Sunday Genius

De kalme zondag na een drukke week en weekend, iedereen kent 'm wel. Dat ietwat lege en ontheemde gevoel dat je dan overvalt, niet straf genoeg om van een gigantisch zwart gat te spreken, maar toch een beetje weemoedig. Je nestelt je in de zetel, draait je kop wat naar de zon, en dan... ja, dan wat?

Ook mij viel zo'n scenario nog eens te beurt, na een aantal dagen waarin een rits zinderende instrumenten van veeleer volkse signatuur mijn trommelvliezen net niet aan flarden had gereten, wat na afloop het begrip 'stilte' opnieuw een heerlijke, ongekende dimensie geeft. Maar omdat volstrekte stilte toch maar griezelig is, wendde ik een van Apples beste uitvindingen aan: de Genius-playlist!

Je kent het systeem wel: je kiest een nummer uit je platencollectie waarop iTunes zich mag baseren om je vervolgens een hele lijst gelijkaardige nummers voor te schotelen, en dat uit je eigen collectie. Geen last van een clash der genres dus, want alles is lekker consistent. Een zeer aangename manier om verrast te worden door je eigen muziekbibliotheek, zo tof zeg.

Om mijn luie lijf comfortabel in de zetel te draperen en mezelf terwijl te motiveren een berg strijk te lijf te gaan, koos ik God only knows van de Beach Boys (Wat een nummer! Wat een schijf!) als voeder voor mijn Genius. Een perfecte keuze, zo bleek, want in één vloeiende beweging werd ik nadien getrakteerd op het beste van de Beatles, de Stones en de Doors. Wat die verdwaalde Bryan Adams daar opeens kwam doen weet ik echter nog altijd niet. Maar joepiejajee, dankzij het gezelschap van deze heren (ja, waar waren de dames eigenlijk?) ging mijn gestrijk aan een gestaag tempo vooruit. Zo rock en roll kan het huishouden dus zijn.

Genius is mijn nieuwe beste muzikale vriendje, bij deze dank ik 'm nogmaals voor de aangename zondagnamiddag. Alleen wil ik 'm toch graag vragen om de volgende keer iets meer variatie in de selectie te brengen, want na een paar uur (uiteraard koos ik voor de lange versie van 100 nummers, kwestie van mezelf te behoeden voor al te grote moodswings) had ik het wel gehad met de vier bovenvermelde verzamel-cd's  Maar dat is muggenziften, want Genius is... euh, geniaal. En laat ik in die beperkte selectie gewoon een actiepunt voor mezelf zien: meer muziek verzamelen :-)

0 Comments