10 tips voor de slimme treinpendelaar


Ik spendeer elke dag bijna 3 uur op het openbaar vervoer. Bij momenten een huzarenstuk, maar met de juiste ingesteldheid maak je het enigszins draaglijk. Benieuwd hoe ik mijn treinritten doorkom? Check mijn 10 tips voor de slimme treinpendelaar!

1. KIES EEN DOORDACHTE OUTFIT

Warme kleren en platte schoenen vormen hier de hoofdmoot. Want tocht op het perron, dat durft al eens door merg en been gaan. En omdat je van tijd tot tijd met een spoorverandering te maken krijgt of te laat vertrokken bent richting station, is de kans dat je een spurtje moet trekken niet onbestaand. Wat met een platte schoen merkelijk vlotter gaat dan met naaldhakken, vind ik zo.

2. LAAD JE SMARTPHONE OP

De lijst met vermeende negatieve effecten der smartphones mag dan behoorlijk lang zijn, tijdens treinritten is je telefoon je beste vriend. Onboard entertainment, realtime reisinfo, muziek, lectuur en het volledige internet in één toestel: ik blijf dat geweldig vinden. Zorg er wel voor dat je batterij voldoende opgeladen is en dat je genoeg data in je abonnement hebt. Je zit snel door beide voorraden heen, geloof me :-)

3. TREIN = RIJDEND SALON


Geen gemakkelijke opgave, zeker niet op dagen dat je overbuur naar natte hond stinkt en de trein voor onbepaalde duur halt houdt wegens personen op het spoor, maar weet dat je er heel wat dingen kan doen die je anders thuis in de zetel zou doen. Weer wat tijd uitgespaard!

4. LEES


treinactiviteit bij uitstek. Na jarenlang van papieren boeken lezen ben ik volop aan de gang met een e-reader (mijn ervaringen op dat vlak lees je hier). Akkoord, het is niet dezelfde ervaring als het betere papieren werk, maar je hebt altijd een volledige bibliotheek bij de hand die amper iets weegt. Op dagen dat er spurtwerk aan te pas komt (zie puntje 1) ben ik daar enorm blij om.

5. SLAAP

Ik probeer er doorgaans tegen te vechten (twee keer opstaan op één ochtend vind ik NIET leuk), maar soms voel ik mijn ogen dichtvallen terwijl ik dezelfde zin steeds opnieuw aan het lezen ben. Op zo'n momenten weet ik dat een korte powernap me er terug bovenop helpt en geef ik gewoon toe. Anderen zien hun treinrit zelfs als volwaardig verlengstuk van hun nachtrust, al dan niet in combinatie met zacht gesnurk en knikkebollend hoofd. Elk z'n ding zeker? :-)

6. LUISTER


Aaaaah, de hoofdtelefoon of oortjes: onmisbare hulpstukken. Een zacht muziekje om de dag te starten of steviger werk om krijsende kinderen de baas te kunnen? De betere playlist of podcast kan het allemaal!

Aan geuren op de trein valt helaas minder te doen dan aan geluid. Aan ziektekiemen ook niet. Maar misschien is dat laatste wel goed voor de weerstand? Laat ik daar maar aan denken bij de volgende niesbui in wagon 5.

7. ORGANISEER

Mijn planning overlopen, boodschappenlijstjes maken, blogposts bedenken,... Ik probeer het soms in de trein te doen, wat met een goede nota-app wel lukt (ik gebruik InkPad Notepad). Hoewel ik moet toegeven dat ik dit nog altijd het liefst thuis in de zetel doe. Op 't gemak en al.


8. MIJMER

Uit het raam staren, mijmeren, je gedachten ordenen,... de trein leent zich daar wat mij betreft perfect toe. 'Me-time' wil ik het niet meteen noemen, maar mijn treinmoment helpt me wel om het werk los te laten wanneer ik 's avonds op weg ben naar huis. En soms, héél soms, resulteert dat gemijmer in een klein dutje. Pssst, niet verder vertellen he.

9. LEG CONTACTEN

In nood kent men zijn vrienden. Een torenhoog cliché, maar in treinsituaties helemaal waar. Niet dat al je medepassagiers je beste vrienden moeten worden, maar een aantal vertrouwde gezichten onthouden kan handig zijn in geval van pannes, omleidingen of andere pret. Wedden dat de dame die altijd in jouw wagon zit je even laat bellen met haar telefoon als de jouwe het laat afweten?

10. BEKIJK HET POSITIEF


Totaal niet evident, maar steeds het positieve proberen inzien van de situatie kan echt wel een opsteker zijn. Zo bewaar ik mijn treinabonnement al jaren in een kaarthouder die ik ooit bij de aankoop van een Oyster Card in Londen kreeg, wat me er elke dag aan herinnert dat je het openbaar vervoer ook voor je plezier kan nemen. Als ik dan heel even mijn ogen sluit (en probeer om niet in slaap te vallen, uiteraard), beeld ik me in dat op zwier ben in Londen, klaar voor een dag vol nieuwe ontdekkingen en een musical of twee. Het lukt niet elke dag, want natte hond en vertragingen en zo, maar soms helpt het me om in de stemming te raken. Soms :-)

Et voilà, 10 tips om je volgende treinrit aangenamer te maken!

Maar eerlijk? Het blijft een lastige klus, elke dag opnieuw. Een beetje dichter bij huis werken klinkt dus behoorlijk aanlokkelijk, maar noch huis noch werk laten zich zomaar verplaatsen. De tijd wijst het wel uit. Ik hou jullie in elk geval op de hoogte.

En jullie? Doorwinterde pendelaars met handenvol tips? Hou je vooral niet in om ze in het rond te strooien!

0 Comments