Over mysterieuze wolven (en andere eigenaardigheden)


Persoonlijkheidstesten en uzelf eens lekker op de rooster leggen, Julie is daar meestal niet zo voor te vinden. Maar voor de gein is ze eens van dat principe afgeweken en heeft ze zichzelf onderworpen aan een zogenaamde MBTI-test. Die gaat via een aantal indicatoren na hoe jouw persoonlijkheid is opgebouwd.

‘Jaja, ’t zal wel zijn,’ dacht Julie. En toen vulde ze de test in. En toen kwam ze dit uit:

© 16Personalities

Een INTJ blijkt het resultaat te zijn, wat volgens de grafiekjes in mijn geval wijst op een knoert van een introverte natuur, een veeleer denkende aard en nogal oordelende tactieken. Hmm, dat klinkt eigenlijk wel herkenbaar. Zeker die introversie. Aandacht geprikkeld!

Toen Julie de verdere kenmerken van de INTJ onder de loep nam werd het al helemaal te gek (dat alles losjes gebaseerd op deze tekst):
  • INTJ’s zijn veruit de zeldzaamste en meest strategische persoonlijkheidstypes. Vrouwelijke INTJ’s blijken al helemaal een rariteit te zijn. Ben ik nu uniek of wat? Cool!
  • Als kind worden INTJ's vaak boekenwurm genoemd. Check.
  • Meestal zijn het discrete observatoren, omgeven door een aura van mysterie. En ook nogal perfectionistisch en gedreven door een zeker plichtsbewustzijn. Graag foto's maken en verhaaltjes schrijven, telt dat ook?
  • INTJ’s zijn een beetje schizofreen, want ze zijn tegelijkertijd idealist en cynicus. Man, dat is zo hard waar! Klinkt dat echt onverzoenbaar? Nee gij. INTJ’s gaan er gewoon van uit dat met een beetje moeite best wat zaken prima op te lossen vallen, maar tegelijk denken ze dat de meeste mensen te lui, kortzichtig of individualistisch zijn om die resultaten te bereiken. Een niet al te positief mensbeeld, dat INTJ’s gelukkig niet tegenhoudt om hun beoogde resultaat te bereiken? Ik beken. Noot aan mezelf: cynisme niet laten winnen.
  • Verder doen INTJ’s graag dingen op hun eentje en proberen ze small talk te vermijden. En buiten de spotlights voelen ze zich het comfortabelst. Tenzij je hen een les of presentatie laat geven, want daar bestaat tenminste een script voor.
  • Onafhankelijkheid vinden ze ook wel tof: anderen moeten hen niet te veel commanderen. Hoewel ze vakkundige begeleiding ten zeerste op prijs stellen.
  • Op de werkvloer houden INTJ’s zich graag bezig met complexe theorie├źn en principes, waarbij ze zich vaak een beetje als een low-profile ‘lone wolf’ gedragen. Luid toeteren op vergaderingen, dat vinden ze meestal niet zo tof. Dat alles, samen met hun perfectionisme en doelgerichtheid, zorgt ervoor dat hun werk er meestal proper en effici├źnt uitkomt. Wat INTJ’s een gevoel van eenzame overwinning oplevert, een van de momenten waarop ze op hun best zijn.
  • Slotsom? INTJ’s zijn mysterieus en controversieel, houden van strategisch denken en ontwikkelen voor alles een plan. Daardoor blijken ze vaak excellente wetenschappers te zijn.
Of dat laatste waar is weet ik nog niet zo zeker, maar de rest van die beschrijving komt wel griezelig dicht in de buurt van mijn dagelijkse gang van zaken. Die scepsis over het zoveelste fluttestje schuif ik even naar de achtergrond, boven deze resultaten staat gewoonweg in drukletters mijn eigen naam geschreven. En dat ik dit alles in de gezellige beslotenheid van een Rotterdamse hotelkamer schrijf, op een congres met de naam ‘a long way to the top’ zegt al veel, niet? Volgens mij loopt het daar trouwens vol met INTJ’s, afgaande op de klungelige sociale interactie en de veelheid aan geprojecteerde analytische schema’s.

Maar onthou vooral dit: als u Julie ergens in haar cocon ziet zitten terwijl ze tegen haar planten praat of in zichzelf een melodietje neuriet, maak u dan geen zorgen. Dat betekent dat ze zich helemaal in haar sas voelten dat alles gewoon prima gaat met haar.

Ook benieuwd naar de staat van uw innerlijk gestel? Doe hier de test. En laat me vooral weten wat het resultaat is!

0 Comments