Data met een ziel

TED, de organisatie die zich volledig wijdt aan het verspreiden van ideeën die het waard zijn om verspreid te worden, verrast af en toe met een spitsvondige, opmerkelijke spreker.

Sociaal werkster Brené Brown is er zo eentje, getuige haar lezing over kwetsbaarheid en de mensheid.De hele sessie uitzitten is misschien wat lang, maar in de eerste anderhalve minuut maakt ze al perfect duidelijk waar het om gaat: verhalen vertellen. En die zitten overal.

Brené Brown is een onderzoekster die enigszins begon te panikeren toen men haar als storyteller wou aankondigen op een lezing. Want hoe kan een onderzoeker nu in godsnaam verhalen vertellen, je zet toch geen prentjes of een lang en gelukkig einde in een wetenschappelijke paper? Dus nee, wetenschappers die verhalen vertellen, grote ramp!

Maarre - en daar slaat ze de nagel op de kop - dat is toch juist de essentie? En verdorie ja, ze heeft gelijk: onderzoeker en verhalenverteller tegelijk zijn, dat kan wél. Dat is zelfs de perfecte combinatie. "Stories are data with a soul," om Brené Brown even te citeren. Schoon toch?

Dus: de volgende keer dat iemand me vraagt wat ik zoal doe in het dagelijkse leven vlucht ik niet langer achter een kast of onder een tafel, excuses prevelend à la "Sorry voor uw belastingsgeld", maar hef ik mijn hoofd hoog op en vertel ik met breed uitgestreken gezicht: verhalen vertellen, dat is wat ik doe. En da's nog leuk ook.

0 Comments