Learn to Write Badly

Toen ik een tijdje terug op uitstap was in de UK, zag ik dit interessante werkstuk in een vitrine in Cambridge. En jawel, aandacht instant getrokken!


Die aandachttrekkerij lag ongetwijfeld aan de nogal provocerende titel, maar da's natuurlijk net de bedoeling. Want meteen vroeg ik me af of dit het zoveelste boek zou zijn dat snel even vertelt waarom sociale wetenschappers slecht schrijven. En, nog opvallender voor mezelve, ik stelde vast dat ik me spontaan persoonlijk aangevallen voelde. Dan toch iets van beroepsmisvorming in mijn kleine teen?

Ik had dat boek natuurlijk onmiddellijk moeten kopen, maar helaas heb ik dat niet gedaan. Geen idee meer waarom, waarschijnlijk gewoon omdat ik zin had om een koffie te gaan drinken of zo. Maar laat ik dat boek gewoon maar snel via tinternet bestellen, want het onderwerp fascineert me enorm. Misschien omdat ik zelf in de fase zit waarin ik zinnen in bochten wring om ze ietwat leesbaar en gestructureerd op papier te krijgen? Neuh, puur toeval jong.

Dé belangrijkste kritiek van Billig blijkt trouwens het overmatige gebruik van substantieven in de sociaalwetenschappelijke teksten te zijn, wat een gewiekste manier is om het geheel extreem ernstig en weldoordacht te laten lijken. Ik kan die vaststelling enkel maar beamen, want ja, een woord als 'studievoortgangsbewakingscommissie' bestaat dus echt in academisch jargon. Zeg dat eens tien keer snel na elkaar nadat je tien trappisten hebt gedronken? Haha, lachen!

Er zit ongetwijfeld een flinke waarheid in Billigs overmatiggebruikvansubstantievenvaststelling. Want zichzelf met de nodige sérieux verkopen met een hoop dure woorden, ja, daar zijn wetenschappers meestal behoorlijk goed in. Daarom vind ik het een enorme troost dat veel van die ingewikkelde teksten gewoon slecht geschreven zijn, en dat het niet aan mijn beperkte reptielenbrein ligt als ik niet alles begrijp.

Dus, laat ik er maar een persoonlijke queeste van maken om zelf helder en vlotjes leesbaar te werk te gaan. Er zijn al moeilijke teksten en substantieven genoeg. Maar sta me ten minste toe om toch één afkorting zelf uit te vinden (iets wat wetenschappers blijkbaar ook massaal doen), want dan kan ik lekker de indruk wekken dat ik iets nieuws ontdekt heb. En dat is misschien wel de essentie van wetenschap, maar het lijkt me vooral ook zeer geestig. Heldereschrijfstijlontwikkelingsqueeste ofte HSOQ: start!

0 Comments