Julies 10 ultieme Glasgowtips

Oeps, 't was weer een beetje stil Chez Julie. Omdat ik na mijn trip naar Spanje de smaak zodanig te pakken had, gooide ik er afgelopen weekend nog gauw een uitstap naar Glasgow tegenaan. Kwestie van zon en regen wat af te wisselen. Ge moet de dingen toch wat in balans houden, niet?

Glasgow is mijn oude liefde. Tien jaar geleden verbleef ik er een semester als Erasmusstudent, wat op vele vlakken een life changing experience was (bij deze, kinders, als ge ooit de kans hebt om op Erasmus te gaan: tante Julie raadt het u van harte aan). Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een stad als Glasgow ondanks haar grillige klimaat en vettige eten bij mij in de bovenste schuif ligt. En dat het afgelopen weekend een zeer blij weerzien was, dat ook.

Maar vrees niet, ik zal jullie niet lastig vallen met een irritante trip down memory lane, want dat is meestal enkel leuk voor de mensen die er zelf bij betrokken waren. Neen, zoals het een ware volwassene betaamt geef ik jullie mijn ultieme Glasgowtips, zodat jullie een spetterend verblijf tegemoet gaan van zodra jullie neerstrijken in Schotlands grootste stad.

Hier gaan we: wat te doen wanneer je in Glasgow bent?

SHOP TILL YOU DROPGlasgow is een paradijs voor shoppingliefhebbers. Omdat de stad behoorlijk compact is, kan je de meeste verplaatsingen te voet doen en raak je in de winkelstraten makkelijk wegwijs in het aanbod, gaande van grote ketens (hallo Topshop!) langs Buchanan Street tot vintage winkels langs Byres Road in The West End.

GA LUNCHEN IN THE WEST END


The West End is de studenten- en kunstenaarswijk met een groot aantal leuke lunch- en koffieplekken in de buurt. Zelfs een blinde kan er haast probleemloos z'n weg vinden naar een koffiebar, zo groot is het aanbod er. Als je graag vegetarische of vegan stuff wil vinden, is dit onmiskenbaar the place to be.

BEZOEK THE KELVINGROVE ART GALLERY AND MUSEUM

Of spring er een halfuurtje binnen, naargelang je voorkeur. Het fijne aan de musea in Glasgow is immers dat ze gratis zijn, waardoor je je niet verplicht voelt om schoolreisgewijs elk detail tot jou te nemen. Even door een paar zalen kuieren en dan terug naar buiten, het kan allemaal. Of gewoon het gebouw bewonderen, mag ook.

PIK EEN THEATERVOORSTELLING MEE


Zelfs als je geen grote theaterliefhebber bent is een bezoek aan een van de vele toneelhuizen een grote aanrader. De gemoedelijke sfeer in combinatie met de grandeur van de gebouwen: heerlijk. Wij kozen voor Endgame in het Citizens Theatre en hadden het er helemaal naar onze zin.

GA PUBCRAWLEN IN ASHTON LANE


Ashton Lane is de Beenhouwersstraat van Glasgow, maar dan zonder opdringerige obers en met veel gezelliger zaken in de aanbieding. Stap een pub naar keuze binnen, bestel een pint Tennent's aan de bar en nestel je in een gezellig hoekje. De perfecte plaats om mensen te kijken en ermee aan de praat te raken, want Glaswegians zijn hypersociaal zonder je al té veel aan te klampen, echt ideaal.

WANDEL LANGS THE PEOPLE'S PALACE
Dit museum-van-het-dagelijkse-leven bevindt zich net als het Kelvingrove Museum in een prachtig gebouw omringd door massa's groen, en biedt toegang tot een prachtige wintertuin. Wel een beetje fris om bij temperaturen onder de 10 graden lang in te blijven zitten, maar stijlvol is het zeker.

GA SCONES ETEN IN THE WILLOW TEAROOM


Deze tearoom is een architecturaal pareltje, want helemaal ingericht volgens de stijl van Charles Rennie Mackintosch, Glasgows beroemde Art Nouveau-icoon. Een strak en licht interieur waarin je kan genieten van heerlijke gebakjes en een verse pot thee: echt, ik kon daar wel uren blijven zitten.

MAAK EEN PITSTOP IN THE GALLERY OF MODERN ART (GOMA)Pal in het centrum bevindt zich the Gallery of Modern Art, die net als de andere musea gratis toegankelijk is. Een portie cultuur opdoen gaat echt verrassend makkelijk in Glasgow, hoewel het regenachtige klimaat natuurlijk een niet te verwaarlozen incentive is :-)

BESTEL EEN PORTIE HAGGIS


Haggis is het nationale Schotse gerecht en moet je gewoon geproefd hebben (er bestaat zelfs een veggievariant van). De samenstelling kan misschien wat twijfelachtig klinken (zie het als een soort gehakt van ingewanden), maar de bereiding is dankzij stevig kruidwerk echt heerlijk. Probeer zeker een plaatsje te bemachtigen in de Ubiquitous Chip voor je portie haggis, neeps & tatties (vrij vertaald: haggis met worteltjes en aardappelen), want dit restaurant/brasserie staat terecht in de top 5 met beste plaatsen om haggis te eten. Na afloop kan je rustig nog een drankje degusteren in de aanpalende pub, perfecte combinatie dus.

STORT JE OP EEN MIDNIGHT SNACK


Voedingsgewijs niet echt verantwoord natuurlijk, maar wel deel van het Schotse nachtleven. Stel je eerst een paar uur in een pub of club op, en ga, wanneer de nachtelijke honger begint te knagen, een bakje chips & cheese halen. Wak en een beetje zuur, maar op een bepaalde manier toch ook heel erg lekker :-)

Zo, dat was alweer een geweldig fijne uitstap. De valies mag even terug in de kast nu, en ik keten me opnieuw vast aan mijn bureau. En wanneer de heimwee te erg wordt, kijk ik gewoon even terug naar deze foto's, haal ik mezelf een pakje friet en hoop ik dat ik er snel weer tegenaan kan. Aye!

Meer foto's van deze trip vind je op Chez Julies Facebookpagina.

0 Comments