Oe is 't? // Juni

Juni laat zich samenvatten in drie trefwoorden: etentjes, familiefeesten en het goede buitenleven. Helemaal wat je van een maand juni verwacht, quoi.

Ik vertel jullie graag welk voedsel ik precies tot mij genomen heb en waar mijn feestgedruis zoal plaatsvond. Hopla!

instagram.com/chezmademoisellejulie

1. De etentjes


Een warme maand juni, dat vraagt om terrassen in alle mogelijke vormen en maten. Bovenstaande foto en  het feit dat mijn skeelerclub me na een maand afwezigheid bijna als vermist opgaf, tonen aan dat ik de terrasqueeste met glans heb uitgevoerd. En dat die vooral naar meer smaakt, want de zomer is nog maar begonnen, ah ja!

Winnaars in de categorie 'smaakvol eten' zijn met stip The Gatsby en Brasserie Tiens, beiden in Tienen. Optimist in Leuven vond ik een aardige zaak die me nog niet helemaal kon overtuigen wegens een beperkte kaart en nog wat chaos in de bediening, maar misschien geef ik ze nog wel een tweede kans.

Absolute no go's van afgelopen maand waren zonder twijfel De Hoorn en Les Parisiennes, ook alletwee in Leuven. De Hoorn kan op een geweldige locatie teren (de voormalige Stella-brouwerij), maar sluit op zonnige dagen het restaurantgedeelte om iedereen op het caféterras te gooien. Valt op zich iets voor te zeggen, maar als je je verheugde op een rustige tête-à-tête valt dat toch lelijk tegen. En Les Parisiennes... dat is gewoon veel te duur voor wat het is. Best eetbare gravad lax, maar voor 13 euro gooi ik liever zelf wat dille op een sneetje zalm.

U ziet het: uw fijnproever van dienst wordt kritisch ;-)

2. De familiefeesten


Een huwelijk, een communiefeest, een vaderdagbarbecue en een jarig neefje: ja, in juni staan de buikjes altijd wat extra gespannen. Dat daar feeërieke verlichting en een occasioneel springkasteel bij komt kijken, maakt het geheel er uiteraard des te plezanter op. Op zolder in het ouderlijke huis vonden we trouwens deze vintage Fisher Price-mobiel, met Zwitsers wegenvignet uit '89. Alsof het gisteren was, toch? Slik...

3. Het goede buitenleven


Al dat feestgedruis vraagt natuurlijk ook om wat vertering en verluchting. Die ik zeer makkelijk bij ons om de hoek kan vinden. 's Avonds mijn fiets nemen en nog even gaan pedaleren in de zomerzon: ik ben dat echt gaan appreciëren.

De vele zomerse momentjes zorgden er helaas wel voor dat ik wat uit mijn ritme raakte en in een soort van zomerse jetlag belandde. Je kent het wel: de uren tellen totdat je kan slapen en onderwijl beginnen vloeken op zon en vogels die al vanaf een uur of vier komen piepen, de ene partij al luider dan de andere. Gelukkig lijkt het intussen terug oké met mijn slaap- en waakritme en knor ik als vanouds rustig verder, oef.

Soit, juni was zeer sociaal en gezellig, maar tegelijk ook rommelig en vermoeiend. Typisch voor de laatste loodjes voor de zomer zeker? Dat juli wat lange weekends en een beetje vakantie in de aanbieding heeft, vind ik dan ook een zeer mooi vooruitzicht.

En dan nu? Op naar een zonnig terras! ;-)

0 Comments