10 vragen (en antwoorden!) des levens


Tijd voor een vragenrondje! Mijn inspiratie haalde ik bij Visie, het tweewekelijkse ledenmagazine van de christelijke beweging. Niet dat ik verzuiling vandaag nog bijster relevant vind of me tot de categorie der pilaarbijters reken, maar even de ACW'er in mezelf bovenhalen kan nooit kwaad. Het magazine sluit telkens af met 10 vragen 'des levens' aan bekend persoon, die ik voor de gelegenheid zelf een keer invul. Beschouw het maar als een klein rustpuntje in het drukke bestaan, of zoiets.

1. Waarvoor is er te weinig aandacht in de samenleving?

Voor falen en keihard op uw bakkes gaan. Alles moet altijd een succesverhaal zijn, zelfs de grootste miserie, want ah ja, daar kom je toch automatisch sterker uit? Op zich niets mis met geluk en vrolijkheid nastreven, maar soms is het gewoon even kut en doorbijten. Veerkracht en wendbaarheid, dat is waar het volgens mij om draait.

2. Welke mooie waarde dank je aan je ouders?

"Bezint eer ge begint". Mijn ouders leerden me goed op voorhand nadenken vooraleer actie te ondernemen, kwestie van maximaal te kunnen anticiperen op alle mogelijke rampscenario's en niet voor onaangename verrassingen te komen staan. Een eigenschap die me samen met mijn organisatieskills inderdaad heel wat peis & vree oplevert, maar die er soms ook voor zorgt dat er wegens overmatig gepieker van die actie gewoon niets in huis komt. "Bezint eer ge begint, maar laat den boel soms ook eens goed los", wil ik er graag van maken :-)

3. Wat zou je graag beter kunnen?

Snel informatie verwerken. Als er veel prikkels tegelijk op me afkomen heb ik moeite om hoofd- van bijzaak te onderscheiden en elementen weg te filteren, waardoor ik naar een onoverzichtelijke brij zit te staren die ik absoluut niet meester ben. En omdat ik dan ook nog eens graag preventief alle rampscenario's overloop (zie vraag 2), weet je dat gerichte actie niet altijd evident is op zo'n momenten. Maar, ik vind van mezelf dat ik hier al heel wat beter in ben geworden, niet in het minst omdat ik de signalen intussen goed kan herkennen. Benieuwd hoe ik verder ga evolueren.

4. Waaraan besteed je te veel of net te weinig tijd?


Te veel: aan werken. Lekker cliché, maar ik zou graag wat meer ademruimte hebben buiten de werkuren. Ik probeer mijn tijd op weg van/naar en ook tijdens het werk zo aangenaam mogelijk te maken, maar het blijft allemaal een beetje puzzelen. Gelukkig ben ik ook daar de laatste tijd beter in geworden, een extreem grote reden tot paniek zie ik hier dus niet.

Te weinig: aan sporten, nog zo'n cliché. Aan mijn vaste loopmoment in het weekend hou ik moeiteloos vast, maar tijdens de week vind ik het veel minder evident om te sporten. Daarom wil ik me de komende weken aan afterworkwandelen wagen: af en toe na mijn werk een half uurtje stappen, dat moet toch te doen zijn? Ik moet er geen voorbereidingen voor treffen en heb een hele lap Zoniënwoud om de hoek: hoog tijd om die omgeving verder te verkennen.

5. Welk boek heeft indruk op je gemaakt?


Ik moet toegeven dat ik heel snel vergeet welke boeken ik las, waarschijnlijk omdat ik ze meestal in de bib haal (uit het oog, uit het hart, weetjewel?). Maar 'Wij' van David Nicholls vond ik erg geslaagd: een meeslepend verhaal over een strandend huwelijk, en hoe de protagonisten op onbedoeld humoristische wijze de meubels proberen redden.

6. Wat zou je uitvinden om van de wereld een betere plek te maken?

Een voltijdse werkweek met minder uren, zoals vrouwenvereniging Femma momenteel uittest. Ik vind het een heel interessant experiment en ben oprecht benieuwd welke conclusies het zal opleveren. Waarom? Omdat je werkkwaliteit en work-lifebalans impact hebben op enorm veel zaken: stress, gezondheid, productiviteit, mobiliteit, milieu,... Is minder werken realistisch of een utopie? Ik hoor het graag :-)

7. Waar op de wereld zou jij je nog thuis kunnen voelen?


Porto Badisco natuurlijk, waar anders? Steek mij in een landhuis in Zuid-Italië, daar waar het klimaat aangenaam is en de dorpen mooie namen dragen, en je hoort mij maandenlang niet meer. Nu nog juist Italiaans leren en ik lijk een echte!

Verder hou ik van plekken waar het rustig, ruim en mooi is. Ik heb lang gedacht dat ik een volbloed stadsmus was, maar steeds meer begin ik ook 'den buiten' te appreciëren. Daarom lijken plekken als Limburg, de Voerstreek, de Hoge Venen of Luxemburg me wel wat. Niks exotisch aan, maar net dat lijkt mij heerlijk.

Iets verder weg mag je me ook altijd droppen in de Alpen, Zuid-Frankrijk, Noord-Italië, langs de Atlantische kust of in Californië. Zie, ik ben totaal niet moeilijk op dat vlak.

8. Wat zou iedereen op school moeten leren?

Luisteren en de juiste vragen stellen. Niet louter kennis absorberen en reproduceren, maar ze je effectief eigen maken. Minder theorie, meer praktijk.

9. Stel dat je eens zou kunnen afspreken met een bekend persoon, met wie zou je dan een terrasje willen doen en waarom?


Doe mij maar Paul McCartney, want hoe geweldig was die niet in Carpool Karaoke? Kijk en oordeel vooral zelf, en verschiet niet als je me komende zomer op een terras ziet zitten met Macca :-)

10. Welk beroep zou je uitoefenen, als je niet kon doen wat je nu doet?


Ik zou graag reisgids zijn. Mensen op sleeptouw nemen, entertainen met verhalen en een handvol nuttige tips delen: ik zou daar met plezier mijn beroep van maken. Een beetje zoals ik vorig jaar voor de MIVB deed. Alleen jammer dat je er amper een leefbaar loon uit kunt halen.

Daarnaast vraag ik me af of webdesigner of grafisch vormgeefster iets voor mij zou zijn. Ik heb nul de botten tekentalent, maar hou er wel van om aan lay-outs te prutsen tot het goed zit. Zelfs de technische kant van webdesign spreekt me wel aan. Leren programmeren, misschien is dat wel iets?

Neem je deze vragen graag over op je eigen blog? Zeker doen! Laat even een link achter in de comments, dan komen we meelezen.

0 Comments