Berlin baby!

Berlijn, grote stad van Oost en West waar je je geen seconde verveelt: dat is waar ik me de afgelopen dagen bevond. Dat het daar leuk was, behoeft uiteraard geen twijfel. Hoe leuk het precies was, lees je in onderstaand overzicht. Losgehen!

Opnieuw had ik (net als in Barcelona) het geluk om me door een local te kunnen laten leiden. Ik ken mijn plaatselijke gids Birgitt al jaren, maar verkeerde nog nooit in de gelegenheid om samen met haar een stad te doorkruisen. Omdat zij intussen al geruime tijd in Berlijn woont, schudde ze probleemloos en vol enthousiasme de ene tip na de andere uit haar mouw. Keuzestress!

Dit is wat drie dagen Berlijn allemaal opleverde, verpakt in 10 mooie tips:

1. START JE DAG MET EEN UITGEBREID ONTBIJT


Berlijn is dé ontbijtstad, dus zelfs met je ogen dicht beland je quasi automatisch in een keet waar je kan smikkelen van roereieren, versgebakken brood, pannenkoeken en granola. De Swiss Alps (roerei met geitenkaas en rozemarijn) van Café Krone in Prenzlauer Berg en de muesli bowl van Café Katulki in Neukölln kan ik je alvast aanraden!

2. KOOP EEN DAGTICKET VOOR DE METRO, HUUR EEN FIETS OF TREK STEVIGE WANDELSCHOENEN AAN


Omdat Berlijn een grote stad is zonder echt centrum, leg je sowieso flink wat kilometers af. Mispak je dus zeker niet aan 'oh, het is maar drie blokken verder', want je voeten zullen het geweten hebben (ja, ik spreek uit ervaring :-)). Daarom is een fiets, als het weer wat meezit, ideaal om je te verplaatsen, want de brede straten, ruime fietspaden en niet-bestaande hellingen maken van Berlijn een behoorlijk aangename plek om te fietsen. Heb ik van horen zeggen, want zoals je wellicht kon raden heb ik de hogere metro-instanties gesponsord :-)

3. CHECK OUDE GEBOUWEN MET EEN NIEUWE BESTEMMING


In Berlijn gaat men enorm creatief aan de slag met historisch en industrieel erfgoed. Een cultuurcentrum in een brouwerij, een park langs een luchthaven (zie punt 5) of een kunstcollectie in een oud wijnhuis? Daar draaien ze hun hand niet voor om.

4. BEZOEK ALLTAG IN DER DDR


Als je een beetje te vinden bent voor sociale geschiedenis, is deze tentoonstelling in de Kulturbrauerei van Prenzlauer Berg heel erg de moeite. Alltag in der DDR toont aan de hand van documenten, videofragmenten en een handvol Trabanten hoe het dagelijks leven er tijdens het communistische regime aan toeging. Verwacht geen nostalgische bejubeling of negatieve kritiek, want de tentoonstelling slaagt er steeds om in het midden tussen beide invalshoeken mooi te bewaren. En dat alles gratis en voor niks, kunt ge niet voor sukkelen.

5. GA WANDELEN, FIETSEN OF JOGGEN OP TEMPELHOFER FREIHEIT


Qua herbestemming van erfgoed spant dit exemplaar echt wel de kroon: waar de Tempelhofluchthaven in Neukölln vooral bekend staat als bombastisch nazi-bouwwerk dat in 1948-49 West-Berlijn via een luchtbrug van bevoorrading moest voorzien, kan je er sinds een aantal jaar lustig kuieren over de tarmac en barbecueën in de aanpalende grasvelden. Dat gegeven op zich vind ik al enorm indrukwekkend, maar het feit dat ik in 2008, een paar maanden voor de definitieve sluiting van de luchthaven, nog op Berlijn-Tempelhof heb gevlogen maakt het allemaal nog een tikje spectaculairder. Echt een speciale plaats daar.

6.BEZOEK DE EAST SIDE GALLERY


Een bezoek aan Berlijn is niet compleet zonder een glimp op te vangen van de Muur. Op de grens tussen Friedrichshain en Kreuzberg vind je de East Side Gallery, de 1,3 kilometer lange restant van de Berlijnse Muur. Helemaal vatten hoe het leven in de verdeelde stad was kan je natuurlijk nooit, maar deze plek helpt je toch een heel eind op weg.

7. BEWONDER DE ARCHITECTUUR, OUD EN NIEUW


Berlijn mag je gerust een eclectische stad noemen, met haar mengelmoes van oud en nieuw, oost en west, anarchisten en hipsters, en streetfood en chique restaurants. Waar je langs de Potsdamer Platz een hele reeks hypermoderne gebouwen vindt, tref je langs de Chamissoplatz in Kreuzberg statige gevels aan die je rechtstreeks naar het Berlijn van weleer katapulteren. Dat deze buurt geregeld als filmset fungeert, is dan ook geen toeval.

8. PIK WAT KUNST MEE


De stad heeft een enorm aanbod als het op musea aankomt, het ene al grootser en imposanter dan het andere. Net daarom vind ik kleine, onbekende plekken vaak de fijnste, omdat ze een mooi tegenwicht bieden voor de vele drukbezochte plaatsen in de stad. Als je ook zo'n fan bent van een occasionele oase van stilte, bezoek dan zeker het Daimler Contemporary Berlin aan Potsdamer Platz. Dit mooi gerenoveerde oude wijnhuis is een waar pareltje tussen de moderne architectuur en flatgebouwen.

9. STORT JE OP DE LOKALE SPECIALITEITEN


Als ik op reis ben, wil ik zoveel mogelijk specialiteiten proeven die ik thuis niet vind. Die opdracht werd in Berlijn glansrijk vervuld, want ik heb kennisgemaakt met spätzle (een soort pasta-achtige substantie waar linzen, eieren, uien en meer van dat lekkers over gedrapeerd wordt) bij Schwabylon in Neukölln en Russische dumplings bij Datscha in Friedrichshain. Van een hongergevoel heb je de daaropvolgende uren geen last meer, ik kan het je garanderen.

10. DUIK IN HET RIJKE CULTUURLEVEN


In Berlijn is de kans op verveling quasi nihil. Jazz, blues, comedy of open stage? Je vindt het er elke dag! Zelf genoot ik heel erg van het wekelijkse comedymoment bij Kleinod Bar en van een resem kerels met akoestische gitaar tijdens de open stage in Prachtwerk, beiden in Neukölln.

Bij deze kan ik het bevestigen: 't is enorm plezant in Berlijn! Omdat het mijn tweede bezoek was aan de stad, kon ik de toeristische highlights skippen en meteen op zoek gaan naar the real deal. Wat dankzij de vakkundige hulp van mijn plaatselijke gids perfect gelukt is (waarvoor nogmaals dank!).

Berlijn is een ruwe stad vol dynamiek en energie. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, je mag altijd mee. En omdat er zoveel meer te ontdekken valt dan wat je op drie dagen kan doen, keer ik in de nabije toekomst graag nog eens terug. Liefst wanneer het iets zonniger en warmer is, zodat ik me gracieus kan neervlijen in een biergarten en tussendoor wat curryworsten kan steken aan een foodtruck. Bis bald, beste Berlijn!

Meer foto's van deze trip vind je op Chez Julies Facebookpagina.

0 Comments