Belgique, c'est chique // Charleroi: place to C?


'De lelijkste stad ter wereld, daar ga je toch niet heen?'

Als je het advies van De Volkskrant uit 2008 moet geloven lijkt het inderdaad geweldig dom om richting Charleroi af te zakken. Maar omdat ik gezegend ben met een gezonde dosis nieuwsgierigheid en omdat ik graag álle uithoeken van het land wil verkennen, mocht ook deze bestemming niet op mijn lijstje ontbreken.

Charleroi: geschift of geniaal? Ik leg je haarfijn uit wat ik ervan vond.


Met de architectuur zit het best wel goed eigenlijk. Zoals wel vaker in industriesteden tref je mooie art deco en nouveau aan, als je maar goed genoeg rondkijkt. Zoals de modernistische paniofabriek De Heug, die een aantal maanden geleden een grondige renovatiebeurt kreeg. Een trend die je trouwens in meerdere stadsdelen ziet, zoals de buurt rond de Place Verte, waar een ouderwetse parking omgevormd werd tot modern shoppingwalhalla Rive Gauche. Maar daarover later meer.


De gastronomie? Ook best te pruimen! We schoven onze voetjes onder tafel bij La Manufacture Urbaine (LaMU voor de vrienden), dat zowel een gastronomisch deel als een bistro herbergt. Omdat we niet té decadent wilden doen kozen we voor de tweede optie, die meer dan prima was. Geen extreme speciallekes, maar lekkere, smaakvolle gerechten met verse ingrediënten. En zelfgebrouwen bieren, altijd een plus ;-)


Niets leuker dan na een diner neerploffen op een hotelbed, toch? Wel, qua logement was het ook helemaal top. We logeerden in het nagelnieuwe Novotel, dat knal bovenop het Rive Gauche winkelcentrum gelegen is en slechts een aantal maanden geleden de deuren opende. Een modern, verzorgd hotel met een minimalistische en tegelijk toch warme inrichting: helemaal mijn ding. Met dank aan Accor voor de goede zorgen, merci!


Vanuit het hotel heb je een mooi zicht op de landmarks (ahum) die Charleroi rijk is. De Tour Albert kijkt je by night statig aan (en ook wel een tikje griezelig, vind ik), terwijl je 's ochtends kan gadeslaan hoe de Place Verte ontwaakt. Hoewel, veel meer dan een eenzame voetganger heb ik er die zondagochtend niet zien passeren, wat niet geheel onlogisch is voor een plein naast een winkelcentrum, maar misschien wel tekenend voor de rest van de stad.


Een vermoeden dat ik ook in de parking bevestigd zag. Ik zou deze foto natuurlijk keihard kunnen misbruiken om te zeggen dat er geen kat rondloopt in Charleroi, maar dan zou ik liegen. Toen we er zaterdagnamiddag aankwamen stond het er propvol, en dat een parking onder een winkelcentrum op zondag wat aan de lege kant is, tja, zo gek klinkt dat niet. En het is nog handig om je wagen terug te vinden ook ;-)

Het verdict: Charleroi = place to C?

Om de stad aan een grondige analyse te werpen waren we er niet lang genoeg. Maar toch doen de verlaten zondagse pleinen en lege parking me samen met de vele leegstand vermoeden dat een winkelcentrum als Rive Gauche een schot in de roos is, maar mogelijk heel wat andere wonden aan het slaan is op hetzelfde moment.

Want gekke zwalpende mensen met een halve liter bier in hun handen, die waren er ook. En de mijnterril van Dampremy, die je een interessant uitzicht over de stad geeft, bleek niet zo toegankelijk als verwacht. Een smal pad langs een groezelig appartementsgebouw, een hoop afval met drugsnaalden en een steile klim die niet doenbaar was zonder gepast schoeisel: niet echt ideale omstandigheden voor een terrilbezoek. Maar kijk, geen ervaring is ook een ervaring, of zoiets.

Kortom, als je tuk bent op romantische wandelingen en dineetjes bij kaarslicht terwijl er buiten op het terras iemand gezellig wat accordeonmuziek speelt: blijf dan vooral weg uit Charleroi. Maar als je geboeid bent door sociale stratificatie en stadsontwikkeling in al z'n facetten, ga er dan zeker een keer langs. Ik wil er in elk geval nog eens opnieuw naartoe om een ritje te maken met de tram, ditmaal wel de juiste afslag te nemen op de viaducten en ergens een interessante expo mee te pikken (het fotomuseum en paleis voor schone kunsten zouden zeer de moeite zijn). En als ik helemaal in een goede bui ben, waag ik me misschien wel aan een stadssafari.

Al wie met me meewil: gelieve je kenbaar te maken :-)

MEER INFO?

Toerisme Charleroi

0 Comments