Herfstgeneugten

Wie houdt er van de herfst? Weinig mensen, heb ik de indruk. Toegegeven, ik heb zelf ook eerder de neiging om de lente of de zomer tot mijn favoriete seizoen te bombarderen, maar als je er even bij stilstaat heeft de herfst veel voordelen.

Om te beginnen is het in de herfst per definitie slecht weer. Op het eerste zicht niet meteen een gigantische troef, maar eigenlijk geweldig handig. Want, omdat we er met z’n allen van uitgaan dat het een hele herfst lang winderig en miezerig is, is het extra feest wanneer het bij wijze van aangename uitzondering een keertje windstil en zonnig is.

In de zomer is dat precies omgekeerd: dan verwachten we dat het van juni tot september non-stop dertig graden, kurkdroog en zonnig is. Iets wat in onze contreien met gematigd zeeklimaat gewoon onmogelijk is (tenzij we er global warming bijhalen, maar ik denk niet dat dat type opwarming wenselijk is). Wanneer dan blijkt dat er eigenlijk maar een vijftal dagen per jaar aan de dertig gradendefinitie voldoen, zijn we altijd opnieuw teleurgesteld. ‘Weer een slechte zomer! Rotweer! Ik verhuis naar Zuid-Frankrijk’ Klinkt bekend, niet?

In de herfst is dat anders. Dan bereiden we ons vanaf oktober mentaal voor op koude en ontbering, waarna we jaar na jaar vaststellen dat het tot een eind in december eigenlijk wel meevalt met die temperaturen. En soms, heel soms, schijnt de zon zelfs. Een gouden oktobergloed, da’s toch het schoonste licht dat er is? Of dat laatste terrasje van het jaar, al dan niet met de hulp van een heteluchtblazer en een warme choco, da’s toch plezant?

De herfst is ook het seizoen waarin het eten het lekkerst is. Alles heeft een zomer lang kunnen rijpen, groeien en desgewenst rondlopen, om daarna vakkundig en vooral sappig, smeuïg en smaakvol op uw bord te belanden. De maand juli, met de zoveelste gemarineerde kippenbout en kleffe, lauwwarme fles rosé in de rij, is er niets tegen. Nee, want de herfst heeft wildpaté en aangepaste wijnen, hoera!

Maar, het moet gezegd, de herfst is ook het moment van overgang. Naar de winter, horror. Koude, duisternis en kerstmarkten, ’t is niets om naar uit te kijken. Uitgedroogde kalkoen met saus uit een pakske is ook niet meteen een winner, dat is waar. En glühwein, slik. Dan toch maar beginnen uitkijken naar de lente vanaf nu? Asperges en lam, iemand?

0 Comments