Belgique, c'est chique // Travellers' stories: die keer dat de MIVB mij kwam filmen


Het gebeurt niet elke dag dat ik mezelf flanerend door een park op YouTube zie verschijnen. Maar vandaag dus wel :-)

Hoe dat komt? Wel, de MIVB (de maatschappij voor het openbaar vervoer in Brussel) stelt haar reizigers graag centraal. Daarom riep ze een tijdje geleden Travellers' Stories in het leven, een reeks videoportretten van de unieke bende die zich dagelijks in Brussel verplaatst per metro, tram en bus. En jawel, ook ik kreeg de eer om die bende te vervoegen.

Ik koos tram 94 als actieterrein, een tramlijn in de zuidoostrand van Brussel, die het trammuseum in Woluwe verbindt met de Louizalaan.


Voor mij is deze lijn het summum van al het elegante dat Brussel te bieden heeft: parken, bossen, statige herenhuizen, trendy wijken en een fantastisch zicht over de benedenstad. Jep, wie tram 94 neemt raakt er binnen de kortste keren van overtuigd dat Brussel veel meer is dan saaie kantoorgebouwen en probleemwijken waar geen kat wil komen. Enfin, dat hoop ik toch. Vandaar dat ik met veel enthousiasme blijf herhalen dat de realiteit veel genuanceerder is dan de gangbare clichés. In woord, en vanaf nu ook in beeld :-)

Zak dus gerust ook 'ns een keer af naar Brussel, want het is er de moeite! Waag je je aan tram 94? Stap dan zeker hier af:

- Ter Kamerenbos (halte Marie-José): ideaal voor een stevige wandeling en een drankje in Chalet Robinson.

- Villa Empain (halte Marie-José): een art-decoparel waar ik enorm lyrisch over kan doen. Wat ik hier trouwens al deed.

Villa Empain

- Café de la Presse op de Louizalaan (halte Legrand): de ideale jungle voor het stadsdier, met veel gazetten en goede koffie.

- Place du Châtelain (halte Bailli): elke woensdagnamiddag biomarkt, en alle andere dagen zeer veel hipsters. Ideaal voor wie houdt van koffiebars, fancy eetadresjes en originele winkels.

- Hortamuseum (halte Bailli): woon- en werkruimte van art-nouveau-architect Horta (ge weet wel, die meneer die vroeger op de briefjes van 2.000 frank stond). Net als bij Villa Empain word ik hier bijzonder lyrisch van.

Hortamuseum

- Justitiepaleis (halte Louiza): als je fan bent van de betere burenruzie kan je er altijd een rechtszaak bijwonen, maar als je meer te vinden bent voor een mooi panorama raad ik je aan om gewoon je ogen de kost te geven en nadien de lift richting Marollen te nemen. Al is het maar om het boeiende contrast tussen boven- en benedenstad aan den lijve te ondervinden.

Heel erg veel dank aan de MIVB om me uit te nodigen voor de fijne tramrit. Voor mij was het de ideale gelegenheid om mijn voorliefde voor flaneren en verhalen te botvieren (ik zou daar met plezier een voltijdse job van maken, echt waar), voor jullie hopelijk een inspiratiebron om zelf op ontdekking te gaan in Brussel. Laat iets weten als je er bent he!

MEER INFO?

MIVB
www.stib-mivb.be
Travellers' Stories

0 Comments