Zo af en toe, bij wijze van mentale verstrooiing, hou ik ervan om naar prentjes van mooie huizen te kijken. Geen fermettes met luikjes en karrewielen nee (daarvan heb ik er genoeg gezien tijdens de huizenjacht) maar strakke, lichte en originele huizen. Het type waarvan een mens spontaan denkt: 'Hee, dat wil ik ook!' Maar tussen droom en daad staan doorgaans praktische bezwaren en vooral een ontoereikend budget, u weet wel hoe dat gaat.
Maar omdat dagdromen geen kwaad kan: ziehier een glimp van het Stahl House, #22 uit de beroemde serie Case Study Houses.
© archdaily.com |
De Case Study Houses vormen een project dat in de States liep van 1945 tot 1966, met als voornaamste doel goedkoop en kwalitatief design voor gewone huizen aan te wenden. Om dat doel enige kracht bij te zetten werd een reeks modernistische architecten aan het werk gezet, zodat duidelijk zou worden dat zij ook 'doorsnee' huizen konden ontwerpen.
Bij de wijze waarop je 'doorsnee' bij de Case Study Houses mag interpreteren kan je uiteraard serieuze bedenkingen uiten, maar dat het project architecturale pareltjes heeft opgeleverd lijdt geen twijfel. Zie die grandeur, zie dat schitterende uitzicht over LA, zie die mijmerende playboy (tiens, ik wist eigenlijk niet dat playboys konden mijmeren, maar soit), top!
Met héél veel verbeelding maak ik mezelf op momenten van zwakte graag wijs dat mijn eigen huis ook invloeden uit de sixties bevat (ah ja, want het werd dan gebouwd), maar zo'n schoon uitzicht over een metropool heb ik natuurlijk niet. Een metropool tout court eigenlijk niet. En neen, mijn huis is ook niet op een berg gebouwd. En ja, het is véél kleiner. Maar de aanwezigheid van beton, een zwevend stuk leefruimte en lichtgevende bollen? Driewerf check!
Zie, ik zei het al. Retro is keitof jong.
0 Comments