Belgique, c'est chique // Beer & Brunch + Bezoek aan brouwerij Wilderen


Beeld je in: een zonnige zaterdagochtend, fijn gezelschap, een brunchtafel vol lekkernijen en... bier. Klinkt misschien gek, maar is het helemaal niet. Zeker niet als je weet dat het idee ontsproten is aan het brein van biersommelier Sofie Vanrafelghem, een dame met een missie: bier de waardering geven dat het als lekkernij verdient. Met die informatie in mijn achterhoofd schoof ik met plezier mijn voetjes onder tafel, razend benieuwd naar Sofies nieuwe concept 'beer & brunch'.


In alle eerlijkheid: ik stond lichtjes argwanend tegenover het hele beer & brunch-idee, want zo vroeg op de dag al in het bier vliegen, is dat er niet over? Wat dat betreft kan ik je meteen geruststellen: Sofie weet hoe ze moet doseren, en haar doel is allerminst om je binnen de kortste keren onder tafel te krijgen. Grote flessen en kleine glaasjes, dat is het geheim. Je schenkt zo veel of weinig uit als je zelf wil, en klaar.


Maar goed, wat vond ik nu van de brunch zelf? In één woord: overheerlijk! Een charcuterieplankje hier, wat tomaat-mozzarella daar met nog wat ei-muffins (in het echt zagen ze er iets lieflijker uit dan op de foto) en scampi erbij: allemaal zeer hard spek naar mijn bek. Vergeet de klassieke brunches in een overvolle feestzaal waar je heel de dag eet tot je erbij neervalt, want deze mini-kunstwerkjes tillen het genre tot een indrukwekkend hoog niveau. Serveer bij dat alles nog een licht blond biertje, en je waant je echt in de zevende hemel.


De combinatie van de dag vond ik zonder twijfel de falafel met tzatzikidip, gepaird met een Tank 7 uit het gamma van Duvel Moortgat. Heel tof om het frisse van de dip terug te vinden in deze Farmhouse Ale, op zo'n manier dat het bier echt een extra ingrediënt bij het gerecht vormt. Genieten van zulke inventieve combinaties, ik zou daar met gemak mijn beroep van kunnen maken :-)


Conclusie: ook deze keer heeft Sofie me helemaal kunnen overtuigen dat beer & food de perfecte combinatie vormen (mijn vorige ervaringen op dat vlak lees je hier en hier). Door met de brunchformule in te zetten op twee elementen die heel ver uit elkaar liggen maakt ze een gewaagde keuze, maar ik vind het concept zeer geslaagd. Vergeet de klassieke cava of mimosa, brunch met bier is hier!

Wil je zelf ook een keer gaan bierbrunchen? Hou dan zeker de website en Facebookpagina in de gaten, want binnenkort organiseert Sofie in elke provincie een brunch & beer. De kans dat je mij er tegen het lijf loopt is niet geheel onbestaande, overigens :-)


Na het brunchen nam ik afscheid van dit lieflijke decor en zette ik koers richting Brouwerij van Wilderen in de buurt van Sint-Truiden. Kwestie van nog even in het bierthema te blijven, zie je?


Want dat is misschien wel leukste aan brunchen: na afloop heb je nog een hele namiddag in het verschiet voor allerhande activiteiten of klusjes. Wat in mijn geval resulteerde in een brouwerijbezoek in Limburg. Ik nam voor de gelegenheid mijn neefje Lukas mee op sleeptouw, zodat we meteen konden testen hoe kindvriendelijk de keet daar is.


Toegegeven, een rondleiding met technische uitleg over het brouwproces is nogal veel gevraagd van een bijna-driejarige, maar de jongen bleef er verrassend rustig en zelfs lichtjes gefascineerd onder. Op het woord 'rectificeerkolom' moet ie nog even oefenen, maar ik zie nu al dat hij geweldig veel potentieel heeft. 'Zandbak' kwam er net iets vlotter uit, en dat is dan ook exact waar we na de rondleiding neerstreken.


Kind in de zandbak en de volwassenen op het terras met een product uit het Wilderengamma in de aanslag: iedereen content. Het feit dat het terras op een ruime binnenkoer ligt, maakt dat je koters er vlotjes kunnen spelen zonder dat je ze uit het oog verliest. Ik weet alvast waarheen wanneer ik als babysit word ingeschakeld.

Op de foto zie je een Wilderen Goud (en een stretchende Lukas op de achtergrond): een licht blond biertje van 6,2% dat lekker wegdrinkt zonder je een mokerslag te geven, ideaal voor op een zonnige dag. Wie niet meteen te vinden is voor bieren hoeft trouwens niet te wanhopen, want in Wilderen maken ze ook gin, whisky en rum. En op de kaart staan ook heel wat frisdranken. 't Is maar dat ge het weet!

MEER INFO?

Beer & Brunch
www.beerandbrunch.com
www.facebook.com/BeerandBrunch

Brouwerij & Alcoholstokerij Wilderen
Wilderenlaan 8
3803 Wilderen (Sint-Truiden)
www.brouwerijwilderen.be

0 Comments