Barcelona y mas

Afgelopen week was het wat stil hier op de blog, maar daar is een goede reden voor. Enfin, twee eigenlijk.

Reden 1:


Reden 2:


Ja, je ziet het goed. Ik ben afgelopen dagen even de benen gaan strekken in een regio waar ze zon, zee, strand én sneeuw vakkundig combineren tot een heerlijke cocktail: Barcelona baby!

Nu goed, die sneeuw ligt natuurlijk niet in Barcelona-centrum, maar op minder dan twee uur rijden sta je in de Pyreneeën, waar je je in de winter tegoed kan doen aan de nodige sneeuwpret. Geweldige regio dus, Catalonië. Niet enkel omwille van de geniale combinatie van stad en ski, maar ook en vooral omdat de zon er meer dan 300 dagen per jaar schijnt. Ook op de skipiste. Aaaaaaaaaah.

Anyway, beginnen deden we in Barcelona. Tijdens een schoolreis in een ver verleden (13 jaar geleden om precies te zijn) verbleef ik er ooit al een paar dagen, een gebeurtenis waarvan ik onderstaande restant wist op te diepen:


Duidelijk een periode vol tienerdrama en een bovenmatige interesse in de eigen leefwereld, wat meteen verklaart waarom ik me niet veel meer van die toenmalige trip kan herinneren. Buiten de drama's natuurlijk, dat spreekt voor zich.

Daarom wilde ik het deze keer grondiger aanpakken, en vooral proberen om tourist traps en gesukkel met slecht leesbare plannetjes te vermijden. Dat is perfect gelukt, niet in het minst omdat ik vakkundige begeleiding kreeg van locals die de stad op hun duimpje kennen. Echt fantastisch, zo ergens kunnen rondwandelen zonder te verdwalen en intussen een praatje slaan en interessante weetjes meekrijgen over gebouwen, straten en pleinen. En de Spaanse eetgewoontes, die begrijp ik intussen ook een pak beter. Echt, ik wens jullie allemaal een local toe voor jullie verjaardag.

Dit is wat we allemaal hebben uitgevreten, en wat ik jullie van harte aanraad:

WANDEL EN KIJK


Verdwaal in de straten van El Barrio Gótico en El Born, passeer langs La Barceloneta om van het zeezicht te genieten en wandel over de Passeig de Gràcia, waar je de schitterende architectuur van La Pedrera en Casa Battló kan aanschouwen en kan vaststellen hoeveel elegantie er in deze stad schuilgaat.


Ja, tot zelfs in de straatstenen toe.

LUNCH WITH A VIEW


Installeer je op een zonnige dag (meer dan 300 per jaar, remember?) in een restaurant langs de Passeig Callao en doe je tegoed aan een stevige paëlla met zeevruchten, kabeljauw en allioli. Bestel na afloop nog een cortado (een espresso met een beetje melk) en je hebt de perfecte Spaanse lunch. Ga in geen geval op zoek naar een broodje of boterhammen, want daar doen ze niet aan mee in Spanje :-)

TAPAS Y MAS

Als je gezellige tapasbars wil vinden ga je best naar Gràcia. Deze wijk is veel minder toeristisch dan de straten in de buurt van La Rambla en telt een hoop pleinen en kleine straatjes waar je altijd wel een goede plek vindt om wat lekkers te degusteren. Probeer zeker de patatas bravas, de aubergines met honing, de kroketten met ham of paddenstoelen, de gekruide artisjokken, de manchego, de... Enfin, keuze zat dus. Het feit dat ik er rondom mij enkel Spaans en Catalaans hoorde, beschouwde ik bovendien als een zeer goed teken.

BEZOEK EEN CERVECERÍA


Barcelona is een paradijs voor bierliefhebbers, want naast het klassieke Belgische aanbod vind je er intussen heel wat speciale bieren van lokale microbrouwerijen. Cervecería BeerCaB en Garage Beer Co zijn ideale opties als je zin hebt in een stevige IPA van 't vat.

VERMIJD DE TOERISTISCHE KLASSIEKERS

Plaatsen als La Rambla en La Boqueria zijn leuk om even langs te wandelen, maar er zijn betere plekken om Barcelona te ontdekken. Wist je trouwens dat elke wijk haar overdekte voedingsmarkt heeft? Je vindt er dezelfde producten als in La Boqueria, maar wel aan veel schappelijker prijzen.

BEZOEK DE SAGRADA FAMÍLIA
Oké, enigszins in strijd met het advies om toeristische klassiekers te vermijden, maar als er één attractie is die je moet gezien hebben, dan is het wel deze. Normaal gezien ben ik geen grote kerkganger, maar de Sagrada Família is heel wat anders. Het samenspel van kleur en licht, de speelse en tegelijk toch strakke elementen: echt een unieke combinatie. Tickets kan je makkelijk op voorhand online kopen, waardoor je snel naar binnen kan en niet moet aanschuiven in de rij. Vlotjes!


En als je dan toch in de buurt ben van de Sagrada Família, kan je meteen ook een ommetje maken langs de Recinte Modernista de Sant Pau, de site van het oude ziekenhuis. Nog zo'n staaltje prachtige architectuur.

CHECK EEN PANORAMAPUNT


Omdat Barcelona omgeven wordt door bergen, kan je vanop verschillende plaatsen de hele stad aanschouwen. Parc Guëll, Montjuïc en Tibidabo zijn de klassiekers, maar wij gingen voor het Parc Natural de la Serra de Collserola. Jammer dat het net die ochtend een beetje bewolkt was, maar hee, dat geeft me een perfecte reden om nog eens terug te gaan, toch?

VERKEN HET BINNENLAND

Ga, als je over een auto beschikt, even weg uit de stad. Catalonië is een zeer diverse regio met heel wat mooie plekken, waar je dankzij het goede wegennet meestal gemakkelijk geraakt. Wij kozen voor een aantal dagen skiën in de Pyreneeën, wat op weekdagen quasi lege pistes oplevert. Enorm rustgevend.
Tot zover het relaas van een zeer gevarieerde trip! Mijn twee plannetjes zal ik even niet meer nodig hebben, maar ik ga ze toch bijhouden, want je weet maar nooit dat ik nog eens terugga :-)


Zin gekregen om zelf Barcelona en de Pyreneeën te verkennen? Zeker doen! Ik ben er immers van overtuigd dat een weekend zon de perfecte boost vormt om de winter verder door te komen. Misschien moeten dokters maar wat minder antidepressiva voorschrijven en wat meer weekends naar Barcelona? Als ik in de toekomst nog eens nood heb aan een shot zon, weet ik alvast een goed adresje om neer te strijken :-)

Meer foto's van deze trip kan je vinden op Chez Julies Facebookpagina.

0 Comments