Belgique, c'est chique // Mijn 7 favoriete lunchplekken in Leuven


Visit Leuven vroeg me onlangs naar mijn 7 favoriete lunchplekken in de stad. De foodie in mij werd helemaal wild en kwam na heel wat wikken wegen tot een ultiem overzicht, dat ik hier graag met jullie deel. Smakelijk!

Leuven is een fantastische plek om te bezoeken, die zich dankzij haar compacte centrum gemakkelijk te voet laat verkennen. Maar van al dat wandelen krijg je honger, niet? Om je drang naar voedsel te kunnen stillen toon ik je mijn 7 favoriete lunchplekken in Leuven, zodat je weet waarheen in geval van acute honger.


Deze kleine en gezellige soepbar is erg populair bij studenten, en het is niet moeilijk om te zien waarom: heerlijke soepen aan aanvaardbare prijzen en erg vriendelijk personeel. Soup away heeft een wisselende menukaart, gaande van inheemse tot exotische soepen, allemaal beschikbaar in verschillende formaten. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn om met een lege maag terug buiten te stappen: de grote portie is exact wat je zoekt wanneer je reuzehonger hebt.Bar Stan noemt zichzelf een ‘buurtbar’, een naam die dit oord perfect omschrijft: Bar Stan ligt in een rustige woonwijk een beetje buiten het centrum, op een paar minuten wandelen van de Oude en Grote Markt. Dit is het type bar waar je locals, laptopwerkers en bijkletsende vrienden ontmoet in een ontspannen sfeertje met een vleug Berlijnse cool. Je kan bij Bar Stan terecht voor ontbijt, lunch en diner, telkens met een wisselende kaart vol dagverse gerechten. O, en de bierselectie is er ook lang niet mis (we zijn tenslotte in België, niet?). Op zondagen organiseert Bar Stan bovendien erg populaire brunches: je tafeltje op voorhand boeken is ten zeerste aangeraden als je zeker wil zijn van een plaats.

3. NOSH


Bij Nosh draait alles om bagels. Je kan ze heel de dag bestellen, samen met heel wat andere succulente opties die op de ontbijt-, brunch- en lunchkaart staan. Omdat deze kleurrijke zaak bijna altijd afgeladen vol zit, reserveer je best op voorhand of zorg je ervoor dat je vroeg komt. Zeker als je wat zon wil meepikken op het gezellige terras en een praatje wil slaan met de locals.


Een klassieker in Leuven, gelegen in een rustige hoek op de Vismarkt. Verwacht geen chique toestanden, maar als je op zoek bent naar een wervelende reis rond de wereld ben je hier aan het juiste adres. Met z’n ruime keuze aan soepen, pasta’s, vleesgerechten en broodjes aan betaalbare prijzen kan de Blauwe Schuit vrijwel iedereen bekoren. Ze hebben trouwens ook het beste terras in Leuven, met een trotste pauw als vriendelijkste inwoner die je je maar kan inbeelden. Kom ‘m zeker eens hallo zeggen op een zonnige dag, hij zal je met open veren ontvangen.

5. WÜRST

Jeroen Meus, Vlaanderens kokende tv-trots, heft recent de klassieke hotdog heruitgevonden en omgevormd tot haute dogs. Vergeet het sponzige brood, de vette worsten en de liters ketchup die doorgaans gepaard gaan met hotdogs: bij Würst draait het allemaal om originele combinaties met verse ingrediënten en toppings, waardoor elke haute dog een klein kunstwerkje op zich is. Würst is de perfecte locatie als je lichtjes gehaast bent, maar toch wil genieten van een degelijke lunch in een levendige sfeer.Als je fan bent van haute dogs is de kans groot dat je eveneens smelt voor de hamburgers van Ellis. Dit hamburgerrestaurant heeft een originele selectie signature burgers in huis, stuk voor stuk vers gemaakt en geserveerd met een glimlach. Ellis is de perfecte plaats om te relaxen na het shoppen en voorbij wandelende Leuvenaars te spotten. Als je gaat, bestel dan zeker ook een portie onion rings: overheerlijk!


OPEK vind je aan de Vaartkom, de nieuwe hippe wijk van Leuven. Deze oude industriële site ontpopte zich tot een dynamische plek waar jonge professionals en creatieve zielen elkaar ontmoeten, met zicht op de magistraal gerenoveerde brouwerijgebouwen van Stella Artois. OPEK, voluit Openbaar Entrepot voor de Kunsten, is een voormalige douane die vandaag de thuishaven is voor verschillende culturele organisaties en heel wat boeiende voorstellingen en cursussen in de aanbieding heeft. Na je shot cultuur kan je verpozen in het lichtrijke Café Entrepot, waar verse snacks en maaltijden op het menu staan. OPEK is de perfecte plek om je onder te dompelen in de Leuvense cultuurwereld en je intussen in te beelden dat je langs een of andere trendy rivièra zit. Zie je? Leuven heeft het echt allemaal!

Deze tekst verscheen eerder op de website van Visit Leuven. De originele versie lees je hier.

0 Comments