Beer & food: een klein stukje hemel in Ertvelde

Beer & food, het is een een combinatie die me blijft boeien. Na een zeer smaakvolle beer versus wine battle met Brouwerij Huyghe als strijdtoneel, zakte ik deze keer op uitnodiging van Sofie en Annelies van Sofie's World af naar Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. Ik bracht deze gemeente tot voor kort enkel in verband met Eddy Wally, maar weet nu dat ze veel interessantere troeven herbergt!


We startten de avond met een rondleiding door de brouwerij. Hypermoderne brouwinstallaties en een doseerstraat om u tegen te zeggen. Zeer interessant om te leren welk procedé er precies achter de inhoud van een bierflesje schuilgaat. Niet dat ik het al van A tot Z kan uitleggen, maar ik blijf oefenen.


Als je me na een rondleiding vraagt om plaats te nemen aan een sfeervol gedekte tafel die met bierglazen verlicht wordt, kan je al raden wie er als eerste klaar zit om te proeven :-) Een zeer aangename ruimte trouwens, die Bar Baptist van Brouwerij Van Steenberge. Hou hun kalender maar goed in de gaten, want er staan geregeld smaakvolle evenementen op het programma.


En toen kwam er een waar salvo aan gerechtjes en bieren op ons af. Eén woord: wauw! Op de foto zie je een assortiment proevertjes, waaronder een Arabisch krokantje, noordzeegarnalen met aardappel en ei, en een brioche met tomaat, limoencrème en boerenham. Dat alles werd gepaird met Baptist, de pittige pils van Brouwerij Van Steenberge die zich wel in zijn sas voelt met lichte en frisse combinaties.


Tegelijk kregen we een aantal gouden proeftips mee van Sofie. Ik onthou vooral dat harmonie of vuurwerk de beste keuzes zijn wanneer het op foodpairing aankomt, en dat je combinaties zeker ook niet moet willen overdrijven. Eenvoud is vaak de beste keuze.

Wist je trouwens dat bierliefhebbers hun bier altijd doorslikken wanneer ze proeven, in tegenstelling tot wijnproevers? Niet omdat wijnproevers dom zijn, maar omdat de aroma's die je proeft bij het doorslikken van bier zeer belangrijk zijn om de smaak te kunnen bepalen. En het is natuurlijk ook erg lekker, laat ons daar maar gewoon eerlijk in zijn :-)


Deze hemelse creaties deden de foodpairwereld nog verder voor mij opengaan: hoevekip met seroengdeng, kaffir en papadoum gepaird met Piraat Tripel Hop, lamsvlees uit Texel met knolselder, butternut en ragout met asperges in combinatie met Gulden Draak, en frangipane met appel, karamel, rice crispies en kokos samen met een Augustijn Grand Cru. Letterlijk een hele mond vol, maar vooral stuk voor stuk combinaties die het geheel telkens naar een hoger niveau tilden. Zeker dat drupje Gulden Draak in het laatste restje lamsragout gieten bleek een winner van formaat. Yum!


Net toen ik mijn verzadigingspunt stilaan bereikt had, verscheen deze gigantische fles Gulden Draak ten tonele. Drie liter heerlijk gerijpt bier (acht jaar lang, kan je je dat voorstellen?) dat in de loop der jaren een zachte madeirasmaak heeft gekregen: dat kan je toch moeilijk afslaan? Een heel unieke smaak die ik nog nooit was tegengekomen, net zoals de meeste van mijn tafelgenoten.

Met het laatste restje Gulden Draak nog op mijn kin en een goodiebag vol lekkers liet ik het Meetjesland terug achter me, er rotsvast van overtuigd dat beer & food een stukje hemel op aarde is. Ik ben zeer blij dat ik weer een stap verder heb mogen zetten in deze wondere wereld, en ben vooral nog lang niet van plan om naar huis te gaan.

Dankjewel Sofie's World voor de hartelijke ontvangst en organisatie, het team van Brouwerij Van Steenberge voor de gepassioneerde uitleg en heerlijke bieren, en Sander-Jan Beirens voor de geweldige gerechtjes!

0 Comments