Pasado Catering: de hele wereld in één pan

Een lekker bordje eten: ik wenste het jullie vorige week nog toe in mijn jaaroverzicht. Mijn woorden waren nog niet koud of ik kreeg van Pieter van Pasado Catering de vraag of ik eens een gerecht van zijn indrukwekkende menukaart wilde komen proeven. Een bordje eten, speciaal voor mij klaargemaakt? Onnodig te zeggen dat ik met gierende banden richting hoofdkwartier van Pasado in Antwerpen scheurde.

Pasado Catering

Ik kreeg de eer om Pasado’s groentenschotel met pikante worst te proeven. Heel erg smaakvol, afgewerkt met verse kruiden en gelardeerd met de beste worst die ik ooit al heb gegeten: de ideale comfort food voor een koude winterse dag midden in een woelige week.

Toen Pieter me vertelde dat hij net als ik socioloog is van opleiding, kon het feest al helemaal  niet meer stuk. Terwijl ik lustig van de pikante worst zat te smikkelen, legde Pieter me uit hoe hij op het idee kwam om met Pasado te beginnen.


“Tijdens mijn studies kreeg ik de kans om op Erasmus te gaan naar Zuid-Afrika en daar mee te werken aan een sociaal project. Bij mijn terugkomst had ik de smaak van het sociaal werk zodanig te pakken dat ik een benefiet voor een NGO in Malawi wilde organiseren in een zaaltje in Antwerpen. Maar om voldoende eten te kunnen bieden aan iedereen die over de vloer zou komen, had ik een goede cateringformule nodig. Zo ben ik op het idee gekomen om zelf paella te maken in grote pannen, wat heel erg in de smaak viel bij het publiek. En omdat het koken mij zelf ook best lag, kwam het idee om daar professioneel iets mee te gaan doen. En zo is Pasado Catering ontstaan, ergens in de loop van 2014.”

Dat je klein moet beginnen, bewijst de Berlingo waar Pieter in de begindagen al z’n materiaal in probeerde te proppen. Toen hij na een tijd op de grenzen van zijn eigen wagen botste, schafte hij zich een caravan aan. “Die caravan betekende mijn intrede in de foodtruckwereld, ook al heb ik technisch gesproken geen foodtruck, want dat zijn zelfstandig gemotoriseerde voertuigen. Meteen ook de reden waarom de Belgian Foodtruck Association mij niet officieel wil erkennen als lid (lacht). In het begin stond ik af en toe op foodtruckfestivals, maar omdat mijn concept niet altijd past in een festivalcontext, kan je me ook zonder foodtruck inhuren. Ik bereid wereldgerechten in grote pannen, terwijl mensen op festivals vaak liever frieten of kebab eten.”

Pasado Catering

De paella van in de begindagen is er nog steeds bij, en blijft een van de toppers van Pasado. “Maar ook mijn stoofvlees en hamburgers zijn zeer populair. Die worden vaak besteld voor kinderfeestjes, terwijl alle volwassenen daar meestal goed van mee-eten (lacht). En verder is er ook veel vraag naar mijn chili con carne en wokschotels. Ik bied gerechten van over de hele wereld aan, maar ik merk dat mensen toch liefst bij hun vertrouwde kost blijven. Aan mij om ze nieuwe dingen te leren proeven, denk ik dan.”

Op die ene keer na, toen zijn tentje van de stad Antwerpen ging vliegen op de dijk van Oostende en zijn gasvuren door de vele wind constant uitdoofden, maakt Pieter amper vervelende situaties mee. Of het moet die niet goed vastgemaakte caravan zijn die tijdens de avondspits in Antwerpen-centrum losschoot van de trekhaak en besloot een eigen leven te leiden. Neen, Pieter hoor je niet klagen over zijn stiel. “Het feit dat ik heel vaak in feestelijke contexten verschijn en mag delen in de feestvreugde, geeft mij veel voldoening. Soms is het wat lastig als mensen ongeduldig staan mee te kijken in mijn potten, maar verder is mensen blij maken met lekker eten echt een heel fijne bezigheid. Eigenlijk is het een vorm van sociaal werk he?”

Met een fors uitgebreide menukaart en heel wat nieuw te ontdekken gerechten is Pasado helemaal klaar om 2017 in te gaan, mogelijk met enige expansie: “Soms moet ik opdrachten weigeren omdat ik te weinig capaciteit heb, en dan kriebelt het wel om uit te breiden. Momenteel heb ik twee caravans (die netjes geparkeerd staan onder een brug over de A12, trouwens), maar misschien komt er binnenkort wel een derde bij. Laat 2017 maar komen!”

Honger gekregen? Check dan zeker de website en Facebookpagina van Pasado Catering. Smakelijk!

0 Comments