar de sneeuw, allemaal goed en wel, maar hoe weet je aan welk treinstation er sneeuw ligt? Wel, eigenlijk vraagt dat maar een klein beetje puzzelwerk: ik legde de sneeuwkaart van België naast de netkaart van de NMBS, checkte wat reistijden in de routeplanner en maakte zo mijn keuze. Voor mijn tripje naar Vielsalm reed ik eerst met de auto naar Luik, om daar de stoptrein richting Luxemburg-stad te nemen. Je moet er natuurlijk wat tijd voor uittrekken, maar ik vond het behoorlijk onstpannend.

Als wandeling koos ik deze route langs de Madeleinebrug en le Chateau des Comtes de Salm, goed voor een mooie 7 kilometer wandelpret. Ik moet er wel in alle eerlijkheid bij zeggen dat er aan het station van Vielsalm geen bal te beleven valt (of het nu coronacrisis is of niet) en dat je eerst de heuvelflanken moet opwandelen voor je dikke pakken sneeuw te zien krijgt. Maar na een tijdje stappen werd mijn geduld ruimschoots beloond.

Hier begon het er al wat meer op te lijken

Dit kon er ook behoorlijk mee door

Joepie, eindelijk een sneeuwwandeling! Blije toerist :-)

Het wegwerken van de modder lukte intussen ook aardig

Bec du Corbeau: panoramapunt in aantocht!

Van een vorige trip, naar het geografisch middelpunt van België dik anderhalf jaar geleden, weten jullie dat ik héél soms de neiging heb om me aan een vlog te wagen, op voorwaarde dat de plek mooi genoeg is en dat er geen levende ziel te bespeuren valt. Dat laatste is cruciaal, dat kunnen jullie wel raden :-)

En ja hoor, op le Bec du Corbeau was het bingo! Geniet maar mee van mijn getuigenis vanop deze mooie rots op zo'n 530 meter hoogte. Ik heb intussen vernomen dat Vlaanderen Vakantieland binnenkort z'n comeback maakt, ik kan gelijk solliciteren als reisreporter ;-)


Intussen is de sneeuw in de Ardennen stilaan weggesmolten, maar misschien valt er in februari nog wel wat bij? Mocht je ook zin hebben om op een gemakkelijke manier richting de sneeuw te trekken, dan weet je waarheen!

MEER INFO?

0 Comments