Belgique, c'est chique // Cité Miroir in Luik


Stedelijk erfgoed dat een nieuwe bestemming krijgt: ik hou daar enorm van. Een knap staaltje in die reeks is La Cité Miroir in Luik, een voormalig zwembad dat tot culturele ontmoetingsplek werd omgevormd. Omdat het alweer even geleden was dat ik de Vurige Stede bezocht, was mijn keuze snel gemaakt. Op naar Luik!


La Cité Miroir biedt onderdak aan twee permanente expo's (Dit nooit meer! over het leven van de gedeporteerden in de nazikampen en Ten strijde over emancipatie en een solidaire samenleving), aangevuld met een aantal tijdelijke tentoonstellingen. Ik kocht een ticket voor Frontières, dat menselijke migratie in al z'n facetten behandelt. Een brandend actueel thema in zo'n schitterend decor: onnodig te zeggen dat mijn enthousiasme groot was.


En jawel, Frontières is een knap vormgegeven expo die je geweten met een reeks beklijvende beelden en getuigenissen een stevige schop geeft. En terecht. Toen ik halverwege ook nog meestersocioloog Pierre Bourdieu tegen het lijf liep, kon mijn dag al helemaal niet meer stuk. Ja, je mag dat gerust beroepsmisvorming noemen.


Hoewel, beroep... Na Frontières sprong ik ook nog even binnen bij Et voilà le travail, de gratis expo over arbeidsgerelateerde thema's, waar ik al heel snel met m'n neus op een paar bijzonder relevante feiten werd gedrukt. Verschillende van de satirische cartoons over ploeteren op de arbeidsmarkt vond ik ronduit geniaal. Geen wonder dat ze erin gingen als zoete koek. En die stelling dat werklozen profiteurs zijn? Daarover licht ik je mijn mening graag eens toe in een persoonlijk gesprek ;-)Afsluiten deed ik met een heerlijk romige flat white bij Darius Café in de universiteitswijk. Leuke koffiebars genoeg in Luik (check zeker ook Get Your Mug en En Ville), maar Darius Café won het pleit dankzij z'n mooie vloer en retro interieur. Een heel aangenaam adresje, met een ruime keuze aan zoete en hartige snacks. Moest ik in Luik wonen, dan zou je me er beslist vaker aantreffen. Gelukkig is Luik niet al té ver voor mij: de kans dat ik nog eens bij Darius Café opduik is dus niet geheel onbestaande :-)


Tot slot genoot ik nog even van het panorma dat wel meer treinreizende Tienenaren te beurt valt: het station van Luik-Guillemins. Je moet weten dat niet elke trein tussen Leuven en Luik ook effectief in Tienen stopt, waardoor een vergissing en bijhorend snapshot van dit station gauw gemaakt is. Hoewel het deze keer echt al lang geleden was dat ik per abuis in Luik-Guillemins belandde. Ik maak duidelijk vorderingen!


Kort en krachtig, zo kan ik mijn namiddag in Luik best samenvatten. Wil je graag meer foto's zien van de stad zelf? Check dan zeker deze blogpost die ik er ooit op een zonnige lentedag over schreef. De melding dat Luik en ik dikke vrienden zouden worden, die klopt trouwens nog steeds. Meer dan ooit!

MEER INFO?

La Cité Miroir
Pl. Xavier-Neujean 22
4000 Liège
www.citemiroir.be/nl

Tourisme Liège
Feronstrée 92
4000 Liège
www.liege.be/tourisme-nl

0 Comments