Belgique, c'est chique // 7 dingen die ik fantastisch vind aan België

Kranen van Antwerpen

Of je het nu wil of niet, je zal je nog enige tijd moeten bezighouden binnen de grenzen van het Koninkrijk België. Tenzij je een geldige reden hebt voor een buitenlandse verplaatsing natuurlijk, maar ik reken mezelf alvast niet tot die categorie. Nu, ik vind dat absoluut niet erg omdat ik niet in een grensgebied woon en in elke windrichting best wat kilometers kan rijden voor ik aan het einde van het territorium kom (ik moet dan altijd denken aan dat moment in The Truman Show waar het personage van Jim Carrey het einde van het decor bereikt, zo voelt het hier soms ook).

Bijgevolg leek het me, voor mijn en jullie mentale welzijn, een nuttige oefening om even stil te staan bij 7 zaken die van België zo'n fantastisch land maken. Als je dit lijstje elke dag een paar keer opzegt, ga je het op den duur écht geloven (en van buiten kennen, haha), dat garandeer ik je :-)

1. Veel variatie

Elke provincie heeft haar eigenheid én dialecten. Zee, Ardennen, steden, industrie, natuurgebieden, steenwegen, koterij, spookdorpen, fermettes... er is voor elk wat wils.

2. Compact gebied

Door de gesloten grenzen kan je dit ook als een nadeel beschouwen, maar ik vind het verdorie handig dat ik nooit lang moet reizen om mijn bestemming te bereiken. Wat betekent dat de fun sneller kan beginnen!

3. Veel auto(snel)wegen en een goed uitgebouwd spoornet


Sluit aan bij bovenstaand punt. Zeker met een Hello Belgium Railpass in je handen is een treinritje alhier of aldaar snel gemaakt. En in je auto stappen en je GPS instellen richting een mooie locatie is ook zo moeilijk niet, toch?

4. Een gematigd klimaat

Doorgaans wordt het hier nooit extreem warm of koud (hoewel er de laatste zomers wel stevige uitschieters waren...), waardoor je in elk seizoen op pad kan. Oké, wind, regen en koude zijn nu ook niet meteen mijn favorieten, maar de kans dat je in België helemaal ingesneeuwd geraakt en je deur niet meer uitkan is bijzonder klein. Of je in ons grijze winterweertje überhaupt je deur uit wíl, moet je natuurlijk zelf bepalen :-)

5. Nooit honger

België telt ongeveer 5.000 frituren, dus ruwweg 1 frituur per 2.000 inwoners. Een frietje on the go? Kan altijd!

6. Lekker complex

Met z'n veelheid aan regeringen, parlementen en ministers is het erg moeilijk om de politieke structuur van België te begrijpen. Op dagen dat je je verveelt kan je deze materie dus altijd bestuderen, of nog beter, alle parlementen in dit land (6 in totaal) persoonlijk gaan bezichtigen. 't Is eens iets anders dan een boswandeling. Minder modder ook.

7. Mooie musea

Hyperrealism Sculpture in La Boverie in Luik - december '19

In elke provincie vind je wel een expo die de moeite waard is. Ideaal voor een winterdag vind ik, zeker omdat een museum bezoeken zowat de enige publieke binnenactiviteit is die je in coronatijden kan doen. Lekker warm en steeds een toilet in de buurt, wat een luxe!

Impliceren de 7 punten hierboven dat het in België één groot feest is? Tja, je kent het antwoord allicht zelf ook wel... Misschien kom ik er nog wel op terug in een volgende blogpost, maar voorlopig blijf ik bij het positieve, da's beter voor mijn humeur ;-)

Op zoek naar inspiratie voor je volgende trip? Check dan zeker mijn 'Belgique, c'est chique'-blogposts. Bon voyage!

0 Comments