Belgique, c'est chique // Uitwaaien aan zee en in de Westhoek


De zee en ik: we hebben een haat-liefdeverhouding. Als kind beleefde ik er fantastische vakanties waarin de zon altijd scheen (of dat is toch hoe ik het me herinner) en als promomeisje voor Radio 2 maakte ik elk casino en elke dijk onveilig. Heerlijke tijden. Maar die grote drukte in de zomer, de files op de E40 en dat schurende zand dat altijd aan je verbrande schouders blijft plakken, daar word ik minder wild van.

Toch blijft de zee een magische aantrekkingskracht uitoefenen. Zeker wanneer het vakantieseizoen erop zit en de herfstdagen zich, samen met het lege strand, breed voor je uitstrekken. Dat is voor mij hét moment om wat warme kleren in een tas te gooien en koers te zetten richting 't zeetje.

Maar wat valt daar dan allemaal te beleven, zo ergens in november? Zeer veel, wat mij betreft. Kijk maar mee!

CÉAD MILE FÁILTECéad mile fáilte of 'honderdduizend keer welkom', dat zijn de woorden waarmee je begroet wordt als je binnenstapt in The Piper's Pub in Westende. Een vaste stop tijdens onze tripjes naar zee, omdat je bij The Piper's kan genieten van een stevige Frans-Belgisch-Ierse keuken, met geweldige spareribs als ultieme suggestie. Om duimen en vingers - letterlijk - van af te likken. Tel daar nog het gezellige interieur, de uitgebreide drankenkaart en de ruime openingsuren bij (keuken tot 1u 's nachts, een unicum naar zeenormen!), en je weet dat het moeilijk wordt om hier terug buiten te geraken :-)

ALLEZ ROULEZ!Die hartige Ierse kost vraagt natuurlijk om wat compensatie de dag nadien. Omdat ik eens wat anders wilde dan wandelen, lopen of fietsen, bond ik mijn skeelers aan voor een tochtje van Westende naar Oostende. Dat de duiven mijn koek wilden stelen en dat ik nadien in een legging op de kusttram zat kon me niet deren, want met die wielen aan mijn voeten en die eierdop op mijn kop heb ik steevast de tijd van mijn leven, zeker met dat fantastische uitzicht waar je heel de rit van kan genieten. Aanradertje om het hoofd eens goed leeg te maken.

CATCH OF THE DAY

Geen verblijf aan zee zonder een portie verse vis, toch? Om extra dicht bij de bron te zitten trokken we naar Eethuis Milo in Nieuwpoort, dat zich pal tegenover de vismijn bevindt. 'Als ze hier niet rechtstreeks tot op ons bord komen zwemmen, dan zal het nergens gebeuren!' dachten we. En jawel, we kregen ruimschoots gelijk. We installeerden ons in de comfortabele stoelen, genoten van het gezellige interieur, bestelden wat appetizers en kozen voor de 'catch of the day' onder de vorm van een net niet meer spartelende pladijs. Verser dan vers, en extreem smakelijk. Jup, hier komen we graag nog eens terug.

IN DE VREDE


Na alle geneugten van de zee, trokken we ook even het binnenland in. Op naar de Westhoek! En wat gebeurt er wanneer twee bierliefhebbers tussen de polders en akkers karren? Juist, ze belanden in Westvleteren :-) Een trappistje degusteren, wat voorraad inslaan voor het thuisfront en even heerlijk wegdromen met zicht op de velden en de ondergaande zon: 't is daar goed In de Vrede!

'T HOF VAN DE HEMEL


Om ons biertripje compleet te maken, hielden we ook nog even halt in 't Hof van de Hemel in Veurne, een bierrestaurant waar je streekproducten proeft met een hedendaagse twist en waar gastvrouw Martine je deskundig advies biedt bij je zoektocht naar dat perfecte begeleidende biertje. Ik vond de combinatie vol-au-vent + Straffe Hendrik alvast zeer geslaagd, en wil me een volgende keer graag wagen aan het driegangenmenu met begeleidende bieren. Lijkt me ideaal voor een weekendje Westhoek!


Eindigen deden we met dit mooie uitzicht over de Grote Markt van Veurne. Telkens als ik in de Westhoek kom, word ik aangenaam verrast door de stadjes daar. Helemaal anders dan 'in het binnenland', en toch zo duidelijk België. Belgique, c'est chique, maar dat had ik al gezegd zeker?

MEER INFO?

Westtoer
Koning Albert I-laan 120
8200 Sint-Michiels Brugge
www.dekust.be
www.toerismewesthoek.be

0 Comments