10 tips om door de bomen het bos te blijven zien

'Help, hoe kom ik tot een goed eindresultaat?' En vooral: 'Hoe motiveer ik mezelf om dat langdurig vol te houden?'

Het zijn vragen die vaak opduiken bij eenieder die zich gedurende een lange periode op één ding tracht te focussen en op termijn een mooie creatie op de wereld wil loslaten, of dat nu een roman, een beeldhouwwerk of een nieuw album is. Niet dat ik met bovenstaande kunstuitingen bijster veel ervaring heb, maar de constante uitdaging om op gedisciplineerde wijze grote hoeveelheden tekst te produceren, ja, daar kan ik u wel iets over vertellen.

En eigenlijk komt dat allemaal op hetzelfde neer: je wordt losgelaten in een zee van ogenschijnlijke vrijheid en tijd, die zo abstract is dat ze al wel eens tot enige verlamming kan leiden. Vooral wanneer die vrijheid en tijd uiteindelijk toch eindig blijken te zijn. Een beetje zoals op een feest rondhangen, even op je uurwerk kijken en vervolgens 'Wat, is het al zo laat?' uitroepen. Dát gevoel.

Maar, positieve noot: dergelijke vaststellingen hoeven helemaal niet tot hysterisch geschreeuw in de gang te leiden, want uiteindelijk is niemand daar bij gebaat. Nope, met een beetje discipline kom je eigenlijk ook al een heel eind. Daarom geef ik u gratis en voor niets 10 tips om door de bomen het bos te blijven zien. Mijn ervaring is gebaseerd op schrijven, maar met wat verbeelding zijn die tips op quasi alles toe te passen. Allez jong, ge moest al aan 't trainen zijn voor die marathon!

1. Discipline en regelmaat. Ongetwijfeld het meest saaie advies ooit, maar in de meeste gevallen werkt het wel. Wacht niet totdat de muze met de inspiratie nederdaalt, want dan kunt ge nog lang wachten. Sta liever op een deftig uur op en begin er gewoon aan. Elke dag opnieuw. Die inspiratie komt wel.

2. Begin met 'quick & dirty', herwerken kan nadien nog. Niemand is er ooit in geslaagd om vanaf het eerste moment perfectie te bereiken, ga dat dus vooral niet zelf proberen. Veel handiger is om minstens al iets te produceren, dat je nadien nog kan wijzigen. Geloof me, verbeteren lukt veel beter als het blad meer bevat dan enkel een knipperende cursor.

3. Eerst het skelet, dan het vlees. Een onmiskenbare variant op het bovenstaande, die vooral benadrukt dat het zeer belangrijk is om een structuur en een doel te hebben. In rondjes draaien kan voor een korte tijd gezellig zijn, na een langere tijd word je er vooral behoorlijk misselijk van.


4. Keep calm, it's only a first draft. Wijzer dan dat kan ik het zelf niet samenvatten. 't Is toch nooit af.
  
5. Strek die benen en neem op tijd een pauze. Eet iets, beweeg wat, snuif een beetje zuurstof op,... en begin dan opnieuw. Ongelooflijk hoeveel deugd een zjat koffie kan doen.

6. Hou het deftig: eet niet te vadsig, drink niet te veel alcohol, ga op tijd slapen,... De klassiekers als het ware, en bovenal op quasi alles van toepassing. Maar net daarom valt er niets tegenin te brengen.

7. Kom eens buiten. Duw dat schuldgevoel even weg en kom eens onder de mensen. Al is het voor een praatje over het weer, maakt niet uit. Maar kies af en toe resoluut voor dat moment buitenshuis. De werkzaamheden zullen nadien eens zo goed gaan.

8. Vraag op tijd hulp en luister naar de wijze raad van anderen. Je hoeft 'm daarom niet slaafs te volgen, maar het kan je maar inspireren. En als je het echt niet meer ziet zitten: alarmbel, trekken, doen!

9. Vermijd de 'later als ik klaar ben'-val. Leuke plannen maken voor later werkt uiteraard zeer motiverend, maar waak erover dat je je niet alles begint te ontzeggen. Want dat zorgt nadien voor een extra groot zwart gat (neen, de wereld stopt niet met draaien als je klaar bent). Geniet daarom maar volop van de kleine dingen, die doen soms het meeste deugd. Koffie! Of had ik dat al gezegd?


10. If you can't stand the heat, stay out of the kitchen. Misschien wel de allerbelangrijkste raad van al. Als het echt even te veel wordt, combineer dan alle bovenstaande punten, met de nadruk op 4, 7 en 8. Die keuken koelt wel terug af.

Et voilà, zo simpel is het! Nu gewoon mijn eigen tips onthouden, en alles komt goed. Maar wilt ge misschien voor de zekerheid toch een noveenkaars voor mij branden? En mij op tijd uit mijn hok sleuren? De firma dankt u!

0 Comments