Wat eten we vandaag? Food tijdens de lockdown


Ben ik de enige die na 6 weken lockdown wat inspiratieloos wordt als het op eten aankomt? Niet dat ik op coronavrije dagen een bedrijfskantine ter beschikking heb waar ik makkelijk dagschotels kan bestellen, maar uit eten gaan of iets afhalen gebeurde hier natuurlijk wel geregeld. Een gemis dat zich duidelijk laat voelen :-)

Omdat deze tijden van isolement toch vooral microscopische blogposts opleveren, vond ik eentje over de inhoud van mijn frigo wel op zijn plaats. Hou je vast voor een overzicht van wat we hier zoal eten tijdens de lockdown. Laat het smaken!


Voor alle duidelijkheid: het is niet omdat ik graag over eten en drinken schrijf dat ik het ook de hele tijd aan het doen ben. Overdag blijft het allemaal vrij bescheiden, met koffie en water als onmisbare basics. Door mijn drinkbus goed zichtbaar op mijn bureau te plaatsen motiveer ik mezelf om de hele dag voldoende te drinken. Altijd handig als ik van de ene videocall naar de andere moet: dan ben ik op z'n minst een beetje gehydrateerd, praat eens zo vlot.


Af en toe probeer ik mijn bureau toch even te verlaten voor een kleine fruitpauze, liefst met een appel in de zon. Ik blijf appels trouwens het gemakkelijkste 'pauzefruit' vinden: je hebt er geen snijwerk aan en eet er net lang genoeg aan om even te kunnen 'uitloggen'.

Een ander favoriet pauzemoment (vooral tijdens het weekend dan) is een dampende kop slow coffee. Klinkt allemaal heel chique, maar is eigenlijk gewoon een ouderwetse filterkoffie die ik eigenhandig opgiet. Krantje erbij en ik ben helemaal blij!

Ontbijt bestaat hier meestal uit iets simpels en snel, genre havermout met fruit of - o schande - ontbijtgranen met chocolade. De ochtend is al moeilijk genoeg, dus laat me even ;-)


Verder worden wij hier grotendeels in leven gehouden door Hello Fresh. We moeten minder naar de supermarkt, het bespaart een hoop denkwerk en leert ons nieuwe gerechtjes kennen die meestal behoorlijk lekker zijn. Win-win-win!

Tijdens de coronacrisis leveren ze wel maar één dag per week en moet je ook minstens een week op voorhand bestellen, maar daar heb ik alle begrip voor. Zo hebben we weer iets om naar uit te kijken :-)


De pasta met gehaktballen uit de box van vorige week was alvast zeer te pruimen. Zag er uit alsof het al een keer gegeten was, maar ging vlotjes binnen. Misschien net daarom?


Ook deze salade met parelcouscous, feta en veldsla kon ons wel bekoren. Paste perfect bij het heerlijke lenteweertje van de laatste weken.


Wil dat zeggen dat wij hier elke dag flink groentjes staan snijden en heel de tijd licht en gebalanceerd eten? Volmondig neen. Af en toe staat er 'kindjeseten' op het menu (genre 'we smijten wat burgers in de pan en gieten er een blik tomatensaus bij'), en ook de lasagne- en pizzaproducenten hebben al een aardige cent aan ons verdiend. Lokale takeaways steunen we ook geregeld (grote fan van ToThai en The Chef hier) en voor komende week heb ik een Vedge Bag van The Foodmaker besteld. Gelukkig hebben we geen Deliveroo in Tienen, of het zou alle dagen feest zijn.

Soit, ik vind die afwisseling best oké. De boog kan niet altijd gespannen staan, en elke dag koken gaat uiteindelijk ook maar vervelen. We koken hier trouwens om beurten: wie het meeste tijd heeft die dag, krijgt de eer. Werkt prima zo!


Dan nog iets over drank: dankzij het zonnige weer en een zalig terras drinken we geregeld een aperitief of glas wijn, weliswaar zonder dat het de spuigaten uitloopt. Periodes van isolement en lockdown staan gekend als ideale voedingsbodem om snel wat slechte gewoontes te kweken, iets wat we dus liever niet doen. Vandaar dat we ook niet-alcoholische dingen in de frigo hebben staan, zoals Finley Spritz. Op zich ook maar een luxelimonade, maar ik vind 'm erg verfrissend en smaakvol.

Intussen is week 7 van de lockdown van start gegaan, die ik heb ingezet met een pasta met asperges. Het klink misschien raar, maar we kunnen er denk ik nog wel even tegenaan. Ik hoop van harte jullie ook. Schol en smakelijk!

Wat zetten jullie zoal op het menu tijdens de lockdown?

0 Comments