Mijn 10 favoriete manieren om tijd alleen door te brengen


Meer dan ooit brengen we met z'n allen tijd thuis door, de ene dag al harmonieuzer dan de andere. Menig slaapkamer of washok is omgevormd tot bureau, een boodschappenrondje naar de supermarkt voelt als een heuse uitstap en bakjes afhaaleten markeren het begin van alweer een spannend weekend. Een stramien dat zich opnieuw en opnieuw herhaalt, tot aan een volgende versoepeling.

Om het allemaal wat fris te houden in mijn hoofd, probeer ik geregeld een moment voor mezelf te voorzien. Ik besef dat dat mogelijk belachelijk klinkt, want ik heb geen kinderen en heb een zeer zelfredzame wederhelft die ook van de nodige rust en stilte houdt. Is dat dan wel nodig, zo van die momenten alleen? Allicht minder dan wanneer je werk, ontspanning, preteaching en huishoudelijke taken moet combineren met een hoop koters in de buurt. Daarom heeft wat ik schrijf enkel betrekking op mijn persoonlijke situatie, en heb ik allerminst de ambitie om tips in het rond te strooien. You do you.

Dit gezegd zijnde, welke zijn mijn 10 favoriete manieren om tijd alleen door te brengen?

BUITENSHUIS

1. Gaan wandelen

Dé klassieker, en zowat goed voor alles. Hoezeer ik ook geniet van walks & talks in goed gezelschap, een toertje in m'n eentje kan me ook steeds bekoren. In de zomer komen daar ook nog fietsen en skeeleren bij, naargelang het weer en het aantal uren dat ik aan mijn uitstap wil besteden.

2. Naar een museum

Design Museum in Brussel
Links in beeld zie je een oude ontwaarder van de MIVB, want ook dat is Belgisch design ;-)

De enige binnenactiviteit buiten je eigen huis die op dit moment mogelijk is, tevens voorzien van toiletten. Geeft me een beetje het gevoel dat ik op citytrip ben, al is het maar voor een halve dag. En dat gat in mijn cultuur wordt intussen ook netjes gedicht.

3. Boodschappen doen

Op zich geen rustgevende activiteit, want karren, mondmaskers, handgel en soms lege rekken, maar het is op z'n minst een reden om eens buiten te komen (ja, ik besef dat ik nu als een gepensioneerde klink). Veel verhalen vallen er niet altijd te sprokkelen, soms blijft mijn relaas achteraf beperkt tot 'het WC-papier stond in promotie'. Maar als ik gewoon thuis was gebleven had ik dat natuurlijk niet geweten. En hadden we geen WC-papier meer, dat ook natuurlijk.

4. Autorijden

Niet dat ik zomaar doelloos ga rondrijden, maar voor een langere rit draai ik mijn hand niet om. Podcast of muziekje aan en gaan! Ik heb onlangs zelfs mijn zonnebril opgezet, woohoo :-)

5. De trein nemen


Zelfde redenering als bij het autorijden. Ik ga niet zomaar op een willekeurige trein springen, maar als mijn bestemming vlot bereikbaar is per spoor (een museum bijvoorbeeld, zie punt 2) en ik de spitsuren (voor zover die nog bestaan) kan mijden, vind ik de trein behoorlijk aangenaam. Alleen jammer dat op 't gemak een koffie drinken met zicht op het voorbijglijdende landschap momenteel niet aan de orde is.

BINNENSHUIS

6. In mijn schrijfhok zitten

In eerste instantie om te bloggen, maar zelfs om een paar mails te beantwoorden of een telefoontje te doen zit ik er graag. Alsof de inspiratie beter stroomt wanneer ik me kan afzonderen in een aparte ruimte. Hebben jullie dat ook?

7. Iets nieuws leren

Accordeon oefenen, een online cursus volgen, een webinar bekijken,... Eigenlijk alles wat me afleidt van het alledaagse en mijn hersenen op subtiele wijze aan het werk zet, zodat ik intussen niet aan andere dingen zit te denken.

8. Lichte huishoudelijke taken

De was opplooien, lakens verversen, de vaatwas leegmaken,... Het type taak waar niet veel schrobben aan te pas komt en waarbij je met weinig moeite veel resultaat ziet :-) Ook hier: podcast of muziekje aan en gaan!

9. Naar een film kijken

Intussen passeerden alle Herbies hier de revue. Als kind vond ik ze precies toch beter :-)

Er zijn heel wat klassiekers die ik nog nooit gezien heb, eindelijk tijd om ze in te halen! Dit vind ik een ideale activiteit wanneer ik 's avonds alleen thuis ben, een situatie die, dat besef ik, maar weinig mensen te beurt valt. Maar dankzij de onregelmatige werkuren van mijn vriend is dat hier dus af en toe het geval, ook in coronatijden.

10. Een boek lezen

Telt eigenlijk niet helemaal als activiteit 'alleen' omdat ik dit vaak in de zetel naast mijn vriend doe, wanneer hij ook met een 'allenige' activiteit bezig is. Je ziet het, twee loners bij elkaar werkt behoorlijk goed hier ;-)

Als bovenstaande zaken niet lukken en ik de wanhoop nabij ben, verberg ik me gewoon onder het bureau, ga ik in mijn geparkeerde auto zitten of doe ik alsof ik in een eindeloze Zoommeeting zit. Opties te over!

Oké, die laatste alinea was een grapje, maar dat had je waarschijnlijk wel door ;-)

Hoe brengen jullie tijd alleen door in de coronaperiode?

0 Comments