We need a hero

Soms moet je eens een gat in je cultuur opvullen. Ook al zijn het er veel, je moet ergens beginnen. Dus besloot ik onlangs om mijn kennis van super action hero movies wat bij te spijkeren. Een filmgenre dat halverwege de jaren 2000 aan een serieuze demarche bezig was, maar wel genadeloos aan mij voorbij is gegaan. Een kleine tien jaar later vond ik het bijgevolg hoog tijd voor beterschap.

Wat me aan alle Spider-, Super- en Batmans van deze wereld opvalt is hun grote gelijkenis. Supersterk en superstraf, maar wel heel de tijd paraderend in zo'n flashy nylon pakje. Ja, soms vind ik het moeilijk om te geloven dat er achter een strook lycra een man of steel schuilgaat, maar ach, met wat verbeeldingskracht lukt het wel. Maar toch, zou zo'n pak nooit gaan jeuken of tegentrekken?

En ook al opereren deze heren in een duistere, grauwe omgeving, toch is het comic book-actiesfeertje nooit veraf. En daar hou ik wel van. Meer nog, dat vráágt om nylon pakjes. Het oogt allemaal oprecht karikaturaal, wat ik prima vind. En veel grappiger dan de doorsnee komedie. Hoewel die Batman zichzelf bij momenten wel heel serieus neemt, heb ik de indruk.

Welke outfit de heren ook aantrekken, bij mij zijn ze welkom. In tijden van crisis en verval is een klein beetje nylon + superheld niet te veel gevraagd, toch? En 't is nog eens mooi om naar te kijken ook. Hoera voor de actiehelden!1 Comments