Beer versus wine battle

Belgen leven in een bierland, maar drinken steevast wijn bij hun eten. Een hoogst merkwaardige vaststelling, als je er even over nadenkt. Daarom ging biersommelier Sofie Vanrafelghem van Sofie's World de uitdaging aan om het tegendeel te bewijzen in een hoogst originele beer versus wine battle.


'Een battle? Is dat dan met vechten en al?'

Natuurlijk niet, hoewel de strijd wel op het scherpst van de snee werd gevoerd. Uitdager was immers wijnexpert Ingrid Hogie van Wine PPT, die vijf uitstekende wijnen uitkoos als tegenhangers voor de bieren. Zowel wijn als bier zouden we simultaan degusteren tijdens een vijfgangendiner (met dank aan Quisto voor de heerlijke gerechten).


Actieterrein was Brouwerij Huyghe in Melle, bekend van onder andere Delirium Tremens en de Floris fruitbieren. De brouwerij is gevestigd in een prachtig art deco-pand met een knalblauwe gevel vol roze olifanten. Als je hier binnenstapt weet je dus dat je goed zit :-) Verder vind ik het fantastisch dat Brouwerij Huyghe z'n oude brouwzaal openstelt voor bezoekers. Het perfecte kader voor een beer versus wine battle!

Na het bezoek aan de brouwzaal zat ik dolenthousiast en licht kwijlend klaar aan tafel. Vijf gangen, vijf bieren en vijf wijnen: let the games begin!


RONDE 1

Carpaccio van kabeljauw | avocado | tomaat
Blanche des Neiges
Est! Est!! Est!!


De eerste ronde was meteen een stevige binnenkomer: een fijne combinatie van kabeljauw en avocado, die volgens mij perfecte begeleiding kreeg van de koriandertoets in het witbier Blanche des Neiges. Weinig twijfel van mijn kant bij dit gerecht: eerste punt binnen voor de bieren.

RONDE 2

Tartaar van roze zalm | groene appel
Averbode
Twin Oaks Chardonnay 


Een zeer verfrissend gerechtje in de tweede ronde: dat vraagt om evenveel verfrissing bij de begeleidende dranken. Hier ging mijn voorkeur uit naar de wijn, omdat ik een enorm grote fan ben van Chardonnay. En hoewel Averbode volgens de kenners een zeer goed bier is, ben ik er zelf niet zo wild van. Het heeft een voor mij behoorlijk bittere toets, terwijl ik eerder overstag ga voor een klein beetje zoetigheid in mijn bier. De niet geheel verwonderlijke winnaar van ronde 2 werd voor mij dus de wijn.

RONDE 3

Gelakt ovenspek | witlof
Delirium Tremens
Les Vignerons


Ronde 3 was voorwaar hemels: geef mij wat gebakken spek en ik verkeer in de zevende hemel :-) Het feit dat we hier een van mijn favoriete bieren én een pittige rode wijn voorgeschoteld kregen, maakte de keuze enorm moeilijk. Na rijp beraad koos ik voor de wijn. Helemaal niets tegen Delirium Tremens, maar Les Vignerons maakte het gerecht voor mij net dat tikje completer. 2-1 voor de wijnen!

RONDE 4

Varkenswang | pruim
Delirium Nocturnum
Terra Noble


Tijdens ronde 4 begon ik zo mogelijk nog meer te likkebaarden, want de saus bij de varkenswangetjes was gewoonweg heerlijk. Als je goed naar bovenstaande foto kijkt zie je trouwens dat ik mijn bord al had aangeroerd voor ik de foto maakte, zo enthousiast was ik over het gerecht. En als je een half opgegeten aardappel wat op z'n kant draait valt het toch niet zo hard op dat ie al wat kleiner is geworden? :-)

Om maar te zeggen dat ook ronde 4 me voor een enorm moeilijke keuze stelde. Na opnieuw een grondig afwegen en vergelijken kruiste ik hier het bier aan op mijn stemformulier. Donkere bieren zijn sowieso mijn ding, en de lichte koffietouch van de Delirium Nocturnum maakte het helemaal af. Bier versus wijn: 2-2!

RONDE 5

Chocomousse | fleur de sel
Floris Framboise
Porto


Dat maakt ronde 5 beslissend voor mijn eindoordeel. Hier heb ik jammer genoeg geen foto van, omdat ik me moest haasten om mijn trein te halen (want op de terugweg zo een beetje zitten zwalpen in de auto op de E40 leek me niet zo'n goed idee). Gelukkig heb ik nog snel kunnen proeven om mijn mening te vormen, waarna ik mijn remorque onherroepelijk moest laten voor wat ie was.

Bij deze ronde achtte ik de kans op dessertwijn behoorlijk groot, waardoor ik er op voorhand van uitging dat ronde 5 een uitgemaakte zaak was. Een complexe dessertwijn versus een mierzoet fruitbier waar ik doorgaans niet zo'n fan van ben: ja, de wijn moest hier wel de winnaar zijn. Maaaaaar! De dessertwijn bleek een porto te zijn, en de combinatie chocomousse + fleur de sel + framboise gaf zo'n lekkere zoet-zuur-zoute smaak dat ik na twee slokken al wist wie mijn favoriet was. Floris Framboise for the win, en 3-2 voor de bieren!


En hoe zat het bij de andere proevers? Was iedereen dezelfde mening toegedaan? Bijna, want de bieren wonnen met 4 tegen 1 van de wijnen. Mijn tafelgenoten bleken grotendeels hetzelfde oordeel te vellen, behalve bij ronde 3, waar de meerderheid bier koos en ik wijn.

Die 3-2 of 4-1 vind ik een hoogst hoopgevende uitslag. Ook al kan een glas wijn bij een diner geweldig smaken (en geloof me vrij, dat deed het zeker tijdens deze battle), toch is bier zo'n boeiend product. Er zit zoveel variatie in dat het bijna doodzonde is dat restaurants er niet meer mee aanvangen.

Daarom vind ik battles als deze niet alleen heel erg leuk en lekker, maar ook zeer nuttig in het grote actieplan om het aantal www's ('witte wijn wijven', om bierkoningin Sofie even te citeren) drastisch te reduceren. En dat lijkt me een zeer mooie missie. Ik ben alvast op de kar gesprongen!

0 Comments