Belgique, c'est chique // Winterwonderland in Deinze


December laat zich van z'n koudste kant zien dit jaar. Een heel mooi toeval dus dat ik net wanneer de grootste sneeuwval van het land zich in Oost-Vlaanderen manifesteerde (applaus voor 8 cm in Erpe-Mere!), had afgesproken in Deinze. Koude vingers en tenen, maar vooral een magisch winterwonderland is waar de Leiestreek ons op trakteerde. Kijk maar mee!


We startten aan de stokerij van Filliers en trokken snel de velden in, langs de Leie richting Astene Sas. Een heel pittoreske en vaak gefotografeerde plek, die het blijkbaar ook tot bord langs de autosnelweg heeft geschopt. Moet ik beslist eens checken wanneer ik nog een keer langs de E40 of E17 rijd, want daarvoor was het op de terugweg helaas al te donker.


Pittoresk was het daar zeker in Astene, maar berekoud ook. De wandeling werd dus al snel onderbroken voor een kleine pitstop in 't Oud Sashuis, waar de couleur locale ons op geheel eigenzinnige wijze (en geflankeerd door een zeer mondige papegaai) ontving. Een streekbiertje, een dreupel of iets stevigers: in 't Oud Sashuis weten ze overduidelijk hoe ze zieltjes moeten verwarmen :-)


Het leuke aan wandelen langs de Leie is dat je op een gegeven moment diezelfde Leie ook over mag. Niet langs een brug, maar via een volledig zelf te bedienen overzet. Ideaal om die bevroren vingers wat in beweging te brengen! Deze overzet (ook wel 'Bathio' volgens de locals) brengt je richting Vosselare Put, een oude Leiearm waar je in de zomer kan zwemmen en in de winter de schaatsen kan aanbinden. Maar daarvoor moet het nóg kouder zijn... brrrr.En dan, last but not least... warme choco en een taartje als beloning in 't Leiezolderke! Enkel open tijdens het weekend, maar absoluut een stop waard als je in de buurt bent. Je vindt er een heerlijke mix van antiek en streekproducten, terwijl je je kan warmen (valt het op dat het koud was? :-) ) aan de stoof. De perfecte winterweekendactiviteit voor fans van hartverwarmende gezelligheid.


En na die taartjes en chocomelk, tja, dan is een kleine coma niet zo veraf natuurlijk:


Een heel aangename kennismaking met de Leiestreek, dat was deze wandeling zonder twijfel. Wanneer de temperaturen opnieuw iets hoger liggen kom ik graag nog eens terug om de streek verder te verkennen, want 'schilderachtig' is wel het minste wat je kan zeggen over het panorama daar. En oké, het feit dat Filliers er z'n glaasjes van plezier vervaardigt is misschien wel een extra argument ;-)

MEER INFO?

Toerisme Leiestreek/Deinze
Brielstraat 2
9800 Deinze
www.langsdeleie.be

0 Comments