Belgique, c'est chique // Villa Empain


Een unieke combinatie van grandeur en soberheid: dat is Villa Empain in Elsene. Onmogelijk, denk je? Mijn fotoverslag brengt je ongetwijfeld op andere ideeën. Kijk maar mee!


Villa Empain baadt in die heerlijke art-decosfeer uit de jaren '30: eenvoud en symmetrie zonder overbodige versieringen, maar afgewerkt met een indrukwekkend arsenaal aan luxueuze materialen. Gepolijst graniet, Escalette-marmer en Bubinga-hout, zegt het je iets? Mij tot voor kort zeer weinig, maar na mijn bezoek aan Villa Empain wil ik er beslist meer over leren.


Ooit was de villa eigendom van schatrijk zakenman Louis Empain, om in de loop der jaren in handen te belanden van achtereenvolgens de Belgische staat, het Duitse leger, de ambassade van de U.S.S.R, een tabaksfabrikant van Armeense afkomst en de Luxemburgse radio- en televisiezender RTL. Een allegaartje om 'u' tegen te zeggen. Wanneer de Boghossianstichting in 2006 eigenaar werd van het pand, werd al snel besloten om tot een volledige renovatie over te gaan. Met succes, want sinds 2010 kan het grote publiek Villa Empain in al haar glorie bewonderen.


Wat kan je daar dan doen in die villa, buiten je vergapen aan de pracht en praal uit het interbellum? Wel, op regelmatige basis organiseert de Boghossianstichting er tentoonstellingen over een veelheid aan thema's, maar steeds met het onderliggende doel om Oost en West via cultuur samen te brengen. Op dit moment kan je er gaan kijken naar Ways of Seeing, een expo die je laat stilstaan bij het verband tussen de dingen die je weet en de dingen die je ziet. En, o verrassing, beiden oefenen soms een enorme invloed uit op elkaar.


Zo genoot ik heel erg van deze A Map of Days van Grayson Perry, een historische plattegrond die tegelijk een weergave is van alle twijfels en kronkels die zich zoal in een menselijk brein afspelen. Blijkt dat de bullshit detector erg dicht bij het wasted potential ligt, weet ik nu.


Kers op de taart in dat prachtige gebouw is trouwens het buitengedeelte, want zie dat zwembad zeg! Mij deed het aan een uitgepuurde versie van Hearst Castle in Californië denken, nog zo'n villa waar the sky the limit is. In tijden dat zwembaden niet meer zo exotisch zijn klinkt het misschien vreemd, maar dit exemplaar is een van de oudste private zwembaden in België. Ik krijg alvast ideeën voor de eigen tuin ;-)

Een heerlijk uitstapje was me dat, daar tussen de chique gebouwen in Elsene en de kleurenpracht van het Ter Kamerenbos. Dicht bij huis, maar toch alsof ik even op vakantie was. Zie je wel? Belgique, c'est chique!

MEER INFO?

Villa Empain - Boghossianstichting
Franklin Rooseveltlaan 67
1050 Elsene

0 Comments