Paradise City Festival: groen en classy

Een groen festival dat lekker en gezond eten, een goede line-up en een droomlocatie combineert? Het bestaat, en wel op Paradise City in Perk! Omdat het gros van de bevolking ecologische festivals voornamelijk associeert met juten zakken en sandalen, willen initiatiefnemers Dimitri Verschueren en Gilles De Decker met Paradise City tonen dat het ook anders kan: duurzaam én een tikje classy.

Om hun concept voor te stellen nodigden Dimitri en Gilles een aantal journalisten en bloggers uit, een gebaar dat van mijn kant uitermate geapprecieerd werd. Hop, naar Perk!


Vanaf minuut één wist ik dat Paradise City een festival naar mijn hart is, want man, die locatie! Kasteel Ribaucourt in Perk, de plaats waar het eind juni allemaal gebeurt, is een klein geheim in Brabant. Op 15 minuten van Brussel, vlak langs de luchthaven van Zaventem en toch zo ongelooflijk rustig. Zeer terecht dus dat de organisatoren op een mooie dag bij de graaf van Ribaucourt aanklopten met het idee een festival op zijn domein te organiseren. En hoera voor de graaf die dat helemaal zag zitten!


Dat Paradise City een muziekfestival is met duurzame ambities merk je tot in de kleinste details. Zo ontvangt elke campingganger een kartonnen tent die na afloop van het festival gerecycleerd kan worden, serveert men alle dranken in herbruikbare bekers, worden festivalgangers uit Brussel via een vriendenkorting aangemoedigd om met Uber naar Paradise City te carpoolen en dragen alle medewerkers een T-shirt uit ecologisch textiel. Zo'n ambitieuze doelstellingen realiseren zonder betuttelend te zijn, dat vind ik bijzonder sterk.


Nog zo'n mooi ecologisch gebaar zijn de flyers met zaadjes die - o wat een timing - in juni mooie bloemen opleveren. Slim gezien, want een zakje met zaadjes gooi je toch niet zomaar op de weg? En terwijl je je zaadjes in de grond steekt en wacht tot je bloemen groeien, kan je even de affiche van Paradise City bestuderen en alvast je favoriete acts selecteren. Eco 2.0, ik ben fan!


Ook qua food line-up heeft Paradise City heel wat moois in huis: bijna alle eetkraampjes serveren vegetarische gerechten, waaraan telkens een CO2-score wordt toegekend ('t is eens iets anders dan calorieën tellen, niet?). Aan het einde van het festival wordt trouwens de totale CO2-uitstoot gemeten, zodat perfect duidelijk is in welke mate Paradise City haar ecologische doelstellingen bereikt.


Nieuw dit jaar is ook de kok in de restaurantzone, want niemand minder dan Chef Sofie Dumont zal er in de kookpotten roeren. Volledig volgens de filosofie van het festival serveert ze gezonde en lekkere producten van lokale boeren en waagt ze zich zelfs aan de nodige wildpluk. "Op dit domein zijn zoveel producten beschikbaar dat het hier niet mis kan lopen, tenzij er een orkaan langskomt," aldus Sofie Dumont.


Om de perfecte match tussen Sofie Dumont en Paradise City aan den lijve te ondervinden, kregen we alvast een voorsmaakje van wat de restaurantzone zoal te bieden heeft. Ook hier was het aanbod grotendeels vegetarisch, want waarom een homp vlees met een blad sla serveren als je ook een crumble van spek als topping kan aanbieden? Jawel, deze vorm van culinaire vernieuwing is echt wel... euh... spek naar mijn bek ;-)


Het laagdrempelige van het festival merk je ook aan de VIP-ruimte en de backstage. Een VIP-ruimte bestaat gewoonweg niet, omdat een VIP in een afgezonderde tent volgens de organisatoren zelden memorabele herinneringen overhoudt aan een festival. Daarom worden de VIP's op het festivalterrein zelf van de nodige service voorzien via het geweldige TSJING, een app waarmee je drank en food vanop afstand kan bestellen en tot bij jou kan laten leveren, waar je je ook bevindt op het festivalterrein.

En de artiesten? Die worden via een roeibootje naar de stage gebracht. Eat this Rihanna.Ecologisch innoveren en het tegelijk allemaal zeer relax houden: op Paradise City weten ze perfect hoe dat moet. De kans is dus groot dat je me op 25 of 26 juni in Perk vindt, met een herbruikbare beker vol vlierbloesemsap en een aardappel met crumble van spek in de hand. Laat die festivalzomer maar komen!

Praktisch
Paradise City Festival
Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016
Kasteel Ribaucourt, Perk (Steenokkerzeel)

Meer info

Deze post schreef ik op uitnodiging van Paradise City Festival en Pravda Pressroom, maar bevat integraal mijn eigen mening.

0 Comments