Roadtrip door Zwitserland: panorama's, berggeiten en opgeladen batterijen

Männlichen

Dit jaar waagden we een gok voor onze zomervakantie. Na succesvolle edities in bruisende steden en zuiderse dorpjes besloten we deze keer richting bergen te trekken, naar Zwitserland. Want als je een grote wintersportfanaat bent moet het op een zomerse bergtop toch ook leuk zijn, niet?

Dat viel inderdaad reuze mee. Ik stelde met plezier vast dat het heerlijke bergsfeertje waar ik zo'n fan ben, ook in de zomer ruimschoots aanwezig is. Vervang gewoon dat skipak door een wandelbroek en je zomerse bergoutfit is klaar! O, en vergeet je niet in te smeren, want een rode neus en wangen horen er in de zomer nóg sneller bij ;-)

First - Grindelwald

First - Grindelwald

First - Grindelwald

Bachalpsee - Grindelwald

Ik vroeg me op voorhand af of zo'n zomerse bergvakantie wel voldoende gevarieerd zou zijn. Want wandelen en panorama's kijken, word je dat na een tijd niet beu? Wel, neen dus! Misschien is mijn kleine kinderhand gauw gevuld, maar het aantal 'oooooohs' en 'wauws' dat ik uitkraamde was niet op één hand te tellen. Geef me een paar wandelschoenen en een rugzak vol proviand, drop me bovenop een bergtop en laat me maar grazen. Nooit gedacht dat mijn innerlijke berggeit zich zo zou manifesteren.

Natuurlijk moet het weer een beetje meezitten. Gelukkig is september een van de beste maanden om ver te kunnen kijken, omdat de lucht dan extra helder is. Behalve op die regenachtige dag in Interlaken, toen het uitzicht zich jammer genoeg beperkte tot de vegetatie binnen armbereik. Maar ook die was wonderwel mooi, en de helderblauwe Brienzersee aan het einde maakte zowat alles goed. Zalig, zo'n zicht!

Harder Kulm - Interlaken

Harder Kulm - Interlaken

Brienzersee - Interlaken

Afhankelijk van de regio waar je verblijft loop je een heel divers publiek tegen het lijf. In Grindelwald en Interlaken tref je veel Japanners, Indiërs en reizigers uit het Midden-Oosten aan, terwijl Sankt Moritz de favoriete speeltuin blijkt van welgestelde Zwitserse bejaarden. De obligate Nederlander met caravan dook uiteraard ook geregeld op, net als weekendtoeristen uit Bazel en Zürich. Ik vond het vooral heel fijn om zien hoe elk dorp z'n eigen sfeer heeft, gaande van vollenbak toeristisch tot statig en chique, met hier en daar een vleugje vergane glorie.


En dat licht en die lucht, aaaaaah! Elementen die het best tot hun recht komen vanop het terras van een bergbar waar je van een veel te dure cocktail nipt. Wat dat betreft geen verschil met de winter. Enkel dat wat je in de winter al glijdend doet, je in de zomer op wielen aflegt. Wel opletten voor de loeiende locals als je naar beneden sjeest ;-)

First - Grindelwald

First - Grindelwald

First - Grindelwald

Trouwens, Zwitsers spreken echt een bizar taaltje. Het is een officiële variant van het Duits, maar in mijn oren klonk het veeleer Scandinavisch. Niet evident om te verstaan dus. Zeker omdat we, ondanks dat de Zwitsers prima Engels kunnen, standaard in het Duits werden aangesproken. Geen taalpurisme naar ik vermoed, maar vooral te wijten aan de blonde god naast mij die gezegend is met de looks van een local ;-)

Verder bleken niet alleen de dorpen, maar ook de landschappen en het bijhorende sfeertje erg gevarieerd. Voor je het goed en wel beseft zit je in Italië, waar een heel andere vibe hangt dan in centraal of Franstalig Zwitserland. En net die combinatie van Zwitserse degelijkheid en Italiaanse flair bleek van de heerlijkste soort, zowel op als rond ons bord.

Julierpass - Bivio

Julierpass - Bivio

Castasegna

Het grote voordeel van Zwitserland (buiten de fantastische panorama's dan)? Alles is er perfect georganiseerd en geregeld. Zelfs de toiletten in de tankstations blinken tien keer harder dan in eender welk buurland. Ook het openbaar vervoer past mooi in dat rijtje: met zo'n iconische rode trein langs de Berninaroute van Sankt Moritz naar Tirano kronkelen, ik kan het iedereen aanbevelen. Tijdens mijn dagelijkse pendeltraject wordt mijn wagon helaas minder gefotografeerd, dat wordt weer wennen wanneer ik terug ga werken.

Berninapass

Berninapass - Brusio

Berninapass - Brusio

Berninapass - Brusio

Berninapass

Sankt Moritz Bahnhof

Maar, zo'n goed georganiseerd land dat baadt in het licht en de vergezichten, zijn daar dan geen nadelen aan verbonden? Wel ja, de prijs, de prijs en nog eens de prijs... We wisten op voorhand dat een dikke week Zwitserland ons een rib uit het lijf zou kosten, en zagen dat ook snel bevestigd. Als twee bourgondiërs zelf aan het koken slaan om de prijs te drukken, dan weet je dat het menens is :-)


Silsersee - Maloja

Als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke vakantie, ga dan vooral niet naar Zwitserland. Je kan uiteraard je budget onder controle houden door zelf te koken, promoties in het oog te houden en zo veel mogelijk eigen vervoer te gebruiken (wat we zelf ook allemaal hebben gedaan), maar goedkoop zal je Zwitserlandreis nooit worden. Om enigszins van de highlights van het land te kunnen genieten moet je wat centen veil hebben, anders kan je niet eens een kabelbaan naar boven nemen om een wandeling te maken.

Wil je graag een gelijkaardige reis maken zonder de aanslag op je rekening? Check dan de mogelijkheden in Slovenië, want dat schijnt een waardig en goedkoper alternatief te zijn voor Zwitserland. Staat bij mij alvast genoteerd op mijn ideeënlijstje voor een volgende vakantie.

Brienzersee - Brienz

Julierpass - Bivio

En toch, ondanks het kostenplaatje: Zwitserland, wauw! De bergen hebben mijn batterijen weer flink opgeladen en deden me beseffen dat buitenlucht zoveel deugd doet. Mijn wandelschoenen hou ik dus lekker dicht in de buurt, klaar om dit najaar af en toe eens te gaan hiken. De bergen zijn in België dan wel minder hoog en de meren minder diep, de fun is er hopelijk niet minder op. En mochten de Ardennen toch tegenvallen: begin februari vind je me op de latten in Tignes. Ik kijk er al naar uit!

0 Comments